Af Visakha-devi Dasi

Visakha Dasi fortalte i sidste nummer om sin veninde Janesvari, der selv dyrkede en stor del af sine egne frugter og grønt. Her følger resten af Janesvaris opskrifter, som der ikke var plads til i sidste nummer.

Frisk tomatsuppe

Tilberedelsestid: 40 minutter
Portioner: 4
8 mellemstore tomater, skåret i 8 skiver

  • 4 spsk. smør
  • 1 lille æble, skrællet med kernehuset fjernet, skåret i 8 skiver
  • 1 lille tørret, rød chili
  • 2 tsk. frisk ingefær, skrællet og skåret i tern
  • ½ tsk. spidskommenfrø
  • 5 dl vand
  • 2 spsk. fuldkornsmel
  • ½ tsk. sukker
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 spsk. friskrevet koriander, persille eller dild
  1. Fjern skindet fra tomaterne ved at koge dem i vand i tre minutter og sænk dem efterfølgende i koldt vand. Fjern kernerne.
  2. Smelt 1 spsk. smør i en gryde over middelvarme. Tilsæt tomat, æble, chili, ingefær og spidskommenfrø og steg i 1-2 minutter. Hæld 1 dl vand i. Sæt låg på og sænk temperaturen til middelvarme. Koges nænsomt i 20-25 minutter, indtil tomaterne er blevet bløde og mosede.
  3. Blend tomatblandingen sammen med 4 dl vand.
  4. Smelt 3 spsk. smør i en gryde over lav varme, tilsæt mel og steg i 2-3 minutter under konstant omrøring. Tilføj de blendede tomater under omrøring, imens der hældes, og bring det til at simre. Tilsæt sukker og salt og lad det simre i højst 5 minutter mere. Tilsæt creme fraiche. Pas på med ikke at lade suppen koge, for det vil få suppen til at skille. Fjern suppen fra komfuret, pynt med friske urter. Ofres til Krsna.

Frisk æblekage
Tilberedelsestid: 50 minutter
Portioner: 6-8

  • 6 spsk. smør
  • 2 dl sukker
  • ½ dl tykmælk/yoghurt
  • 1 tsk. stødt vanilje
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. bagesoda
  • 1 tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. stødt muskatnød
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • ½ tsk. stødt nellike
  • 3½ dl hvidt mel
  • 5 dl rå æbler, finthakket eller revet (behold skrællen på)
  1. Forvarm ovnen til 175 grader. Smør olie på en bradepande på 20 cm. Pisk smør og sukker, indtil det får en jævn konsistens, og tilsæt tykmælk, vanilje, bagepulver, bagesoda og krydderier. Pisk grundigt. Tilføj mel og pisk videre. Dejen vil hærdes. Hæld æblerne i. Spred miksturen på bradepanden og bag æblerne i 35 minutter, eller indtil de er klar. Ofres varmt til Krsna med frisk flødeskum på.

Agurkesalat
Tilberedelsestid: 10 minutter
Portioner: 3-4

  • 1 stor agurk
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl tykmælk/yoghurt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. citronsaft (helst frisk)
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • ½ tsk. paprika blandet med sukker
  • 1 lille bundt frisk dild eller persille (valgfrit)
  • Pisk alle ingredienserne bortset fra agurk sammen i en skål.
  1. Vask og skræl agurken. Skær den i halve på langs. Skær de halve i halve på langs. Skær de kvarte i 1 cm stykker. Bland med resten af ingredienserne. Ofres til Krsna.

Sprøde auberginer
Tilberedelsestid: 25-30 minutter
Portioner: 10-12

  • 900 gram aubergine
  • 1 spsk. tykmælk/yoghurt
  • 3 tsk. persille
  • ½ dl revet ost
  • 0,8 dl rasp eller hvedekim
  • ¼ tsk. hing (asafoetida)
  • ½ tsk. salt
  • ½ tsk. sort peber
  • ghee eller vegetabilsk olie til dybstegning
  1. Skræl auberginerne og skær i terninger. Kog dem i en gryde i en lille smule vand, indtil de bliver bløde. Hæld vandet fra og mos dem. Tilsæt de resterende ingredienser. Lav 3 cm store kugler ud af blandingen. Om nødvendigt tilføjes mere hvedekim eller rasp. Steg kuglerne i ghee eller vegetabilsk olie. Dup kuglerne rene for olie. Ofres til Krsna.

Blomkål, peberfrugt og tomater
Tilberedelsestid: 35 minutter
Portioner: 4-6

  • 2-3 mellemstore friske tomater
  • 3 spsk. ghee eller olivenolie
  • 1 tsk. oregano blandet med hing (asafoetida)
  • 1 mellemstor grøn peberfrugt
  • 3 dl blomkål
  • ½ tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • 1 dl creme fraiche
  • Fjern skindet fra tomaterne ved at koge dem i vand i tre minutter og sænk dem efterfølgende i koldt vand. Fjern kernerne, hak tomaterne og sæt til side til senere.
  1. Varm ghee eller olivenolie i en mellemstor gryde over middelvarme. Tilsæt oregano, hing og peberfrugtstykker og steg i et par minutter, indtil de bliver let gyldne. Tilsæt blomkål. Omrør, så alle blomkålsstykkerne bliver dækket af krydderierne, og steg dem i 5-6 minutter. Tilsæt tomater, salt og peber. Rør grundigt, sænk varmen og sæt låg på. Steg i omtrent 10 minutter, indtil blomkålen bliver blød. Det er måske nødvendigt at tilføje lidt vand. Fjern gryden fra blusset og tilsæt creme fraiche. Ofres til Krsna.