Af Yamuna Devi Dasi (Oversat af Christopher Thuesen)
Fra Back to Godhead den 1. maj 1992.
Indtil for nylig var næsten al ris, man kunne købe i Vesten, kedelig og smagløs. Heldigvis er Indiens langkornede ris, der anses for at være verdens bedste, nu tilgængelige under navnet basmati (direkte oversat “dronningen af duft”), der dyrkes ved foden af Himalayabjergene.
De rå ris er delikat parfumerede, og når man koger dem, afgiver de en appetitvækkende popcornsaroma og har en lettere nøddeagtig smag. Indisk basmatiris sælges i supermarkeder og hos indiske og mellemøstlige forhandlere.
Det er mere end 25 år siden, jeg for første gang tilberedte basmatiris til Srila Prabhupada. Selv om han ikke længere er fysisk til stede i køkkenet, mindes jeg altid hans mange instrukser, når jeg koger ris.
I efteråret 1969 tilbragte Srila Prabhupada et par måneder i John Lennons bolig nær London. Da vi en dag løb tør for basmatiris til Srila Prabhupads frokost, serverede min søster Janaki ham en portion varm Uncle Ben’s. Da han kastede sit blik på tallerkenen, spurgte han: “Hvad er det her? Hvor er risene?” Hun modargumenterede og mente, at det skam var ris, men han svarede: “Nej, det her er ikke ris. Ris er lig med basmati.”
Srila Prabhupada vandrede en gang ind i sit køkken i Vrindavana og fik øje på to riskorn på gulvet. Hans grå øjne løb i vand og med en følelsesladet stemme sagde han: “Spild aldrig et eneste korn. Det er Krishnas gave.”
Indiens risafhængighed har fortsat gennem årtusinders forandring. Ris er kendt som anna laksmi (anna betyder riskorn, og Laksmi er lykkegudinden), da ris nærer både sindet, kroppen og sjælen. Mere end to tredjedele af Indiens befolkning overlever på en kost primært bestående af ris, og ris er et essentielt element i tempeltilbedelse samt ceremonier. De drysses på en ofringsild ved fødsels-, ægteskabs- og åndelige indvielsesceremonier. På helligdage maler indiske kvinder deres dørindgange og pejse med farvet rispasta. At kaste riskorn på et nygift ægtepar er en tradition med ophav i Indien.
De tusindvis af rissorter, der kultiveres i verden, inddeles generelt i kategorierne lang-, mellem- og kortkornede. Forskellige sorter opfører sig forskelligt. For eksempel klistrer nogle sorter sammen, når de koges, og andre forbliver separerede.
Ris er en alsidig afgrøde. De kan varmes eller poppes, presses eller valses, males til korn eller små gryn. I Indien anvendes ris i et utal variede retter såsom snacks, søde sager og nektariske buddinger. I denne lektion vil vi fokusere på risretter i deres naturlige hele form.
Amerikanske alternativer til den indiske basmati er texmati- og calmati-sorterne, der er skabt ved at krydse indisk basmati med amerikanske langkornede ris. Smagen minder om, men er ikke helt lige så særegen som basmati. En anden sort er jasmati, der er et kryds mellem thailandsk jasmin og amerikanske langkornede ris. Texmati vil snart lancere en ren basmatisort, og økologisk basmati dyrkes allerede i Arkansas. Disse rissorter kan købes i supermarkeder over hele USA.
Uanset om du laver mad til din familie eller en organisation, er det vigtigt at skrive sig bag øret, at ris er meget næringsrige. Ris er et komplekst kulhydrat med lavt fedtindhold og indeholder alle de otte essentielle aminosyrer, hvilket betyder, at kroppen er i stand til effektivt at anvende dets protein. Brun basmati, brun calmati og brun texmati bevarer det meste af kliddet, hvilket gør dem mere næringsholdige. Det er en bonus for børn og ældre, at ris er 98 procent fordøjelige, og det tager kun en time at fordøje dem frem for de to til fire timer, det tager for mange andre korn, bælgfrugter og grøntsager.
Hvis du er i besiddelse af en af mine kogebøger såsom Lord Krishna’s Cuisine eller The Best of Lord Krishna’s Cuisine (som jeg anbefalede dig at anskaffe et eksemplar af i min tidligere klumme), så gennemlæs introduktionen til rissektionen. Det vil give dig et overblik over alt, du behøver at vide om at tilberede ris. Ud over at tilberede opskrifterne, der præsenteres i denne artikel, så forsøg også at lave fire andre risretter denne måned. Skriv dine resultater og præferencer ned.
De følgende opskrifter er Srila Prabhupadas.
HUSK: Se basmatirisene efter for urenheder, før du koger dem. Skyl risene og skift vandet ud flere gange undervejs. Sæt dem i blød i ti til femten minutter; hæld vandet fra og tilbered dem som anvist. Hvis du bruger brune ris, skal de koge i 35 til 45 minutter.
Enkle basmatiris (5 portioner)
Srila Prabhupada foretrak sine ris kogt ad to omgange i toppen af sin trelags messinggryde. Dampen fra grøntsagerne og dhal’en i de to nedre sektioner kogte risene i toppen. Hvis jeg tilberedte risene separat, tilberedte jeg dem på følgende vis og serverede dem så snart, de var færdigtilberedte.
- 5 dl basmatiris
- 8 dl vand
Vask og rens risene. Put ris og vand i en mellemstor gryde i ti minutter. Bring i kog og rør jævnligt i risene for at undgå, at de brænder på. Skru ned til lav varme, dæk med et stramtsiddende låg og kog risene i yderligere 15-20 minutter. Lad risene hvile uforstyrrede med låg på i fem minutter. Fjern låget og rør i risene med en gaffel, så riskornene adskilles. Serveres brandvarm.
Ris-og-ananas-nektar (6-8 portioner)
Første gang, Srila Prabhupada smagte flødeskum, var i 1967, og han fandt med det samme på denne dessert, der udviklede sig til at blive en favorit til søndagsfesterne.
- 5 dl kogte og adskilte basmatiris
- 4 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. muskatnød
- ½ tsk. friskmalede kardemommefrø
- 2 dl ribs
- 7 dl frisk ananas, skåret i 2,5 x 1,3 x 0,6 cm tern
- 5 dl afkølet piskefløde eller 7 dl omrørt, fedtfri yoghurt
- 2 dl sukker
- ananasringe
- 2 dl ristede mandler
Put ris, krydderier, ribs og ananas på en bakke og bland dem godt. Pisk piskefløden til flødeskum. Rør sukkeret ind i flødeskummet eller yoghurten og tilføj det til risene. Miks det grundigt, overfør det til en serveringsbakke og sæt det i køleskabet i en times tid. Dekorér med ananasringe og ristede mandler.
Ris og kokospilaf (4-5 portioner)
Srila Prabhupada serverede ofte denne ret for gæster om aftenen. Han rakte mig en ingrediensliste, og her er, hvad det blev til.
- 2 dl basmati eller langkornede ris
- 4 dl vand
- 1 tsk. salt
- 1 dl revet kokos
- 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
- 3 spsk. hakkede jordnødder
- ½ tsk. knust rød chili
- citronbåde
Hvis du anvender basmati, så følg instruktionerne på pakken. Kom ris, vand, salt og kokos i en gryde. Kog og separer riskornene som i den første opskrift.
Varm ghee eller olie i en lille pande over middelvarme. Steg jordnødderne og tilsæt knust chili et minut, inden de bliver gyldne og færdigstegte. Hæld miksturen i risene og bland grundigt. Serveres med citronbåde.