– Af Visakha Devi Dasi – 

I alle kulturer er der en etikette for modtagelse af gæster, men sandsynligvis var denne etikette intet sted mere udviklet end i den vediske kultur, der blomstrede i Indien for 5.000 år siden. En vigtig del af den vediske gæstemodtagelse var madlavningen, der bød på en mangfoldighed af herlige retter. Her følger et glimt ind i denne tradition af gæstfrihed sammen med nogle gode vediske opskrifter, som man kan lave til sin næste gæst.

Den vediske tradition lærte husholdere at se alle levende væsener som uadskillelige dele af den Højeste Herre, Krishna. Derfor følte vediske husholdere sig ansvarlige for at give beskyttelse og komfort ikke kun til deres nærmeste familie, men til Krishnas familie – alle. Den vediske kotume er, at selv hvis en fjende kommer til ens hjem, skal han modtages så godt, at han ikke mærker nogen fare. Selv en slange i ens hjem må ikke være sulten! Denne træning lærte husholderen at blive frisindet og se hvert eneste levende væsen i relation til Herren Krishna.

Det vediske system påbyder, at vi modtager en gæst efter bedste evne. Hvis vi er så fattige, at vi ikke kan tilbyde gæsten mad, kan vi stadig tilfredsstille ham med en god siddeplads, et glas frisk vand og nogle venlige velkomstord. Hvis vi er velstående, kan vi indbyde ham til en flot festmiddag.

Da Herren Krishna var på Jorden, viste Han personligt eksemplet på gæstfrihed. Srimad-Bhagavatam fortæller, hvordan Herren Krishna bød Sin hengivne Akrura velkommen:

”Herren Krishna, der er meget venlig mod Sine hengivne, omfavnede Akrura. Krishna tog ham ved hånden og førte ham ind i stuen, hvor Han gav ham en god siddeplads og vand til vask af hans fødder. Han tilbad ham også med passende gaver som honning og andre ting. Da Akrura således sad bekvemt, bragte Krishna ham velsmagende mad, som Akrura tog imod. Da Akrura var færdig med at spise, gav Herren ham krydderier såvel som sandeltræspasta for at få ham til at føle sig tilfreds og bekvem. Det vediske system med at modtage en gæst blev således fulgt af Herren Krishna.”

Selv om den vediske tids Indien gradvist er forsvundet, er der stadig et levn af den vediske gæstfrihed. Det blev demonstreret i 1970, da Srila Prabhupada rejste rundt i Indien med 25 af sine amerikanske og europæiske disciple. Disse vesterlandske hengivne, der i flere år havde måttet finde sig i den nedladende og somme tider fjendtlige indstilling hos deres landsmænd, oplevede en uventet smag af vedisk gæstfrihed. For eksempel samledes i Surat, en by i staten Gujarat på Indiens vestkyst, skarer af mennesker for at kranse Srila Prabhupada og hans disciple, når de sang gennem gaderne. Hver dag inviterede en ny familie gruppen til deres hjem. De vestlige disciple lavede kirtana, Srila Prabhupada talte om Krishna-bevidsthed, og derefter serverede værten en overdådig festmiddag af Krishna-prasada.

Det samme gentog sig i Calcutta, Indore, Bombay, Gorakhpur, Madras og Delhi. Overalt, hvor de vestlige hengivne kom, blev de taget godt imod.

Ifølge den vediske tradition gavner det værten meget at tage imod helgenagtige personer. Den ægte helgen kommer ikke til nogens hjem for at fylde maven op. Han kommer heller ikke for at beklage sig, være selskabelig eller sladre. En helgenagtig person kommer til et hus for at instruere folk dér i åndeligt liv. Det var helt sikkert derfor, at Srila Prabhupada rejste rundt med sine disciple i Indien, altså for at minde inderne om deres store åndelige arv.

Husholdere, der byder sådanne gæster velkomne, har gavn deraf, og deres hjem bliver helliggjort. Men det hjem, hvor hellige gæster ikke har adgang eller bliver respekteret, fordømmes, for dets beboere er uvidende om livets højere værdier. Alle bør vi anse det for en hellig pligt og et privilegium at byde gæster velkomne, specielt hellige gæster.

Hvis gæsterne er ventet, er der normalt tid til at lave varme retter, lækre desserter eller et helt måltid. Men til den uventede gæst er her nogle småretter, som man kan lave i forvejen og have ved hånden til at servere imellem måltider. Disse er friturestegte og salte ting med forskellig struktur og smag. Man kan gemme dem i lufttætte beholdere og spise dem ved stuetemperatur eller varme dem i ovnen. Servér dem med en kold drik, friskskåret frugt eller noget sødt. De er ideelle at ofre til Herren Krishna for derefter at blive serveret til ens gæst.

Sprød friturestegt dal
(dalmut)
Giver en halv liter
Iblødsætningstid: 12-24 timer

 • 2½ dl flækkede ærter eller mung-dal
 • ½ tsk. fint popcornssalt eller tilsvarende fint havsalt
 • 1 spsk. natron
 • 6 dl ghee eller vegetabilsk olie til stegning
 1. Sortér de tørre dal-bønner og fjern alle fremmedlegemer. Læg bønnerne i en sigte og sænk dem ned i en stor skål med frisk vand. Gnid bønnerne imellem håndfladerne. Skift vandet ud og gentag vaskningen 3-4 gange, eller indtil vandet er så godt som klart.
 2. Fyld en 3-4 liters skål med koldt vand, tilsæt dal og natron, rør rundt, dæk let til og stil i blød på et køligt sted i 12 timer (hvis der bruges mung-dal, er iblødsætningstiden 6-8 timer).
 3. Afdryp og skyl dal’en. Sæt i blød i 12 timer mere (6-8 timer for mung-dal) i rent, frisk, koldt vand.
 4. Afdryp og spred dal’en ud på et trådnet eller et rent absorberende viskestykke til tørring i 2-3 timer (for lidt tørring kan resultere i et alt for sprødt færdigprodukt).
 5. Opvarm ghee’en eller olien i en passende friturestegningsgryde. Varm ghee’en eller olien op over middelvarme til 190°C. Kom lidt under en deciliter dal-bønner i. De synker til bunden af stegegryden, og den varme olie eller ghee vil fråde op ad grydens sider. Efter 2-3 minutter standser frådningen, og dal’en stiger til overfladen. Stegningen er færdig, når dal’en er sprød og har en lys gylden farve. Den må ikke blive brun. Løft alle dal-kernerne op med en hulske med små huller og overfør dal’en til absorberende papir. Steg resten af dal’en (lidt under en deciliter ad gangen).
 6. Imens dal’en stadig er varm, drysses der fint salt over den, og det hele blandes. Når dal’en er kølet af til stuetemperatur, kan den opbevares i en tætsluttende beholder. Stegt dal kan holde sig frisk i op til tre uger, hvorefter den bliver gammel. Tør dal kan genopfriskes ved at blive varmet op i en forvarmet ovn ved 120° i 5-7 minutter.

Dybstegte kartoffelstrimler med cashewnødder, rosiner og kokos
(guzerati aloo chidwa)

En eftermiddag i Indore, Indien, i vinteren 1970 fik Srila Prabhupada gaver fra en stor gruppe landsbyfolk. Denne ret kom frisk og varm i en ren fletkurv sammen med en stor kurv friske grønne kokosnødder. Alle tilstedeværende nød forfriskningen, og Srila Prabhupada kommenterede, hvor dygtigt den var sammensat. Han bemærkede, at denne chidwa var en af hans åndelige mesters foretrukne eftermiddagsforfriskninger. Her er den mindeværdige specialitet.
Giver 10 portioner

 • 0,35 kg bagekartofler (ca. to mellemstore kartofler)
 • 7,5 dl ghee eller vegetabilsk olie
 • 3 friske stærke grønne chilier uden frø, skåret over på langs i papirtynde strimler
 • 1 tsk. spidskommenpulver
 • ¼ tsk cayenne eller chilipulver
 • ½ tsk. gurkemejepulver
 • 1 tsk. garam masala
 • 1 tsk. salt
 • 1 spsk. sukker eller stødt kandis
 • 1½ spsk. ghee eller olie
 • 1,25 dl rå cashewnødder i halve eller grove stykker
 • 1 spsk. fennikelfrø
 • 2 spsk. sesamfrø
 • 10-15 friske eller tørrede små søde neem-blade (valgfrit)
 • 1,25 dl rosiner eller korender
 • 1,25 dl tørrede kokosstrimler
 • Vask og skræl kartoflerne. Hold en kartoffel i hånden på langs, anbring den i en lille vinkel på et rivejern og riv den på de store huller i lange, tynde strimler. Anbring kartoffelstrimlerne i et dørslag, skyl grundigt under løbende koldt vand og lad dem derefter stå i blød i koldt vand i ti minutter. Ryst dørslaget for at afdryppe alt overskydende vand og tør kartoflen grundigt imellem absorberende viskestykker.
 1. Varm ghee eller olie op over høj varme i en dyb stegegryde eller wok, indtil tempereturen når 190°C. Læg en lille håndfuld kartoffelstrimler i og steg i ca. to minutter, eller til de er sprøde og gyldenbrune. Tag dem op med en hulske og tør dem på absorberende papir. Når alle kartoffelstrimlerne er stegte, lægges den grønne chili i og steges, indtil den får luftlommer og bliver gyldenbrun. Tag den op med en hulske og overfør den til absorberende papir til aftørring.
 2. Bland pulverkrydderier, salt og sukker i en lille skål. Opvarm 1½ spsk. ghee eller olie i en 18 cm’s stegepande over middelvarme i 1½ minut. Tilsæt cashewnødder og fennikelfrø. Steg under omrøring i ca. fem minutter. Kast sesamfrø og de søde neemblade i og fortsæt med at stege under omrøring, indtil nødderne er gyldenbrune. Tag panden af varmen og hæld indholdet op i en finmasket sigte over en skål. Gem den overskydende ghee eller olie til senere brug.
 3. Kombinér alle ingredienserne i en stor skål og ryst let for at blande det hele godt. Serveres frisk og varm eller afkøles til stuetemperatur, hvorefter blandingen kan opbevares i en tætsluttende beholder i op til to uger.

Srila Prabhupadas poppede ris og nødder
(mourri-kishmish-kaju chidwa)
Srila Prabhupada gav sine disciple denne opskrift på et simpelt mellemmåltid i Indore, Indien, i 1970.
Giver 6 portioner

 • 0,6 dl ghee eller vegetabilsk olie
 • 0,8 dl cashewnødder i halve eller grove stykker
 • 0,8 dl afskallede jordnødder, halve eller hele
 • 1 frisk grøn chili uden frø, pureret eller finthakket
 • 1 tsk. skrællet frisk ingefærrod, finthakket
 • 0,6 dl rosiner eller korender
 • ½ tsk. gurkemejepulver
 • 2 tsk. korianderpulver
 • ¼ tsk. mildt hing-pulver
 • 1 tsk. fint popcornssalt eller almindeligt salt
 • 4,1 dl poppede ris
 • 2 tsk. syltesukker eller stødt kandis
 1. Opvarm 2 spsk. ghee eller olie i en 18 cm’s stegepande over middelvarme. Steg cashewnødderne langsomt i 7-10 minutter, indtil de er gyldenbrune. Tag dem op med en hulske og læg dem på absorberende papir. Gør det samme med de rå jordnødder.
 2. Bland pulverkrydderier og salt i en lille skål.
 3. Opvarm resten af ghee’en eller olien i en 3-4 liters gryde over middelvarme, indtil en dråbe vand sprutter med det samme, når den stænkes i. Tilsæt den hakkede ingefær og chilierne og steg, indtil de er brune. Kom rosiner, nødder, pulverkrydderier og salt i. Hæld med det samme den poppede ris i. Steg under omrøring i 3-4 minutter, så krydderierne blandes godt med risen.
 4. Tilsæt sukker og ghee’en/olien, der er tilovers fra stegningen af nødderne. Rør rundt og steg i et par sekunder mere. Ofres til Krishna og serveres frisk og varm.
 5. Fra Back to Godhead 19-01, 1984