Af Yamuna Devi

I sidste nummer bragte vi oversættelsen af introduktionen til Yamuna Devis kursus i vaisnava-madlavning, der blev bragt i Back to Godhead over en årrække i 90erne.

Her kommer så den første egentlige lektion, hvor Yamuna skriver om vigtigheden af renlighed i køkkenet.

Noget af det mest mindeværdige ved at besøge et af Herren Krishnas templer er smagen af den berømte indiske vegetarmad, der er tilberedt og ofret til Deiteternes tilfredsstillelse. Maden præsenteres som prasadam, dvs. Herrens nåde, og de besøgende, der forstår dens åndelige værdi, føler sig heldige over at få lov til at spise blot en lille portion.

I Indien anses tempelkokkene for at være blandt landets bedste. Det tager aspirerende tempelkokke mellem to til seks år at få lov til at tilberede mad i tempelkøkkenet.

Selv om det kræver teknisk snilde at gøre sig bemærket inden for den kulinariske verden, består en vaisnava-koks sande udmærkelse, hvad end der tilberedes mad i templet eller i hjemmet, af vedkommendes rene hjerte, sind og sanser. Selv om standarden for at tilberede mad i templet er højere end i hjemmet, er renlighed essentielt, uanset hvor der tilberedes mad til Herren. Derfor indleder jeg denne serie af madlavningsklasser med at gennemgå ydre og indre renlighed i relation til madlavning.

 

Ydre renlighed

Renlighed er forfriskende og rensende. Og det spreder sig. Renlighed i køkkenet vil brede sig til resten af lokalerne i hjemmet.

Det første, man må gøre, er at rengøre køkkenet fra top til tå, krinkelkrog til krinkelkrog. Rens under vasken, hver en skuffe, skabslåge og hylde. Rens køleskabet, fryseren, ovnen og kogepladerne grundigt. Vask gulvet, panelerne og væggene.

Køkkenet bør vedblive med at være lige så rent som efter den store hovedrengøring. For at holde standarden gør man rent, imens man laver maden, og ved at undgå at efterlade rod og snavs under tilberedningen. Hvis man for eksempel spilder mel i en skuffe, gør man den ren, inden man påbegynder næste opgave.

Derefter tages der et kig på inventaret i køkkenet. Medmindre man selv har designet sit køkken, er der formodentlig mangel på bordplads. Der kan højst sandsynligt godt skabes mere overfladeplads ved at flytte dekorationer, containere og redskaber andetsteds. Find et andet sted at opbevare disse ting og gør derved bordene nemmere at gå til værks på. Ofte anvendte remedier holdes inden for rækkevidde, og sjældnere anvendt udstyr pakkes af vejen.

Krydderier, olier, gryn og bælgfrugter opbevares køligt og mørkt i aflukkede beholdere for at forlænge holdbarheden. Nødder og frø holder sig dobbelt så længe, hvis de fryses ned i lynlåsposer. Knivene slibes, og man må investere i et nyt skærebræt, hvis der er behov for det.

 

Indre renlighed

For nyligt spurgte jeg Brahmananda Dasa, en af Srila Prabhupadas første disciple, om at mindes, hvilke regler Prabhupada havde givet for at opretholde indre renlighed i køkkenet.

Han svarede prompte: “Tænk på Krishna, recitér Hare Krishna og lad være med at smage på maden, imens den tilberedes.”

Derefter spurgte jeg ham om, hvordan man gør madlavningen til en meditation eller en hengiven ofring til Herren.

Han svarede: “Blot husk på, at maden er ment til at behage Krishna.”

For at tænke på Krishna må man læse om Ham, tale om Hans lære og recitere eller synge Hans hellige navne, alene eller i flok. Forsøg at recitere maha-mantraet Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare/ Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare dagligt. Imens køkkenet gøres rent, kan man for eksempel recitere enten monotont eller melodiøst.

At læse om, debattere og recitere Herrens glorværdigheder er godt for både sind, krop og hjerte. Det er den anbefalede proces for en vaisnava-kok. Det giver indsigt i, hvordan man bedst tilfredsstiller Herren med sine foretagender.

Srila Prabhupada fastsatte simple retningslinjer angående køkkenstandarder i 1960’erne via instrukser og breve. For at etablere et vaisnava-køkken i hjemmet må man tilegne sig denne attitude og notere de positive effekter:

“Det væsentlige er, at hvor end der ofres mad til Herren, skal alt præsenteres og tilberedes rent og respektfuldt.”

“Placer alt, du har lavet til Herren, på en særlig tallerken, hvorefter du ofrer det med kærlighed og hengivenhed. Tænk ‘Krishna, dette har jeg lavet til Dig. Tag venligst imod det.’”

“Herren kan spise lige så meget, som du kan ofre til Ham … Han er hverken sulten eller fattig eller ude af stand til at spise. Nej, Han modtager alt inden for fødevaregrupperne, der består af grøntsager, frugt, gryn, bælgfrugter, mælkeprodukter osv.”

“Hænderne skal altid være nyvaskede, når man tilbereder prasadam, og derigennem vil alt blive rent og pænt.”

“Man må aldrig lugte til eller smage på maden, der tilberedes til Herren. Gør dig bekendt med ingredienserne, så du kan udregne det ønskede resultat. Først skal der ofres, og derefter kan der smages.”

***

Opskriften denne måned er en drik, man kan bryde en faste med eller drikke om morgenen. Srila Prabhupada foreslog, at den skulle serveres til ISKCON’s første fejring af Gaura Purnima, Herren Caitanyas fødselsdag, i april 1967.

Morgenmadsdrik

2,5 dl kildevand

3 spsk. citron eller limesaft

3 spsk. ahornsirup eller råsukker

Et nænsomt drys cayennepeber

Pisk, indtil det er godt blandet. Serveres ved stuetemperatur.