Af Jahnu Dasa

Jahnu svarer på spørgsmålet i overskriften: Hvad var det, der mere end noget andet ændrede hans liv?

Den største indflydelse på mit liv har uden tvivl været Hare Krishna-bogen Perfektion i Stridens Tidsalder (oversat fra engelsk efter originaltitlen Science of Self-realization). Jeg sluttede mig til Hare Krishna, fordi de var de eneste, der kunne svare på de spørgsmål, jeg havde om Gud, verden og livet og døden.

Jeg voksede op på Amager i 60erne og 70erne. Selv om Danmark har en statsstøttet protestantisk kirke, anses Danmark for at være et ret ateistisk land.

I 60erne og 70erne blev religiøse mennesker i det mindste på Amager anset for nogle mærkelige nogle, de rene tabere, faktisk. Ingen i min familie, vennekreds eller lærere i skolen troede på Gud. Gud og religion var noget, man simpelthen ikke talte om i mit hjem. På den måde voksede jeg op som total ateist.

Senere i livet, muligvis fordi jeg begyndte at ryge hash, begyndte jeg at undre mig over Gud og de højere dimensioner i eksistensen. På det tidspunkt var jeg omkring 19. En anden grund til, at jeg begyndte at tænke eksistentielle tanker, var, at jeg ikke kunne forstå, at selv om jeg fik al den sex, drugs’n rock’nroll, jeg kunne ønske mig, var jeg aldrig tilfreds. Det var altid, som om der manglede et eller andet.

Jeg prøvede alle mulige ting. Jeg prøvede at være intellektuel kommunist. Jeg læste alle bøgerne, de havde på biblioteket om filosofi og religion. En bog, jeg blev meget inspireret af, var forfattet af Paul Brunton, en englænder, der tog til Indien for at finde en guru, men fandt ingen, så han skrev sin egen bog inspireret af indisk filosofi. Jeg har glemt, hvad den hed. Men nu ved jeg, at den var inspireret af indisk upersonlighedsfilosofi – at vi alle er Gud, at alting er ét.

Jeg blev meget samfundskritisk. Jeg og nogle af mine venner talte endda om, at vi ville ned og slutte os til Bader-Meinhof. Vi syntes, at Rote Armé Fraktion var helt fantastiske, men det blev heldigvis ved snakken blandt en flok stenere.

Jeg prøvede at være buddhist, Jeg prøvede yoga og meditation. Jeg praktiserede pranayama. På det tidspunkt mødte jeg mormonerne, og de gav mig min første Gudsoplevelse. Jeg blev omvendt til mormonerne, døbt og det hele. Men der var for mange spørgsmål, de ikke havde ordentlige svar på, så der var jeg kun et halvt års tid. Der mødte jeg også moderen til min første søn. Vi blev faktisk ekskluderet fra mormonkirken, fordi vi flyttede sammen uden at være gift.

På det tidspunkt var jeg på en søgen efter at finde meningen med livet. Jeg var meget tiltrukket af ideerne om karma og reinkarnation.

Så en dag, da jeg var 24, var jeg meget frustreret og i eksistentiel ængstelse. Jeg kaldte på Jesus – ”Åh Jesus, vis mig vejen.” Og så skete der et mirakel. Den næste dag kom min veninde hjem. Vi boede sammen i en lejlighed i Lyongade. Hun fortalte mig, at inde i byen havde hun mødt en mærkelig fyr, der havde overtalt hende til at tage en bog. ”Her,” sagde hun, ”jeg ved, du er interesseret i det lort,” og så smed hun bogen i skødet på mig.

Det viste sig, hun havde mødt en Hare Krishna, der havde givet hende Perfektion i Stridens Tidsalder, en Hare Krishna-bog, der som sagt var oversat til dansk fra originaltitlen Science of Self-realization.

Så snart jeg begyndte at læse den bog, vidste jeg, at jeg havde fundet Gud og meningen med tilværelsen.

Et halvt år senere flyttede jeg ind i Hare Krishna-templet, der på det tidspunkt lå i Brønshøj. Så det tog mig fem år fra, at jeg begyndte min søgen efter sandheden, og til at jeg mødte Hare Krishnaerne.

Gud ske tak og lov for Srila Prabhupada (Hare Krishnas grundlægger) for at fortælle mig, hvem Gud er. Og Jesus viste mig vejen 🙂

Krishna siger: ”Efter mange, mange liv overgiver den, der besidder virkelig viden, sig til Mig, idet han ved, at Jeg er alle årsagers årsag og alt, som er. En sådan stor sjæl er meget sjælden.” (Bg. 7.19)