Af Jahnu Das

En sjæl har to kroppe – en fysisk krop, der består af de fem sanser, og en psykisk krop, der består af sindet, intelligensen og det falske ego.

Sindets funktioner er at tænke, føle og ville. Intelligensens funktioner er skelneevne, hukommelse og tvivl, og det falske egos funktion er falsk identitetsfornemmelse med kroppen og sindet.

Bag ved dette er sjælen, der bedst beskrives som den indre observant. Det er sindet, der ved døden fører sjælen over i en ny krop.

Spøgelse kan man blive til, hvis man begår selvmord eller lider en pludselig, voldsom død. Et spøgelse er således en sjæl i en psykisk krop, men uden en fysisk krop. Spøgelser er ofte meget frustrerede og misundelige. Det hænger sammen med, at alle de følelser, begær, tanker, drifter og opfattelser, man havde, mens man var i live, vil man også have som spøgelse.

Et spøgelse er fuld af drifter som sult, tørst og sexbegær, men kan ikke få afløb for disse lyster, for til det kræves en fysisk krop. Derfor forsøger spøgelser ofte at overtage en person, så de kan få afløb for deres frustrationer.

Der er rapporter fra hele verden om folk, der har mødt spøgelser. Jeg er selv blandt dem. Jeg behøver ikke at være i tvivl om, hvorvidt spøgelser eksisterer eller ej, for jeg har selv mødt et.

Da jeg først kom til Hare Krishna, var jeg munk i fem år. Min opgave (eller tjeneste, som vi kalder det) var at sælge bøger overalt i Danmark. Vi var fem munke, der rejste rundt i en Toyota Hiace fyldt med bøger. Vi boede en uge ad gangen i et sommerhus, vi havde lejet, og så tog vi ud derfra og solgte bøger i alle byerne i omegnen.

På et tidspunkt havde vi lejet et sommerhus på Koldingegnen. Vi plejede at gå til ro omkring kl. 20 og stå op kl. 3 om morgenen for at meditere.

Den nat vågnede jeg som sædvanligt, men jeg var totalt desorienteret. Jeg vidste ikke, om jeg lå ned eller stod op, eller om jeg var vågen eller stadig sov.

Så fornemmede jeg en person, der stod ved siden af mig. Der var slet ikke noget at være i tvivl om. Jeg kunne ikke se vedkommende, men jeg mærkede hans (eller hendes) tilstedeværelse og vibrationer af intens had og misundelse. Jeg blev grebet af ubændig skræk.

Jeg følte, hvordan han hoppede på mig. Jeg mærkede en stærk trykkende fornemmelse på halsen og brystet. Jeg kunne ikke få vejret.

Nu lærer vi om spøgelser i Hare Krishna, så på det tidspunkt vidste jeg, hvad der foregik. Vi lærer, at spøgelser ikke kan udstå lyden af Guds hellige navn. Jeg kendte også et specielt spøgelses-mantra, der jager spøgelser væk, men da jeg forsøgte at få det over mine læber, kunne jeg ikke sige en lyd, for jeg var som sagt ved at kvæles.

Jeg blev fuld af mere gru og skræk. Så skreg jeg inde i mit sind – KRISHNA, HARE KRISHNA – og med det samme forsvandt den trykkende fornemmelse i halsen, og jeg kunne ånde igen.

Hvis du nogensinde skulle være så uheldig at blive angrebet af et spøgelse, skal du blot skrige HARE KRISHNA! eller tænke det, så forsvinder de. Der er også et særligt mantra til at bortjage subtile, psykiske væsener. Det lyder som følger:

om hrim kshraum ugra viram, maha-vishnu jvalantam sarvato mukham, nrisingham bishanam bhadram, mrithur mrityum namah my aham

Hvis du nogensinde skulle få problemer med psykiske væsener, hvilket også kan være i form af en særlig ond drøm eller et skrækindjagende mareridt, som du eller dine børn udsættes for, skal du bare udtale det mantra.

Man kan som sagt også bare recitere Hare Krishna-mantraet. Det bortjager øjeblikkeligt alle negative, psykiske elementer fra sindet, hvadenten de kommer fra spøgelser eller ens egne traumer.

Og man behøver ikke at tro på det eller tage mit ord for det. Det virker, uanset om man tror på det eller ej.