Af Visakha Devi Dasi
Middag for to. Ordene fremkalder et mondænt billede med levende lys, hvor et forelsket par hvisker blide ord til hinanden over et elegant måltid, imens blød musik spiller i baggrunden. Vore hjerter sitrer. Hvis vi bare kunne finde den ægte kærlighed og nyde livet på den måde …
Men Krishnas filosofi prikker hul på en sådan boble af illusion. Alt, der foregår i den materielle verden under navn af kærlighed, er blot begær. For eksempel finder vi i Annemarie Hustes Personal Cookbook i kapitlet Romantic Dinners for Two: ”Jeg tror ikke, der findes den mand, der ikke elsker at blive vimset omkring og forkælet, og jeg må indrømme, at min bedste madlavning sker, når jeg tilbereder et måltid til en mand … Jeg har oplevet mindst en halv snes tilbud efter at have serveret en middag.” Med andre ord siger hun: ”Jeg kan tilfredsstille en mands sanser, så han vil gifte sig med mig.” Og hun lader forstå: ”Så snart jeg holder op med at tilfredsstille hans sanser, mister han interessen for mig.” Selv om vi normalt kalder dette forhold for kærlighed, er det i virkeligheden begær.
Der er en verden til forskel på kærlighed og begær, ligesom der er forskel på guld og jern. Begær bygger på materielle kvaliteter som udseende, evner, personlighed, berømmelse, rigdom osv. Siden disse er midlertidige, er forholdet, der bygger på dem, også midlertidigt. Så hvis Annemarie en dag glemmer at lave mad, er det slut med hendes ”kærlighedsaffære”. Virkelig kærlighed er imidlertid evig. Derfor fortjener kun forholdet mellem den Højeste Herre og hans hengivne at blive kaldt kærlighed. Men for nærværende har vi glemt dette forhold. Vi er dækket af en materiel krop og lever i den materielle verden, hvor en mand behøver en kvinde, og en kvinde behøver en mand. Det er derfor naturligt, at en mand og en kvinde gerne vil tilbringe tid sammen og dele deres måltider. Men hvis de er Krishna-bevidste, deler de ikke blot mad, men prasada, vegetariske retter, der er blevet ofret til Herren Krishna. Når de taler, er det centrale emne Herren Krishna og Hans filosofi, tjeneste, lege og herligheder. Ved at have Krishna i centrum gør en mand og kvinde åndeligt fremskridt, selv når de er involveret i et tilsyneladende materielt forhold.
Men nogle gange er der et problem. Lad os sige, at min mand er interesseret i åndeligt liv. Han vil spise prasada og tale om Krishna, men jeg kunne ikke være mere ligeglad. Hvad så?
Tja, som det første kunne han bede mig lave nogle af de retter, der bringes på disse sider hver måned. Han kunne endda hjælpe mig med at lave dem. Og når vi lavede mad sammen, kunne han forklare, at ingredienserne er blevet givet af Krishna, og at hengivne kokke har lavet de samme retter i tusinder af år. Han kunne også forklare, at det at lave mad til Krishna, ofre den tilberedte mad til Ham med hengivenhed og smage på denne ofrede mad – prasada – stimulerer vores slumrende kærlighed til Krishna. Igennem Krishna-prasada kan vi komme til at nyde vores oprindelige, lyksalige liv.
Hvis min mand og jeg blev virkelig ambitiøse, kunne vi i stedet for blot at lave en eller to retter forsøge at lave et helt måltid til Krishnas tilfredsstillelse. Ved at have Krishna i sindet, når vi laver mad, ofrer den og spiser dette måltid, vil vi blive belønnet med den mest kostbare gave: Krishna-bevidsthed. Det er let og smertefrit, selv for en genstridig hustru som mig. Det kan give forholdet mellem en mand og en kvinde et fast grundlag, der ikke bygger på begær efter at tilfredsstille vores egne sanser, men på at tjene, glæde og elske den Højeste Herre.
Friturestegte dal-krebinetter
(urad bada)
Tilberedelsestid: 30 minutter
Iblødsætningstid: 3-4 timer
Giver 10 krebinetter på 6 cm
- 1,25 dl afskallet urad-dal (prøv en indisk butik)
- 0,5-0,8 dl vand
- 1½ spsk. skrællet, hakket frisk ingefærrod
- ½ spsk. hakket frisk stærk grøn chili
- ¾ tsk. salt
- 1 tsk. stødte spidskommenfrø
- ½ tsk. groftkværnet sort peber
- ¼ tsk. mild hing-pulver
- 10 små, smuldrede friske karryblade
- 1/8 tsk. natron
- 7,5 dl vegetabilsk olie eller ghee til friturestegning
- Sortér de tørrede dal-bønner og fjern alle fremmedlegemer. Vask bønnerne i en skål med vand. Hæld vandet fra og vask dem igen tre eller fire gange, indtil vandet er så godt som klart. Stil dal’en til blød i en halv liter vand i 3-4 timer.
- Bland dal og 0,5 dl vand i en elektrisk blender og blend ved høj hastighed i 30 sekunder. Sluk for maskinen, skrab dal’en ned fra siderne mod bladene med en skraber og blend igen. Gentag, indtil bønnerne er reduceret til en tyk, glat puré. Tilsæt kun så meget vand, som det er nødvendigt for at blende.
- Overfør dal-puréen til en lille skål, tilsæt resten af ingredienserne og bland det hele godt. Blandingen skal være tyk nok til at kunne holde formen. Tilsæt om nødvendigt små mængder urad-mel eller hvedemel for at gøre dejen tykkere.
- Varm ghee’en eller olien op over middelvarme i en 30 centimeters wok eller 2 liters gryde, indtil temperaturen når 155 °C. Smør hænderne med en tynd film af olie eller ghee. Læg ca. 1½ tsk. af dejen i venstre hånd og rul den i den hule hånd til en lettere flad krebinette. Pres med højre tommel et hul i midten. Overfør forsigtigt krebinetten til højre hånds fingerspidser og lad den forsigtigt glide ned i den varme olie eller ghee. Lav og steg 5-6 badaer på én gang, så dal-kagerne har plads til at hæve en anelse.
- Steg badaerne i 4-5 minutter på hver side, eller indtil de er gyldenbrune. Tag dem op med en hulske og læg dem på sugende papir (f.eks. køkkenrulle). Anbring dem herefter på bagepapir beklædt med køkkenrulle og hold dem varme i ovnen ved 120°, indtil de skal ofres til Krishna. De er lækre med nogle skefulde frisk kokoschutney.
Stangbønner med frisk kokosmos
(barbatti-nariyal ki sabji)
Tilberedelsestid: 30 minutter
Giver 5 portioner
- 3 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
- 1 spsk. urad-dal, uden skal, hvis tilgængelig
- 1 tsk. sorte sennepsfrø
- 1-2 tsk. hakkede friske grønne chilier
- ½-1 tsk. hakket frisk ingefærrod
- 8-10 små karryblade, hvis tilgængelig
- ½ kg. friske grønne bønner
- ½ tsk. gurkemejepulver
- 1 tsk. salt
- ½ dl friskrevet kokos
- 1 tsk. sukker (valgfri)
- 2 spsk. hakkede friske korianderblade eller persille
- Studs de grønne bønner, skær dem i stykker på lidt over en centimeter og damp dem i ti minutter.
- Varm ghee’en eller olien op i en 25 centimeters stegepande eller wok over middelvarme, indtil en dråbe vand sprutter med det samme. Tilsæt rå urad-dal, sorte sennepsfrø, hakket ingefær og chili og steg, indtil sennepsfrøene knitrer og smælder.
- Kom karrybladene i og derefter med det samme de dampede grønne bønner. Strø gurkemeje, salt, kokos, sukker og nogle dråber vand i. Rør rundt, skru ned for varmen og kog i 5-8 minutter.
- Når bønnerne er kogte og tørre, tilsættes koriander eller persilleblade, og der røres let rundt for at blande dem i. Retten ofres til Krishna, mens den er varm.