Opskrifter fra The Hare Krishna Book of Vegetarian Cooking

Af Adi-raja Dasa

Cremet grønsagssuppe (milijuli sabji ka soup)
Tilberedelsestid: 45–50 minutter
4-6 portioner

  • 3 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 2 laurbærblade
  • 1 tsk. stødt koriander
  • ¼ tsk. hing
  • 1¼ tsk. gurkemeje
  • 750 g blandede grønsager, vaskede og i terninger
  • 1,25 dl vand
  • 1½ tsk. salt
  • ¼ tsk. sort peber
  • 3 spsk. smør
  • 2 spsk. hvidt mel
  • 3,75 dl varm mælk
  1. Opvarm ghee’en i en svær gryde over middelvarme. Steg laurbærblade, koriander, hing og gurkemeje i nogle sekunder. Tilsæt omgående de skårne grønsager. Steg grønsagerne under omrøring i 4-5 minutter og tillad dem at få et par brune pletter. Tilsæt vand, salt og peber. Læg låg på gryden og småkog over middellav varme under lejlighedsvis omrøring, indtil grønsagerne er gennemkogte og bløde. Efterlad grønsagerne intakte eller mos dem (eventuelt med en elektrisk blender), som du foretrækker det. Husk at fjerne laurbærbladene, hvis du blender suppen.
  2. Imens grønsagerne koger, smeltes smørret over middelvarme i en lille gryde. Tilsæt mel og steg under omrøring i 1-2 minutter, indtil det begynder at blive brunt. Tilsæt den varme mælk. Pisk blandingen konstant i to minutter, indtil sovsen er forholdsvis tyk. Bland den i suppen og varm op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og stil suppen frem til ofring til Krishna.

 

Dal og grønsagssuppe (dal tarkari)
Tilberedelsestid: 1 time
4-6 portioner

  • 2,5 dl mung-dal eller gule ærter
  • 1 l vand
  • 2-3 tsk. salt
  • 4 laurbærblade
  • 1 kanelstang, 7,5 cm lang, brækket i halve
  • 2 tsk. gurkemeje
  • 1 spsk. smør
  • 285 g blandede grønsager, vaskede og i terninger
  • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • ½ tsk. spidskommenfrø
  • 2 tørrede, stødte chilier
  • 1 tsk. revet frisk ingefær
  • ¼ tsk. hing
  • 1 spsk. hakkede korianderblade
  • 2 citroner, vasket og hver skåret i 8 både
  1. Rens og vask dal’en. Bland vand, salt, laurbærblade og kanelstykker i en stor gryde og bring den i kog. Kom dal’en i det kogende vand.
  2. Når vandet kommer i kog for anden gang, dækkes gryden delvist til, og varmen skrues ned til mellemlav, hvorefter der koges i 20 minutter, eller indtil dal’en er helt kogt. Fjern skum, der samles på overfladen, f.eks. med en hulske. Tilsæt gurkemeje og smør. Tilsæt de skårne grønsager, læg låg på og fortsat med at koge over samme varme, indtil grønsagerne er kogte, og dal’en er helt opløst. Lad dal’en koge, mens du gør krydderierne klar.
  3. Opvarm 2 spsk. ghee i en lille pande og smid spidskommenfrøene i sammen med den knuste chili. Når spidskommenfrøene bliver mørke, tilsættes den revne ingefær og hing, og der steges i nogle sekunder. Sving panden rundt og hæld derefter krydderiblandingen i dalen i én bevægelse. Dæk med det samme gryden til og lad krydderierne blande sig med dalen i 4-5 minutter. Tag gryden af varmen, pynt med friske korianderblade og citronbåde, hvorefter suppen ofres varm til Krishna.