Brevkasse – Sankarsana Dasa svarer på spørgsmål

SPØRGSMÅL: Jeg siger bordbøn og takker Gud for maden, før jeg spiser. Er det det samme som at ofre sin mad til Krishna?

SVAR: At takke Gud for maden er fint, men ikke nok. Man bør ofre maden til Gud, før man spiser. Lad Ham nyde den først. Hvis du er gæst i mit hus og kommer med en masse god mad, og jeg sætter mig ned, takker dig og begynder at spise uden at invitere dig til at spise med – hvad er det for en taknemmelighed? Gud er allestedsnærværende. Han har givet alle vores madvarer. Derfor er det uciviliseret, hvis vi ikke tilbyder Ham maden, før vi spiser. Det er blot et spørgsmål om almindelig anstændighed.

SPØRGSMÅL: Som en arbejdende person er jeg nødt til at spise i kontorets kantine. Maden der giver karmisk reaktion. Der kan også være ting som løg og hvidløg i. Selv om vi spiser vegetarisk mad, kan vi ikke være helt sikre på, at maden ikke indeholder ikke-vegetariske ting som ægprodukter osv. Før jeg spiser maden, siger jeg Hare Krishna-mantraet tre gange som en ofring til Krishna. Fjerner man virkelig den karmiske reaktion ved at ofre på denne måde, selv om maden indeholder ting, der ikke kan ofres? Er der nogen måde at undgå disse reaktioner på?

SVAR: Du bør tilberede din egen mad derhjemme og tage den med på arbejde. Tillav den i en ånd af hengivenhed, og bagefter ofrer du den til Krishna. Hvis vi spiser mad, der er lavet af ikke-hengivne, selv hvis alle ingredienserne er rene, bliver vi stadig negativt påvirket af den materialistiske mentalitet hos personerne, der lavede maden. Hvis vi på den anden side spiser mad, der blev lavet med kærlighed og hengivenhed for Krishnas tilfredsstillelse, vil det ophøje vores bevidsthed at spise den. At spise mad, der er lavet af ikke-hengivne, tilslører vores bevidsthed.

SPØRGSMÅL: Når en person spiser vegetarisk mad fra en vegetarisk restaurant (tilberedt af ikke-hengivne), kan han så ofre den mad til Krishna med kærlighed?

SVAR: Så vidt muligt bør man undgå selv vegetarisk mad, der er blevet tilberedt af ikke-hengivne, for kokkens bevidsthed går ind i maden. Hvis vi spiser mad, der er lavet af hengivne, hjælper den mad os til at blive Krishnabevidste. Men hvis vi spiser mad, der er lavet af ikke-hengivne, forurener den vores bevidsthed.

Selv om jeg flyver over hele verden, og luftfartsselskaberne nu om dage tilbyder vegetarisk mad, spiser jeg aldrig måltiderne, der bliver serveret på flyet. Jeg er tilfreds med den prasadam, jeg kan få med mig om bord på flyet.

Hvis man somme tider i en nødsituation er tvunget til at spise på en restaurant, er det bedre at holde sig til salat, for den er ikke blevet kogt. Hvis du ikke har andre muligheder for et måltid, bør du bede om Krishnas tilgivelse, sige Hare Krishna-mantraet og tigge Herren om at acceptere det. Men det bør undgås så vidt muligt.