Af Yamuna Devi

Den 22. oktober 1976 tog jeg til Vrindavana for at spørge Srila Prabhupada om lov til at skrive en vaisnava-kogebog. Under mit ophold mødte jeg Sruti Rupa, en af Prabhupadas personlige kokke, og blev inspireret af hendes dedikation til at følge Srila Prabhupadas instrukser om madlavning.

Sruti Rupa er et naturtalent inden for madlavning og er udstyret med en sans for delikatesser og en vilje til at lære nyt. Jeg besøger hende en gang om året, og hver gang bliver jeg beriget med ny indsigt. Det følgende interview, det første af en række, fandt sted i Washington DC den 20. maj og i Key West, Florida, den 17. juni 1991.

Yamuna Devi: Vil du starte med at beskrive, hvad det var, der vækkede din interesse for Krishnabevidst kokkerering?

Sruti Rupa: Det var ikke kogekunsten som sådan, jeg søgte, men jeg nærede et ønske om at være nær Srila Prabhupada.

Yamuna: Hvornår var det?

Sruti Rupa: Da jeg først så ham på Bhaktivedanta Manor i 1973. At tjene ham personligt trak i mig. På en eller anden måde havnede jeg i køkkenet.

Yamuna: Kan du huske din første oplevelse med ham i køkkenet?

Sruti Rupa: Det var i Vrindavana i 1976. Der var en nordindisk grøntsagsret, som han ofte bestilte. Hans tidligere kok, Arundati, havde ikke helt styr på opskriften. Så da Palika og jeg skulle overtage embedet som hans personlige kokke, sagde Srila Prabhupada: “I morgen vil jeg gøre jer selskab i køkkenet.”

Yamuna: Hvordan forløb det?

Sruti Rupa: Klokken var ca. halv tolv kort efter, at Srila Prabhupada havde afsluttet sit bad med dertilhørende massage. Køkkendørene fór op med et sus, og luften blev tyk af velduftende sandeltræsolie. Srila Prabhupada strålede, og han sagde med et smil, som blev til en klukken: “Jeg har aldrig før været i mit køkken. Her er vel nok nydeligt.”

Yamuna: Hvilken grøntsagsret ville han lære jer at tilberede?

Sruti Rupa: Nordindisk punjabi badi sabji, en grøntsagsgryderet med stærke urad badi [tørrede dal-deller] simrende i en krydret bouillon.

Yamuna: Vil du beskrive, hvordan han tilberedte retten?

Sruti Rupa: Srila Prabhupada sad på en lav stol foran to gasblus. Jeg bar beholdere fyldte med friskmalet krydderipasta og klargjorte grøntsager. Han varmede ghee i en messinggryde over høj varme. I et raskt tempo varmede han først et par masala-pastaer og tilføjede derefter kartofler og blomkål, lod det hele stege kort, tilsatte derefter vand og badi og lod det simre, indtil grøntsagerne var blevet møre. Det var alt. Så simpelt.

Yamuna: Der går aldrig længe imellem, du nævner Srila Prabhupada. Hvilke af hans instruktioner lagde han mest vægt på?

Sruti Rupa: Renlighed, kvalitet og at undgå spild. Srila Prabhupada lærte os at være meget omhyggelige med kvaliteten og renheden af vores krydderier. For eksempel nægtede han i 1976 og -77 at anvende krydderier, der var stødte i forvejen. Alt skulle males samme dag, det skulle anvendes. Hver morgen brugte jeg halvanden time på at male adskillige pastaer med spidskommen, spidskommen og sort peber, gurkemeje, frisk ingefær og stærk chili. Gurkemejerod skal blødgøres i fem dage, før man maler den. Der er stor risiko for, at købmænd har blandet den med andre ingredienser, hvis man køber den stødt. Igennem Prabhupadas gode eksempel lærte jeg at være på udkig efter de bedste ingredienser for at sikre den bedste smag.

Yamuna: Har du besvær med at finde gode ingredienser?

Sruta Rupa: Det er ikke let her i Key West, hvor jeg bor nu. Jeg bestiller varer med posten, og af og til kører jeg langt for at skaffe de ønskede ingredienser.

Yamuni: Det samme gør sig gældende for kokke over hele verden. I Indien rejser tempelkokkene subkontinentet tyndt for at opspore de bedste årstidsbestemte gryn, bælgfrugter og frugter til deres Deiteters tilfredsstillelse. Jeg ved, at du foretrækker økologiske varer. Hvordan kan det være?

Sruti Rupa: Der er adskillige gode grunde til at bruge økologiske produkter, og jeg er selv gået over til at anvende dem udelukkende. Duften er bedre, smagen er bedre, og de kemikalier, der anvendes i konventionelt landbrug, volder dyrene, landjorden og vandet stor skade.

Sammenlign blot smagen af økologiske vindruer, appelsiner, tomater, broccoli eller kartofler med smagen af dem, der er sprøjtet med kemikalier. Srila Prabhupada opmuntrede os til at dyrke alt selv og beskytte køerne, tyrene og landjorden. Intet kunstigt.

Yamuna: Lad mig stille dig et spørgsmål, mange folk er nysgerrige omkring. Hvad anser du for at være en sund vaisnava-kost?

Sruti Rupa: En kost, der er afbalanceret, årstidsbestemt, simpel, nærende og mættende. Hverdagsmåltider bør være lette og ikke svømme i smør, sukker, cremefraiche eller ghee. I Indien vil et typisk måltid bestå af kogt dal, ris, grøntsager og måske capatier. Tunge, fyldige og dybstegte retter serveres, men de reserveres til en snack i ny og næ og til højtiderne.

Yamuna: Hvad indtog Prabhupada på en typisk dag, imens du var hans personlige kok?

Sruti Rupa: Frugt om morgenen, sommetider med sandesa [ostekonfekt] eller mælk. Sommetider bad han om sydindiske wada [urad dal dumplings] eller tikki [grøntsagsdeller]. Frokost bestod af dal, ris, grøntsager og capatier, ofte tilberedt i hans etageinddelte dampkoger. Han drak gerne et glas friskpresset saft sent om eftermiddagen. Ved aftenstid drak han varm mælk og spiste en lille dessert, der var stegt i ghee. Nogle nætter spiste han puri [opblæste fladbrød] eller en smule stegt aubergine.

Yamuna: Hvilken retning håber du, at gastronomien inden for ISKCON bevæger sig i?

Sruti Rupa: At kokkene vil blive ved med at drage fordel af Srila Prabhupadas eksempel samt instrukser og derigennem beriges. Blot følg hans instruktioner.

Srila Prabhupadas punjabi badi sabji
Portioner: 6

  • 2 spsk. ghee eller smør
  • 1 spsk. friskrevet ingefær
  • 1 spsk. spidskommen-peberpasta (se nedenunder)
  • 1 spsk. korianderpasta (se nedenunder)
  • ½ kg nye kartofler, skrællede og skåret i 2,5 cm3 tern
  • 1 lille blomkål, trimmet og skåret i store buketter
  • 2-3 store punjabi badi (tilgængelig hos en indisk købmand)
  • 1 l vand
  • ¼ tsk. gurkemeje
  • salt

Varm ghee eller smør i en gryde over middelvarme. Tilsæt ingefær og krydderipastaerne og steg, indtil de syder. Tilsæt grøntsagerne og steg i 2-3 minutter. Hæld vandet i, tilføj badi og gurkemeje og bring i kog.

Sæt låg på og sæt blusset på lav varme. Kog forsigtigt, indtil grøntsagerne er møre. Tilføj den ønskede mængde salt.

Det behøver ikke at tage halvanden time at lave krydderipasta. Sådan gør man:

Put 1 tsk. spidskommenfrø og ¼ tsk. sorte peberkorn i en kaffekværn eller krydderimølle og sæt den til at male. Overfør til en lille skål og hæld en spsk. vand i. Gentag processen med hele korianderfrø og en spsk. vand. Miks begge pastaer i den lille skål.