MADLAVNINGSLEKTION 3

Af Yamuna Devi Dasi (Oversat af Christopher Thuesen)

Fra Back to Godhead 26-04 1992.

Klokken var omtrent halv elleve om formiddagen, da jeg ankom til Sadhu Kutir, Srila Prabhupudas rum.

De to stenrum, der var forbundet med en veranda, lå på toppen af et højdedrag med udsigt over stejle bakker, en granatæbleplantage, en lille sø og en mark. Disse idylliske omgivelser lå inden for det berømte Sri-Sri Radha-Govinda Tempels område i Jaipur i den indiske delstat Rajasthan. Srila Prabhupada besøgte den “lyserøde by” i anledning af, at ISKCON’s første festival dér var arrangeret af Jaipurs dronning, Srimati Gayatri Devi.

Jeg havde haft en behagelig indkøbstur under den klare himmel i februar, hvor daggryets tåge fordampede under den klare vintersol. Med hænderne fulde af indkøbsposer og i færd med mentalt at planlægge frokostmenuen var jeg ikke særligt opmærksom på de dristige langhalede aber, der var ivrige efter at snuppe mine varer.

Kort efter, at jeg havde lagt mine indkøbsposer fra mig, fik jeg øje på Srila Prabhupada. Han var klædt i et sjal af uld og spankulerede frem og tilbage på verandaen, mens han sagte reciterede på sin kæde. Han viftede mig hen til sig for at vise mig en gruppe rajasthani-kvinder, der var ved at tilberede frokost under åben himmel. I en messinggryde simrede de dhal (bælgfrugtsuppe) over et bål af margosatræ og kokasser, der udsendte en kraftig røg, der drev i vores retning.

Imens kvinderne tilberedte deres frokost, bemærkede Srila Prabhupada deres snilde og ekspertise. De havde skaffet brænde, samlet sten og bygget en lille bålplads, oprettet et fungerende køkkenområde og arrangeret et spisebord. Men mest af alt priste han dhal-suppen, der kogte over ilden. Dhal er næringsrig, alsidig, nem at tilberede og Indiens primære proteinkilde, fortalte han mig. De uskyldige køer behøver ikke at lide slagtedøden for at tilfredsstille tungen. Srila Prabhupada opildnede mig til at eksperimentere med dette fabelagtige og simple frokostmåltid af dhal, bålristede capatier og evt. en lille smule tykmælk og pickles som tilbehør. Jeg påbegyndte mit eksperiment med det samme, og hovedretten til hans frokostmåltid var den samme grøntsags-dhal-suppe, som opskriften længere nede i artiklen beskriver.

Bælgfrugter, der kaldes dhal i Indien, tilhører ærteblomstfamilien, der producerer bælge med spiselige frø inklusive tørrede bønner, ærter og linser. Indien er verdens største producent og forbruger af bælgfrugter. Omtrent en halv snes forskellige varianter anvendes hyppigt. Hvis du synes, det kunne være spændende at lære at tilberede dhal på indisk manér, er der opskrifter på lette såvel som tykke supper samt gryderetter i kapitlet om dhal i kogebogen Lord Krishna’s Cuisine. Disse opskrifter er ikke mejslet i sten. Man behøver ikke at følge dem til punkt og prikke. Man kan i stedet anvende dem som inspiration til sine egne skaberværker med sæsonbestemte grøntsager og tilberedelsestider. Jeg anbefaler at bruge krydderier såsom gurkemeje, koriander, ingefær, spidskommen og sennepsfrø, ikke blot som smagsgiver, men også fordi de ifølge indisk tradition er behjælpelige med at fordøje samt optage madens næring. De følgende opskrifter kræver ikke en indkøbstur til en indisk forhandler. Man kan finde ingredienserne i alle supermarkeder eller helsekostforretninger.

Inden for de senere år er Vestens mennesker begyndt at spise flere bælgfrugter, primært igennem påvirkning fra fremmede madkulturer bl.a. fra Indien, middelhavskysten, Frankrig, Mexico og Mellemøsten. Mange folk er godt klar over, at bælgfrugter er en fremragende kilde til fedtfattigt protein og et glimrende alternativ til animalsk protein. Set fra et ernæringsmæssigt synspunkt er bælgfrugter rige på B-vitaminer, jern og kalium. De er tætpakkede med fiber, en god kilde til komplekse kulhydrater og er skånsomme for maven med blot 70 kalorier per dl tilberedte bønner.

Grøntsags-dhal-suppe

(6 portioner)

Flækket, afskallet mung-dhal, Srila Prabhupadas favorit, blev anvendt i Jaipur-udgaven af denne ret. Den kan også tilberedes med flækket toor eller urad dhal eller gule flækærter.

 • 2 dl flækærter eller dhal
 • 1,6 l vand
 • ½ tsk. gurkemeje
 • 5 dl blomkålsbuketter
 • 2 dl hakket gulerod
 • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
 • 1-2 jalapeno chilier
 • 1 spsk. hakket frisk ingefær
 • 1 spsk. spidskommenfrø
 • ½ tsk. fennikelfrø
 • 1 dl hakket koriander
 • 2 spsk. citronsaft
 • friskmalet peber
 • salt

Hvis du anvender flækærter, så sæt dem i blød i to timer. Se efter for fremmedlegemer. Skyl og udskift vandet flere gange. Put flækærter eller dhal, vand, gurkemeje og grøntsager i en gryde og bring i kog. Sænk temperaturen, sæt låget på skrå og kog nænsomt i 45-90 minutter og rør jævnligt, indtil bælgfrugterne bliver møre og cremede. Fjern gryden fra blusset og blend indholdet eller pisk med håndkraft, indtil der dannes en cremet tekstur.

Varm ghee eller olie i en lille pande over middelvarme. Tilføj chili, ingefær, spidskommen og fennikel og rist, indtil blandingen bliver mørkebrun. Hæld krydderierne i suppen og tilsæt koriander, citronsaft, salt og peber.

Hele mungbønner med spinat og tomater

(6 portioner)

Et tykt, robust og fyldigt alternativ til chili. For at give ekstra tekstur kan man tilføje 1 dl pandestegt knust mung vadi, hjemmelavede panir-tern eller tofu.

 • 2 dl hele mungbønner
 • 1 tsk. gurkemeje
 • 1 tsk. hakket frisk ingefær
 • 2 dl hakket frisk koriander
 • ½ kg frisk spinat
 • 3 tomater, hakkede
 • 1 spsk. cayenne eller 1 knivspids stødt chili
 • friskmalet peber
 • 1 spsk. sennepsfrø
 • 2 spsk. spidskommenfrø
 • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
 • salt

Sæt mungbønnerne i blød i 1 l vand i to timer. Dræn og placer dem i en gryde med 1,4 l frisk vand, gurkemeje, ingefær og halvdelen af korianderne. Bring i kog. Skru ned på lav varme, sæt låget på skrå og lad det simre i 1½ time, indtil bønnerne bliver møre og fyldige.

Mens bønnerne koger, vaskes spinatbladene, og stilkene fjernes. Skær bladene i fine strimler. Tilføj spinat, tomater og cayenne eller stødt chili 20 minutter, inden bønnerne er færdigkogte, og kog, indtil spinaten er svundet ind og blevet blød. Tilsæt salt og peber. Sæt en lille pande over middelhøj varme. Tilsæt sennepsfrø, dæk til, og efter sennepsfrøene begynder at poppe, tilsættes spidskommenfrø. Rist, indtil frøene bliver et par nuancer mørkere. Tilsæt krydderierne til bønnerne, tilsæt de resterende urter og dryp enten resten eller en smule af ghee’en eller olien i blandingen.