Den følgende samtale mellem Hans Guddommelige Nåde A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada og en gæst fandt sted i september 1968 i Seattles Hare Krishna-center.

Gæst: Kan du forklare, hvad det vil sige at ”underordne sig”.

Srila Prabhupada: At underordne sig? Ja, det er simpelt. Enhver må underordne sig i forhold til en anden. Er du ikke underordnet i forhold til nogen?

Gæst: Jo, i materiel henseende. Men i åndelig henseende føler jeg mig ikke underordnet nogen.

Srila Prabhupada: Når du forstår, hvad åndeligt liv er, vil du se, at i åndelig henseende er du også underordnet, fordi din natur er at være underordnet. Hvad mener du med åndelig og materiel?

Gæst: Tja, for eksempel er jeg på mit job underordnet i forhold til min chef, men i mit virkelige væsen, i mit åndelige væsen, føler jeg ikke, at jeg er underordnet min chef eller nogen anden. Med andre ord føler jeg ikke, at jeg behøver at bøje mig ned for nogen, og jeg føler ikke, at andre behøver at bøje sig ned for mig.

Srila Prabhupada: Hvorfor ønsker du ikke at bøje dig ned?

Gæst: Fordi jeg ikke føler, at jeg skylder nogen noget, eller at nogen skylder mig noget.

Srila Prabhupada: Dette er den materielle sygdom. Vi tvinges til at underordne os, og alligevel tror vi, at vi ikke behøver at underordne os. Dette er sygdommen.

Gæst: Ingen kan tvinge mig til at bøje mig ned.

Srila Prabhupada: Prøv blot at forstå. Du siger, at du ikke ønsker at bøje dig ned – er det rigtigt?

Gæst: Dette er dybest set sandt, ja.

Srila Prabhupada: Hvorfor?

Gæst: Fordi jeg ikke føler, at jeg er ringere end nogen.

Srila Prabhupada: Dette er den materielle eksistens` sygdom. Du har diagnosticeret din egen sygdom. Alle tænker: ”Jeg vil være herren. Jeg ønsker ikke at bøje mig.” Alle tænker på denne måde. Dette er ikke kun din sygdom. Alle har denne syge mentalitet. Hvorfor skulle jeg bøje mig ned? Hvorfor skulle jeg underordne mig? Men naturen tvinger mig til at underordne mig. Hvorfor dør folk? Kan du besvare dette spørgsmål?

Gæst: Hvorfor folk dør?

Srila Prabhupada: Ja, ingen ønsker at dø, men alle dør. Hvorfor?

Gæst: Nuvel, døden er biologisk bestemt –

Srila Prabhupada: Dette betyder, at biologien har magt over dig! Du er underordnet biologien. Så hvorfor siger du, at du er uafhængig?

Gæst: Jamen, det føler jeg, at jeg er.

Srila Prabhupada: Du føler forkert. Det er min pointe. Du er underordnet, og du må bøje dig ned for biologiens magt. Når døden kommer, kan du ikke sige: ”Åh, det adlyder jeg ikke.” Derfor er du underordnet.

Gæst: Jeg er underordnet Gud, ja.

Srila Prabhupada: Nej, glem Gud for nu. Gud er langt væk. Nu taler vi om den materielle natur. Prøv blot at forstå, at skønt du ikke ønsker at dø, er du tvunget til at dø, fordi du er underordnet.

Gæst: Ja, jo, dette giver mening.

Srila Prabhupada: Da forstår du din position – at du er underordnet. Du kan ikke erklære: ”Jeg er fri. Jeg er ikke underordnet.” Hvis du tænker, at du ikke ønsker at være underordnet, at du ikke ønsker at bøje dig ned, er du syg.

Gæst: Godt. Men hvem eller hvad skulle jeg bøje mig ned for?

Srila Prabhupada: Forsøg først og fremmest at forstå din sygdom. Da skal vi ordinere din medicin. Du bøjer dig ned for døden, du bøjer dig ned for sygdom, du bøjer dig ned for alderdom, du bøjer dig ned for så mange ting. Du er tvunget til at underordne dig, men alligevel tænker du: ”Jeg kan ikke bøje mig ned. Jeg ønsker ikke at underordne mig.” Men du er nødt til at underordne dig. Hvorfor glemmer du din position? Denne glemsomhed er din sygdom.

Næste trin er at forstå, at siden du er tvunget til at underordne dig, bliver du nu nødt til at forstå, hvorledes du kan blive lykkelig selv ved at underordne dig. Det er her, at Krishna kommer ind. At du underordner dig, vil ikke blive stoppet, for det er du skabt til, men hvis du underordner dig Krishna og Krishnas repræsentanter, bliver du lykkelig. Dette er forskellen. Hvis du ikke underordner dig Krishna og hans repræsentanter, vil du blive tvunget til at underordne dig maya [Krishnas materielle energi]. Dette er din position. Du kan ikke være fri på noget tidspunkt.

Men hvis du underordner dig Krishna og hans repræsentanter, vil du blive lykkelig. For eksempel bøjer et barn sig altid for sine forældre, og det er lykkeligt. Dets mor siger: ”Mit kære barn, kom og sæt dig her.” ”Ja,” siger barnet, og det er lykkeligt. Dette er naturen af et barns forhold til dets mor. På samme måde er Krishna og Hans repræsentanter som kærlige forældre, og vi er som hjælpeløse børn i mayas klør. Men hvis vi underordner os dem, vil vi være trygge og lykkelige.

Så du kan ikke holde op med at underordne dig. Det er ikke muligt. Men du bliver ganske enkelt nødt til at opsøge de rette personer at bøje dig ned for. Dette er alt. Hvis du kunstigt tænker: ”Jeg kommer ikke til at bøje mig ned for nogen, jeg er uafhængig,” lider du. Du bliver ganske simpelt nødt til at underordne dig den rigtige person, og dette er Krsna eller Krsnas repræsentanter.