Sankarsana Dasa svarer på spørgsmål

SPØRGSMÅL: Hvordan elsker jeg Gud? Det er let at elske en person eller ting, vi kan se, men siden vi ikke kan se Gud, hvordan kan vi da elske Ham? Og hvordan ved vi, at Han udveksler med vores kærlighed? Jeg tvivler ikke på Hans eksistens, men jeg vil gerne vide, hvordan jeg relaterer til Ham.

SVAR: Kærlighed til Gud findes allerede i dit hjerte. Det eneste, du skal gøre for at genoplive den, er at engagere dig i Hans tjeneste. Du kan se Gud, hvis du er villig til at udvikle øjnene til at se Gud med. Dette bekræftes i Brahma-samhita (5.38): ”Når ens øjne smøres med salven af kærlighed til Gud, kan man se Krishna overalt, indvendigt såvel som udvendigt.”

Hvordan påføres den salve? Du skal hele tiden høre om Herrens herligheder fra Hans rene hengivne.

Hvis du oprigtigt giver din kærlighed til Krishna, vil du mærke, hvordan Han gengælder. I den forbindelse siger Krishna i Bhagavad-gita (9.26): ”Hvis man giver mig et blad, en blomst, en frugt eller noget vand med kærlighed og hengivenhed, tager Jeg imod det.”

Lav oprigtigt en ofring af vegetarisk mad til Krishna med kærlighed (ingen kød, fisk eller æg såvel som løg og hvidløg), og når du spiser resterne af ofringen, vil du mærke, hvordan Krishna udveksler med dig for hver bid, du spiser.

SPØRGSMÅL: Hvordan kan jeg styre vreden inde i mig selv, og hvordan kan jeg være uselvisk, når jeg har med verden udenfor at gøre? Hvordan kan jeg modstå fristelserne, når det kommer til materiel succes, eller når jeg ser på god prasadam? Hvis en ældre hengiven skælder mig ud, hvordan kan jeg se det som en velsignelse, selv om jeg ikke har gjort noget forkert?

SVAR: Vrede kommer fra uopfyldte ønsker. Når tingene ikke går, som vi ønsker det, bliver vi vrede. Den letteste måde at sætte sig ud over vrede på er ved at holde op med at se dem fra perspektivet af, hvad vi vil have. Hvis vi ser alting fra perspektivet af, hvad Krishna ønsker, kan vi let få bugt med vrede.

Ønsket om materiel succes bliver renset ved at ofre resultaterne af den succes i Krishnas tjeneste. Arjuna tænkte, at han ikke ønskede materiel succes på slagmarken. Men efter at Krishna gav ham ordre til at kæmpe slaget, gjorde han det på Herrens ordre og opnåede en stor succes, som blev ofret fuldstændigt i Krishnas tjeneste.

Der er intet forkert ved at være tiltrukket af Krishnas prasadam. Det er en meget fin tiltrækning. Men du bør nøjes med at tage, hvad du let kan fordøje, og ikke mere end det. Overspisning på grund af grådighed leder til sygdom og ildebefindender. Derfor bør man altid beherske sin tunge ved kun at spise Krishna-prasadam og kun det, man har brug for.

Sommetider tror vi i vores stolthed, at vi ikke gjorde noget forkert, selv om vi gjorde det. Men hvis vi bliver kritiseret eller skældt ud for ting, vi ikke har gjort, kan vi tålmodigt og respektfuldt ignorere en sådan kritik. Vær dog meget forsigtig i denne forbindelse. Husk altid at holde den stærke tendens til falsk egoisme nede. For det meste er vi galt på den, men nægter stædigt at tage imod den irettesættelse, som vi fortjener og har brug for.

Har du spørgsmål om Krishnabevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk.