SPØRGSMÅL: Jeg undrer mig over, at hvis recitation af én runde på japa-kæden er 108 mantraer, betyder recitation af 16 runder så ikke, at man i virkeligheden har reciteret Hare Krishna-mantraet 1.728 gange.

SVAR: På hver perle reciterer vi hele mahamantraet:

Hare Krishna, Hare Krishna,
Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama,
Rama Rama, Hare Hare

Hver gang vi reciterer én runde af de 108 perler, reciterer vi Hare Krishna-mahamantraet 108 gange. Hver initieret hengiven reciterer mindst seksten gange rundt på kæden hver dag. Dit regnestykke er korrekt: 16 x 108 = 1.728. Så hver dag reciterer initierede hengivne Hare Krishna-mantraet mindst 1.728 gange. På denne måde dykker de dagligt dybt ned i det søde, nektariske hav af nama-rasa, smagen af navnet.

Så gør nu dit liv perfekt ved at opgive dårlige vaner og recitere mindst seksten runder hver dag under dygtig vejledning fra guru, sadhu (helgenagtige avancerede hengivne) og sastra (skrifterne). Dit liv vil blive ufatteligt ophøjet.


SPØRGSMÅL:
Er det i orden at recitere seksten runder af maha-mantraet på kæden i løbet af dagen, eller bør det gøres på én gang i ét stræk? Jeg synes, det er svært at gøre det på én gang, men jeg forsøger mit bedste.

SVAR: Runderne kan reciteres når som helst i løbet af dagen, men det er meget mere kraftfuldt at gøre dem i de tidlige morgentimer før solopgang. Det er også lettere at koncentrere sindet på Herrens navne på dette tidspunkt. Hvis det er et problem at sidde ned i lang tid, kan du stå op eller gå frem og tilbage, imens du reciterer din japa.


SPØRGSMÅL:
Det er mig en stor byrde at recitere mine runder. Jeg kan lytte eller synge i en kirtana (gruppesang af de hellige navne) 24 timer i træk, men når jeg forsøger at recitere med min kæde, vandrer mit sind, og jeg kan ikke koncentrere mig om mantraet.

SVAR: Nøglen til koncentreret japa-recitation er at stå tidligt op om morgenen og færdiggøre sin daglige kvote af japa-recitation før solopgang. Denne tid på dagen kaldes brahma-muhurta. Det er en meget åndelig tid på dagen, hvor det er meget let at holde sit sind fokuseret på de hellige navne. På dette tidspunkt på dagen er godhedens kvalitet fremherskende. Det er derfor, det er så let at recitere på denne tid. Så snart Solen står op, ændrer atmosfæren sig til lidenskabens kvalitet, en tid til aktivitet og produktivitet. Så bliver det vanskeligere at sidde og fredeligt meditere på de hellige navne. Hvis du af en eller anden grund ikke kan færdiggøre din japa før solopgang, skal du gøre dine runder færdige, før du spiser din morgenmad. Hvis du tager dette alvorlige løfte og holder det hver dag, vil du kunne træne dit sind til at være fint absorberet under din japa-recitation. Det er blot et spørgsmål om træning og øvelse.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk.