Af Visakha Devi Dasi
At være vegetar i et ikke-vegetarisk samfund kan være svært – medmindre du kender prasadams hemmeligheder.
Da jeg bladrede igennem et eksemplar af Bon Appetit den anden dag, kunne jeg ikke andet end tænke, hvor vanskeligt det er at være vegetar midt iblandt vores kødorienterede kultur.
På magasinets omslag smilede ’Månedens kok’ stort, mens han opskar en kalvesteg. Den største artikel handlede om Frankrigs populære retter, der næsten alle indeholdt kød. Den praktiske sektion viste, hvordan man skærer en kylling, og overalt i magasinet var der reklamer for kød.
Selv de bedste restauranter er ikke forberedt på vegetarer. En vegetarisk veninde, der var tvunget til at tage med til en berømt italiensk restaurant på et forretningsbesøg, fortalte mig om sin vanskelige situation. Hun nævnte, at da hun forsigtigt havde fortalt tjeneren om sine kostpræferencer, blev han overvældet af ængstelse og løb ud for at informere kokken. Desværre var det for sent, og hendes værste frygt gik i opfyldelse: melonen havde skinke, i risottoen var der rejer, grønsagssuppen var lavet af hønsebuillon, og kejsersalaten indeholdt ansjoser (på et tidspunkt overhørte hun tjeneren mumle til sig selv om de problemer, folk er skyld i ved at være anderledes).
Vegetarer, der går til selskaber, har det ikke lettere. De ender uundgåeligt med at have samtaler om proteiner, kolesterol og etik og falder somme tider i diskussion med kødspisere, der hævder, at grønsager er kedelige. I mellemtiden er værtinden ved at gå op i sømmene af bekymring over, om hendes vegetariske gæster går sultne fra bordet.
Ikke-vegetarer føler sig akavede omkring familiemedlemmer, der er vegetarer. Når min mand og jeg besøger hans forældre, finder min svigermor pligtskyldigt sin vegetariske kogebog frem og kaster sig med stor bæven ud i nogle vegetariske retter uden helt at være sikker på, om hun eller nogen anden vil være tilfreds efter et kødfrit måltid.
Problemer som disse kan få alle andre end de mest hårdføre vegetarer til at have betænkeligheder eller tilmed bryde deres resolution engang imellem, medmindre de finder på måder at omgås disse pinlige situationer på. Min vegetariske veninde på den fornemme italienske restaurant undskyldte sig med dårlig fordøjelse. Mens de andre spiste deres mangeretters måltid, spiste hun så kartoffelsuppe så diskret som muligt. Når det kommer til ikke-vegetariske venner og familiemedlemmer, kan man altid bede dem have en forsyning af frugter og nødder til dig (på trods af dine bedste forsøg på at undgå problemer, vil du dog sandsynligvis under alle omstændigheder få færre og færre invitationer fra dine ikke-vegetariske venner).
Den bedste – og mest radikale – løsning er imidlertid kun at spise Krishna-prasada¸ mad, der er blevet ofret til Herren Krishna. Det kan måske virke for radikalt, men kun indtil man smager belønningen for det. Prasadam er så godt, at man ikke kan drømme om at spise noget andet.
Til fester sidder Krishnas hengivne ikke og kukkelurer over en kartoffelsuppe. De kommer med deres prasadam og spiser rigeligt af den. Og efter at have nydt prasadam taler de ikke om, hvad de går glip af ved ikke at spise kød. Den tanke strejfer dem simpelthen ikke.
Til familiesammenkoster kan man altid komme en time eller to i forvejen, lave nogle vegetariske retter, ofre dem til Herren Krishna og servere dem sammen med middagen, eller måske lade det være hele middagen. Hvis du følger de opskrifter, vi bringer her, vil din mad få førstepræmien, og du kan let styre samtalen ind på herlighederne ved Krishna-prasadam.
Herlighederne ved Krishna-prasadam blev demonstreret i Narada Munis liv. I sit forrige liv var han en tjenestepiges søn og havde ingen uddannelse. Men engang, da hans mor gjorde tjeneste til nogle store hengivne vismænd, hjalp Narada hende, og nogle gange i sin mors fravær serverede han selv for de store hengivne. Narada plejede at spise resterne af deres mad, og ved at gøre det blev han renset i hjertet og tiltrukket af hengiven tjeneste. Efterhånden som han fortsatte med at spise Krishna-prasadam, blev han gradvist lige så ren i hjertet som vismændene og ønskede altid at høre og tale om Herrens herligheder.
Ikke kun for Narada, men også for os kan prasadam være begyndelsen på vores hengivne tjeneste til Herren Krishna. Hengiven tjeneste er målet med religion og kan være lige så enkelt og let som at smage på lækker mad. Selv om den vediske litteratur ikke fortæller os nøjagtigt, hvilke retter Narada først smagte, er der her nogle, der egner sig til at servere for hengivne vismænd – eller for dine familiemedlemmer. Hvis du er vegetar, og du er ked af, at ingen andre er det, er det perfekte middel imod det at ofre disse retter til Krishna og bagefter servere dem til dine venner.
Agurker i lækker suppe
(kukri ras)
Tilberedelsestid: 1 time
5-6 små portioner
Vælg faste agurker, 15-18 cm lange, med blank, grøn skræl og runde ender. Hvis agurkerne er fyldte med frø, skal disse skrabes ud, så man kun bruger det faste frugtkød. Hvis de er for bitre, kan de skårne agurkestykker overdrysses med salt og stilles til side i 30 minutter. Derefter skylles de og skæres som anvist.
- 2 spsk. vegetabilsk olie eller ghee
- 1½ cm kvadratisk stykke frisk ingefær, skåret i papirstynde strimler
- ¼ til 1 tsk. frisk grøn chili uden frø i papirstynde strimler
- 1 tsk. spidskommenfrø
- 1 knivspids hing-pulver
- 400 g skrællede agurker i små stave eller terninger
- 1/8-¼ tsk. cayenne eller paprika
- ½ tsk. gurkemejepulver
- 6,25 dl vand
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. limesaft
- 1 spsk. sukker eller andet sødemiddel
- 1/8 tsk. garam masala, hvis det kan fås
- 1-2 spsk. friskhakket koriander eller persille
- Opvarm ghee’en eller olien i en 2-liters gryde over middelvarme, indtil en let dis dannes på overfladen. Tilsæt ingefærstrimlerne, chilien og spidskommenfrøene og steg dem, indtil de får en let gyldenbrun farve. Drys hingpulveret i, tilsæt derefter agurkerne sammen med cayenne/paprika og gurkemeje. Steg under omrøring i 4-5 minutter.
- Tilsæt vand og salt og bring gryden helt i kog. Skru ned for varmen til lav, læg låg på gryden og småkog i 20 minutter, eller indtil agurkerne er møre og halvt gennemsigtige, men ikke bløde og mosede.
- Tag gryden af varmen og bland nænsomt limesaft, sødemiddel, garam masala og de hakkede urter i. Læg låget på gryden i 2-3 minutter, før retten ofres til Krishna.
Bagte auberginehalve fyldt med indisk ost og møre kikærter
(baigan/ kabli chana)
Tilberedelsestid: 30 minutter
Bagetid: 1 time
2-4 portioner
- 1 mellemstor aubergine eller fire runde mini-auberginer, halveret på langs
- 1 tsk. salt
- ¼ tsk. cayenne eller paprika-pulver
Ingredienser til fyld:
- 0,6 dl vegetabilsk olie eller ghee
- 250 g fast, hjemmelavet ost skåret i terninger på knap 1 cm
- 1 spsk. skrællet frisk ingefærrod
- ½ spsk. hakket frisk grøn chili
- ½ spsk. spidskommenfrø
- 1 tsk. sorte sennepsfrø
- 1/8 tsk. timian-frø (ajwain), hvis tilgængelig
- 1/3 tsk. hing-pulver
- 15-18 friske eller tørrede søde nim-blade
- 1/3 mellemstor sød grøn peberfrugt uden frø, grofthakket
- 3 mellemstore tomater, grofthakket
- frugtkødet fra auberginerne, grofthakket
- 2½ spsk. frisk koriander eller persille, friskhakket
- ½ spsk. korianderpulver
- ¾ tsk. gurkemejepulver
- 1,25 dl kogte kikærter, let moste
- 1 tsk. salt
- 1,25 dl tykmælk/yoghurt
- et stænk paprika og persille- eller korianderkviste til pynt
- Brug en lille ske og en skarp skrællekniv til at udhule auberginen; lad den resterende skal være 0,8 cm tyk. Drys salt og cayenne eller paprika inden i aubergineskallerne og læg dem på absorberende papir til tørring. Forvarm ovnen til 190°C.
- Opvarm ghee’en i en 25-30 centimeters stegepande over middelvarme i 1½ minut. Læg osteterningerne i og steg dem i 4-7 minutter, mens de vendes let, indtil de er sprøde og gyldenbrune på alle sider. Tag dem op med en hulske og stil dem til side.
- Rør ingefærrod, grønne chilier, spidskommen, sorte sennepsfrø og timianfrø i. Steg, indtil krydderierne bliver lettere brune. Drys hing i sammen med de søde nimblade, steg i nogle sekunder og tilsæt omgående den hakkede grønne peberfrugt. Steg, indtil peberfrugten skinner og tørrer lidt ind. Tilsæt tomaterne og auberginemassen og steg i ca. ti minutter.
- Tilsæt de friske urter, korianderpulver, gurkemeje, kikærter, salt og stegte osteterninger. Bland det hele godt. Aubergineskallerne pensles med ghee eller olie og fyldes med det sauterede fyld. Anbring dem i en lavbundet kasserolle, spred tykmælk/yoghurt over hvert stykke og drys lidt paprika over.
- Bag utildækket i omkring en time, eller indtil skallerne er gaffelmøre. Retten pyntes med frisk persille eller korianderkviste, hvorefter den ofres til Krishna.