– Af Visakha Devi Dasi –

Hvis du nogensinde har været til en søndagsfest i et Hare Krishna-tempel, er det tænkeligt, at du har smagt sødris, en kold tyktflydende mælkerisdessert, der ofte er festens kulmination.

Sødris (en slags ksira eller kondenseret mælkeret) var også en favorit for 5.000 år siden, da Herren Krishna gik på Jorden, og dens popularitet er fortsat gennem århundrederne. For 500 år siden, da Herren kom som Caitanya Mahaprabhu, fortalte Han en historie om Madhavendra Puri og denne ret.

Engang kom Madhavendra Puri på en rejse til byen Remuna, hvor han så, hvordan Krishna blev tilbedt som Deiteten Gopinatha. Madhavendra Puri noterede især, hvordan der blev ofret overdådig mad til Gopinatha dagligt. Da han hørte, at Herren hver aften fik tolv krukker med ksira, der smagte som nektar, tænkte Madhavendra Puri ved sig selv: ”Hvis jeg kunne smage denne ksira, kunne jeg lave en tilsvarende ofring til min Herre hjemme i Vrindavana [hvor Madhavendra Puri tilbad Krishnas Deitet som Gopala].” Men med det samme tog han sig i det og skammede sig. Ofringen var endnu ikke gået ind, og Madhavendra Puri greb sig i at tænke på at smage på noget, som Gopinatha endnu ikke havde smagt på. Han mente, at han havde fornærmet Herren og forlod templet til et tilbagetrukket sted, hvor han satte sig ned og reciterede Hare Krishna.

Gopinatha mente dog ikke, at Madhavendra Puri havde begået nogen forseelse. Den nat viste Herren Sig for en af Sine præster i en drøm og fortalte ham: ”Jeg har gemt en krukke med ksira til Madhavendra Puri. Giv den til ham.” Præsten vågnede med det samme, tog et bad og gik ind på alteret, hvor han rigtigt nok fandt en krukke ksira præcis der, hvor Gopinatha havde sagt, at Han havde gemt den!

Præsten ilede fra templet med krukken, fandt Madhavendra Puri, forklarede, hvad der var sket, og gav ham ksiraen. I stor ekstase spiste Madhavendra Puri den ksira, som Herren Gopinatha havde stjålet til ham. Fra den dag blev Remunas Gopinatha berømt som Ksira-cora-Gopinatha, ”Krishna, sødristyven.”

Selv om ris-ksira (den berømte sødris) er den mest almindelige slags, er der mange andre. Man kan lave en form for ksira til enhver lejlighed og årstid. Lette afkølede frugt-ksiraer er forfriskende i de varme sommermåneder, og solide korn-ksiraer, der sommetider serveres varme, er gode i de kolde vintermåneder.

Til tilberedning af kondenserede mælkedesserter (ksira) er det bedst at bruge en gryde med et volumen på det dobbelte eller tredobbelte af mælkens rumfang. Hvis der f.eks. skal bruges to liter mælk, skal gryden være på 4-6 liter. Det bedste er en svær og tykbundet sliplet-gryde, for den giver mulighed for at bruge maksimal varme. Mælken skal have plads til at koge op, skumme og koge kraftigt på det første stadie af tilberedningen, hvilket reducerer kogetiden til et minimum. For at få et perfekt resultat skal man røre i gryden uden ophør. De sidste 15-20 minutter skruer man ned til mediumvarme og rører fortsat omhyggeligt i den. Konstant og jævn omrøring vil forhindre den tykke mælk på grydens bund i at brænde på.

Normalt skal desserterne kun være en anelse tyktflydende, når de tages af varmen, for de bliver uundgåeligt tykkere, når de køler ned til stuetemperatur. Det gælder specielt, når desserten indeholder ris, nudler eller andre former for korn. Afkøling i køleskab vil gøre desserten endnu tykkere.

Almindelig kondenseret mælkedessert
(Bengalsk ksira)
Tilberedelsestid: 1 time
Afkølingstid: 2 timer
Giver 6,5 dl

 • 2 l sødmælk
 • 1-2 dl sukker eller tilsvarende sødemiddel
 • 2 spsk. blancherede rå pistacienødder i lange tynde splinter
 • ½ tsk. friskstødte kardemommefrø
 • 1-2 ark rent sølv­- eller guldfolie til pynt (valgfrit: fås hos indiske købmand)

Hæld mælken i en 5-6 liters gryde og bring den i kog over kraftig varme. Rør konstant med en trægrydeske, så mælken ikke brænder på.

Skrud ned for varmen til mediumhøj og lad mælken koge i 25-30 minutter, eller indtil den er nedbragt til lidt mere end halvdelen af det oprindelige rumfang. Rør konstant.

Tilsæt sødemiddel og fortsæt med at koge mælken. Rør opmærksomt, indtil den er blevet tyktflydende eller er reduceret til omkring 1/3 af det oprindelige volumen.

Tag gryden af varmen og rør kardemommepulveret i. Afkøl ksiraen til stuetemperatur. Rør i den med mellemrum. Stil den herefter i køleskab i mindst to timer.

Før retten ofres til Krishna, kan den pyntes med et lille stykke spiseligt sølv- eller guldfolie, et drys pistacienødder eller begge.

Sød kondenseret mælk med stegte vermecelli nudler
(Seviya ksira)
Tilberedelsestid: 1 time
Afkølingstid: 2 timer
Giver 1,2 til 1,5 l

 • 2½ spsk. ghee (renset smør)
 • 50 g vermicelli risnudler (fås i enhver asiatisk forretning)
 • 2 l sødmælk
 • 6-8 hele grønne eller hvide kardemommebælge
 • 1½-2 dl sukker eller tilsvarende sødemiddel
 • ½ dl gyldne rosiner (valgfrit)
 • ½ dl rå mandler i skiver eller splinter
 • 1 spsk. rå hakkede pistacienødder
 • 2 ark spiseligt sølvfolie til dekoration

Bræk risnudlerne i stykker på 6-8 cm og knus dem let.

Varm ghee’en op i en 5-6 liters gryde over medium varme. Tilsæt nudlerne og steg og rør dem rundt, indtil de får en varm gyldenbrun farve.

Hæld mælken i, skru helt op for varmen og bring mælken i kog under konstant omrøring. Skru en anelse ned for varmen (lige nok til at undgå, at mælken koger ud af gryden) og kog kraftigt i et kvarters tid.

Bræk kardemommebælgene åbne, tag de sorte frø ud og stød dem til pulver.

Tilsæt kardemommepulveret og sødemidlet til mælken og fortsæt med at koge over moderat varme i 20-30 minutter, eller indtil mælken er cremet og en anelse tyk. Rør mandlerne og rosinerne i.

Tag gryden af varmen, afkøl mælken til stuetemperatur og stil den derefter på køl. Før retten ofres til Krishna, pyntes den med et lille stykke sølvfolie, et drys hakkede pistacienødder eller begge.

Fra Back to Godhead, 2/3.1983. Forkortet af redaktionen.