Af Visakha-devi Dasi

“At dele – det er kernen i julen,” læste jeg i et magasin, der fortsatte: ”For at fejre julen deler folk traditioner lige fra at give gaver til at holde fester med familie, venner og bekendtskaber. Mad spiller en særlig rolle i disse juleaktiviteter.

Julen ville bare ikke være jul uden duften af juleand og bagværk, der svæver gennem køkkenet! … Når man begynder at dele, og man har fået en tallerken med lækkerier, forstår man, at fællesskab og mad går hånd i hånd for at gøre helligdagene mindeværdige.”

Typisk decembersnak? Ja. Men for nogle fremkalder denne snak og det ledsagende helsidesbillede af en farseret ”juleand” kuldegysninger. At dele er helt sikkert kernen i julen, og at give og tage imod mad kan være en hjertelig udveksling. Men at dræbe og spise levende væsener i navn af at dele er helt sikkert ikke i julens ånd.

Fællesskab og deling bør omfatte alle Guds skabninger. Ligesom en far bliver forfærdet over at se et af sine børn blive dræbt, smerter det den oprindelige far, Gud, at se vores vold mod Hans andre skabninger. Med et ønske om at beskytte Sin familie indskærper Han klart og tydeligt: ”Du må ikke slå ihjel.”

Det burde være tydeligt nok. Alligevel hører vi nogle sige: ”Gud har givet os dyrene til at spise.” ”Vi har brug for at spise kød for at få nok protein.” ”Gud mener egentlig ikke at slå ihjel generelt, men kun mord på mennesker.” Osv. I denne spalte og andre steder besvarer vi jævnligt disse meningsløse indvendinger.

Men vegetarisme er selvfølgelig ikke nok. ”Selv duerne er vegetarer,” bemærkede Srila Prabhupada. Hans standard var at anvende rene vegetariske ingredienser og ofre dem med hengivenhed til Herren Krishna med kærlighed. Vegetarer gør helt sikkert ret i at nægte at være med til at ”dele” en juleand, men selv vegetarer er nødt til at slå noget ihjel for at spise. For at hæve os over reaktionerne på dette og rense vores tanker, give styrke, sundhed og tilfredsstillelse og for at forøge vores bevidsthed om den Højeste Fader, fra hvem alt er kommet, bør vi kun spise prasadam, vegetarisk mad, der er blevet lavet til Herren Krishna og ofret til Ham med kærlighed. Den, der deler  prasadam med andre, deler åndeligt og deler dermed julestemningen i harmoni og fællesskab med hele Guds skabelse.

Denne måned bringer vi nogle opskrifter, der kan fange julestemningen uden at give unødvendig smerte til andre skabninger.

Ostepostejer i tomatsovs
Tilberedelsestid: 1½ time
Giver 8–10 portioner

  • 1,25 dl ghee eller vegetabilsk olie
  • 2 tsk. gurkemeje
  • 2 tsk. ingefærpulver
  • 4 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 16 mellemstore tomater
  • 3 tsk. salt
  • 2 bundter spinat, vasket og skåret i stykker på 7½ cm
  • ghee eller vegetabilsk olie til friturestegning af ost
  • 7½ l mælk, lavet til ostemasse
  • 0,5 l cremefraiche
  1. Til tomatsovsen opvarmes 1,25 dl ghee i en gryde over middelvarme, og alle krydderier tilsættes undtagen salt. Efter et minut eller to tilsættes tomaterne. Når tomaterne er kogt ned en smule, tilsættes spinat og salt. Skru ned for varmen til lav.
  2. Til ostepostejerne pakkes ostemassen ind i et klæde og presses under en tung vægt i fem minutter. Ælt derefter osten på en glat overflade, indtil den næsten bliver ligesom flødeost. Opvarm ghee’en til friturestegning i en mellemstor wok over middelvarme. Form osten til små postejer og læg dem ned i den varme ghee. Steg postejerne, indtil de er gyldenbrune (vend dem efter behov).
  3. Løft ostepostejerne op af ghee’en og tilføj dem til tomatsovsen. Lad dem simre i mindst en time. Rør cremefraichen i, og retten kan ofres til Krishna.

 

Osteomelet
Tilberedelsestid: 1½ time
Giver 12 portioner

  • 2,5 dl mælk
  • 2 spsk. tykmælk
  • 1,8 dl mel
  • ½ tsk. salt
  • et stænk cayennepeber
  • 0,5 kg cheddarost eller lignende (uden animalsk osteløbe)
  • vegetabilsk fedtstof
  1. Bland 1,25 dl af mælken sammen med tykmælken og melet i en skål og pisk det let med et piskeris, indtil blandingen er lind. Rør salt, cayennepeber og resten af mælken i. Lad dejen stå i en time.
  2. Tilsæt halvdelen af osten til dejen og rør rundt. Smør en 20 cm postejbageplade med fedtstoffet, hæld dejen i og bag den i den forvarmede ovn ved 220°C i 30 minutter, eller indtil retten er hævet og brun.
  3. Drys resten af osten ovenpå og bag, indtil osten er smeltet. Skær osteomeletten i 12 smalle kiler, der ofres til Krishna.

 

Fransk salatdressing
Tilberedelsestid: 10 minutter
Giver 6 dl

  • 2,5 dl salatolie
  • 2 dl tomatpuré
  • 1,25 dl citronsaft
  • 1,25 dl sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sennepspulver
  • 1 tsk. hing
  • 1 stænk sort peber

Kom alle ingredienserne i en blender, indtil de er blandet. Ofres til Krishna med en salat.

 

Sovs
Tilberedelsestid: 20 minutter
Giver 10–12 portioner

  • 4 spsk. smeltet smør (ikke ghee)
  • ½ tsk. sukker
  • ½ tsk. hing
  • 1½ tsk. basilikum
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 2 spsk. kikærtemel
  • 2 spsk. hvidt mel
  • 3,75 dl koldt vand
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. sort peber
  1. Smelt smørret i en gryde over mellemlav varme og tilsæt sukker, hing, basilikum og stødt koriander. Sauteres i et minut eller to. Derefter tilsættes kikærtemel og hvidt mel. Sauteres, indtil det er brunt.
  2. Tilsæt vandet langsomt under konstant omrøring. Tilsæt salt og peber. Ofres til Krishna med kartoffelmos.


Carobkage
Tilberedelsestid: 45 minutter
Giver 10–12 stykker

  • 4,2 dl mel
  • 2,5 dl brunt sukker
  • 0,6 dl carobpulver
  • 1 tsk. tvekulsurt natron
  • ½ tsk. salt
  • 2,5 dl vand
  • 0,8 dl smeltet smør eller vegetabilsk olie
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1½ tsk. naturligt vaniljeekstrakt (uden alkohol)
  • flormelis
  1. Opvarm ovnen til 175°C.
  2. Bland mel, brunt sukker, carobpulver, natron og salt med en gaffel i en usmurt plade på 20x20x5 cm. Bland resten af ingredienserne i. Bag i 35-40 minutter, eller indtil der ikke hænger noget fast i en kniv, der stikkes ind i kagen. Drys flormelis over kagen, der herefter ofres til Krishna.