Fortalt af Sacinandana Swami

I hovedstaden i et lille kongerige i Indien var der engang en købmand, der var en meget nær ven af kongen.

En dag kom kongen kørende i sin kongelige vogn sammen med sit følge igennem gaden, hvor købmanden boede. Da den kongelige procession passerede forbi, kom købmanden ud af sit hus for at hilse på sin ven kongen. Deres øjne mødtes, og de udvekslede smil og venlige hilsener. Men inde i kongens sind dukkede en følelse af had imod købmanden op i et kort øjeblik, og det undrede kongen noget.

Tilbage i paladset kaldte kongen med det samme på sin meget betroede og trofaste minister, der også var uhyre intelligent.

Kongen fortalte bedrøvet ministeren om øjeblikket med den dårlige følelse, han havde oplevet over for sin ven købmanden. Han bad derfor ministeren finde ud af, hvad grunden til det var.

Den næste dag kom ministeren på besøg hos købmanden under middagspausen. Købmanden var ude af sig selv af glæde over at se ministeren, og siden det var middagstid, indbød han ham indenfor til et måltid, sådan som man inviterer en ’atithi’, en uindbudt gæst.

Efter middagen gik ministeren om i baggården for at vaske sine hænder og mund. Der fik han øje på en enorm stak meget kostbar sandeltræ, og han fik en inspiration. Da han kom tilbage til huset, spurgte han købmanden, hvad sandeltræet var til.

Købmanden udtrykte sin skuffelse. Det havde en været en stor investering, men på grund af den høje pris havde købmanden ikke kunnet finde en kunde til det. Det kunne kun sælges, når kongen døde, for det skulle bruges til at kremere hans krop.

Den intelligente minister svarede: ”Lad være med at bekymre dig. Jeg skal omgående lette dig for byrden og købe det hele.” Han tog med det samme sandeltræet med sig og bad kongens kassemester betale købmanden det fulde beløb for træet.

Ministeren forstod nemlig, at da købmanden så sin ven kongen under det kongelige optog, kom han i tanke om sin kostbare investering og ønskede utilsigtet i et øjeblik, at kongen snart ville dø. Det var derfor, at kongen havde reageret med et øjebliks følelse af had imod købmanden.

Det var med andre ord et eksempel på, hvordan tanker påvirker personlige forhold. Moralen er, at man skal passe på med, hvad man tænker, specielt om andre.