Af Visakha-devi Dasi

Jeg tog nogle frugter og grønsager fra grøntafdelingen i vores lokale supermarked og manøvrerede mig ned til bagerst i butikken, imens jeg kiggede omhyggeligt på hver hylde på vejen for at være sikker på, at jeg ikke manglede noget. Skilte ovenover omtalte produkterne nedenunder: sodavand, dåsemad, kaffe, småkager, kager og slik, pickles, salatdressinger, kød, fisk osv.

Jeg bevægede mig ned til mejeriafdelingen i den modsatte ende af butikken, tog noget mælk og yoghurt og gik op til kassen og betalte.

Bortset fra en lejlighedsvis elektrisk pære, en pose fuldkornshvedemel eller noget opvaskemiddel kunne midten af butikken for min skyld lige så godt ikke være der. Som Srila Prabhupada forklarede det i et brev: ”Vores madprogram bør være næringsrigt og enkelt, ikke luksuriøst. Det betyder capatier, dhal, grønsager, noget smør, nogle frugter og mælk. Det er nok til at have et godt helbred.” Han rådede sine disciple, at for at holde sammen på krop og sjæl bør vi ”spise for at leve og ikke leve for at spise.” Det var på grund af hans indflydelse, at jeg gik direkte fra grøntafdelingen i den ene ende til mejeriafdelingen i den anden ende og sprang over fjorten spækkede rækker med hylder.

Af taknemmelighed og kærlighed ofrer hengivne deres mad til den Højeste Herre, der alene opretholder os alle. I Bhagavad-gita forklarer Herren Krishna, at Han ikke accepterer ikke-vegetariske ofringer, så Hans hengivne undgår at ofre noget, der indeholder kød, fisk eller æg. Eftersom hengivne på samme måde ikke indtager rusmidler, undgår de også alkohol, te og kaffe. Disse grundlæggende principper udelukker en betydelig del af supermarkedets vareudvalg for hengivne.

Frugter og grønsager på dåse kan bruges, men jeg foretrækker de friske. Jeg vil have maden så velsmagende og tiltrækkende som muligt, når jeg ofrer den til Krishna. Jeg vil gerne begynde med ingredienser af bedste kvalitet, tilberede dem med Krishna i tankerne og ofre retterne til Ham med følelse. Dåsemad og færdiglavede retter forstyrrer dette, synes jeg

Srila Prabhupada forklarede: ”Når vi laver mad til os selv, er det forskelligt fra mad, der er tilberedt og ofret til Krishna. De samme ris, dal og grønsager er materielle til ét formål, men bliver åndelige, når de forbindes med Krishna … Hvis vi er oprigtige, når vi ofrer noget til Herren med hengiven kærlighed, vil Han tage imod det.”

Krishna har ikke brug for noget. Han er den fuldstændige helhed. Alligevel sætter Han pris på vores kærlighed til Ham, og Han giver os venligst lov til at vise den kærlighed. Han udveksler med os for at give os muligheden for at finde den virkelige genstand for vores tilbøjelighed til at elske. Vores madlavning bør sammen med alt andet, vi laver, være for at tilfredsstille Krishna. Bagefter kan vi nyde de helliggjorte rester af Krishnas mad.

Når en materialistisk handlende hører dette og ser min halvtomme indkøbsvogn, tænker han måske: ”Hvor tragisk – hun berøver sig selv nogle af livets glæder.” Men jeg ville svare, at min spartanske indkøbsvaner tilkendegiver ikke en ringe, uinteressant kost. Siden jeg begynder fra bar bund og bruger de friskeste ingredienser, har jeg kun brug for det grundlæggende, når jeg handler ind, som frugter, grønsager, mælkeprodukter og korn.

Jeg kan lave mange retter i Herren Krishnas køkken med elementære ingredienser, og en rigtig dygtig kok kan lave endnu flere. Nogle vil være enkle, andre mere komplicerede, men alle velsmagende, næringsrige og afvekslende. Hvad mere er, vil disse retter være prasadam, Krishnas nåde.

Indiske kiks (matthi)
Tilberedelsestid: 30 minutter
4–6 portioner

 • 5 dl sigtet fuldkornshvedemel eller hvidt mel
 • 2. spsk. kommenfrø eller sesamfrø
 • 1½ tsk. salt
 • ½ tsk. bagepulver
 • 2 spsk. ghee eller smør
 • ghee eller vegetabilsk olie til dybstegning
 • 1,9 dl vand
 1. Bland mel, kommenfrø (ikke spidkommen!), salt og bagepulver i en stor skål. Gnub 2 spsk. ghee ind i melet. Tilsæt nok vand til at lave en temmelig fast dej. Ælt godt i mindst fem minutter, indtil dejen er glat og elastisk. Stil den til side i nogle minutter.
 2. Fyld en mellemstor wok to-tredjedel med ghee og stil den over middelvarme. Imens ghee’en varmer op, rulles dejen ud i et kvadrat på 1,25 cm’s tykkelse. Skær dejen med en skarp kniv i romber eller rektangler på 5 cm’s længde. Kom forsigtigt halvdelen af dem ned i den varme ghee. Varmen skal være indstillet, så kiksene bliver gyldenbrune på begge sider på 4 eller 5 minutter. Tag dem op med en hulske og læg dem i et dørslag til afdrypning. Steg derefter den næste portion. Ofres til Krishna.

Pureret aubergine, spinat og tomater
(maha-brinjal)
Tilberedelsestid: 40 minutter
4–6 portioner

 • 1 kg aubergine, skrællet og i terninger
 • ½ kg frisk spinat, vasket og hakket
 • 1 kg tomater, blancheret, skrællet og hakket
 • 3 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
 • 1-2 tørrede, stødte chilier
 • 1 tsk. stødt koriander
 • ½ tsk. spidskommenpulver
 • ½ tsk. gurkemeje
 • ½ tsk. hing
 • 1,25 dl vand
 • 1 tsk. brunt sukker
 • 2½ tsk. salt
 • ½ tsk. garam masala
 1. Varm ghee’en op i en stor gryde og steg chilierne og den stødte koriander i nogle sekunder. Tilsæt alle de andre pulverkrydderier undtagen garam masala og steg nogle sekunder mere. Tilsæt med det samme aubergineterningerne. Steg let under omrøring, indtil auberginerne bliver bløde og begynder at frigive deres frø.
 2. Tilsæt de hakkede tomater, spinat og vand. Bland godt. Dæk gryden delvist til og lad den småkoge (rør i den engang imellem) i omkring 20 minutter, eller indtil auberginerne er meget bløde. Skru varmen op til medium og kog i 10 minutter mere under jævnlig omrøring, indtil spinat, aubergine og tomater er blevet til en tyk fløjlsblød sovs. Til slut krydres med sukker, salt og garam masala. Der røres godt rundt i retten, før den ofres til Krishna.


Gulerods-halava
(gajar halava)
Tilberedelsestid: 50 minutter
Afkølingstid: 30 minutter
4–6 portioner

 • 1 kg friske gulerødder
 • 170 g smør
 • 5 dl mælk
 • 3,75 dl sukker
 • 3 spsk. mandler, let stegte
 • 3 spsk. rosiner
 • ½ tsk. stødt kardemomme
 1. Vask gulerødderne, skrab dem og riv dem så fint som muligt på et rivejern. Trevlerne skal være så fine og lange som muligt. Smelt halvdelen af smørret i en gryde og kom de revne gulerødder i. Kog dem uden låg over mediumvarme i 10 minutter under hyppig omrøring for at sikre en jævn gennemkogning, og at intet brænder på. Tilsæt mælk, sukker, mandler, rosiner og resten af smørret. Kog i 15-25 minutter, indtil halavaen bliver tykkere og til en samlet masse i gryden.
 2. Spred halavaen ud på et serveringsfad. Så snart den er afkølet nok til at røre ved, formes den til en rund kage 2½ cm tyk. Pyntes med stødt kardemomme og stilles i køleskab i 30 minutter. Derefter skæres den i kiler og ofres til Krishna.