– Af Visakha Devi Dasi –
Spørgsmål: Jeg har hørt om kost, der er fedtfri, saltfri og kolesterolfri, men hvad er karma-fri kost?
Svar: Sanskritordet karma betyder ’handling’ eller mere præcist enhver materiel handling, der giver os en materiel reaktion og dermed binder os til den materielle verden. En karma-fri kost er en, der ikke giver nogen materiel reaktion. Det er en syndfri kost.
Spørgsmål: Vil du dermed sige, at folk kan synde blot ved at spise?
Svar: Ja, bestemt. At synde vil sige at bryde naturens love, der er Guds love. Koen spiser græs og foder, tigeren spiser kød, og rosenbusken får næring fra vandet og mineralerne i jorden. Disse lavere livsformer synder ikke. De følger automatisk naturens love. Men i menneskelivet kan vi bryde naturens love og få dårlig karma, der giver os dårlige reaktioner. Ifølge naturens love bør mad til mennesker laves af mælkeprodukter, grønsager og frugter – ikke af kød, fisk eller æg.
Spørgsmål: Så vegetarer er syndfrie i deres spisevaner?
Svar: Ikke nødvendigvis. Alle levende ting har en sjæl. Så uanset om man slår en ko ihjel eller høster et blomkål, dræber man. Dyr står utvivlsomt højere på udviklingsskalaen end planter, men at slå planter ihjel er fortsat drab, og det er syndigt.
Spørgsmål: Jeg kender mange, der ville argumentere imod, at dyr og planter har en sjæl.
Svar: De kan argumentere, men hvordan ved de det? Hvad er symptomet på sjælens tilstedeværelse?
Spørgsmål: Symptomet?
Svar: Ja, symptomet. Vi kan ikke se sjælen direkte, for den er en åndelig partikel og oven i købet en meget lille partikel. Men vi kan forstå, at den er der igennem dens symptom – bevidsthed. Dyr er også bevidste. De føler frygt, smerte, kærlighed og sult, ligesom vi gør det. Og videnskabsmænd har vist, at planter også er bevidste. De reagerer på sollys, varme og musik. De vokser rundt omkring forhindringer. Så igennem disse symptomer kan vi forstå, at sjælen er til stede i dyr, mennesker og planter, men den er dækket over i forskellige grader.
Spørgsmål: Så hvis vegetarer slår planter ihjel for at få mad, og ikke-vegetarer slår dyr ihjel for at få mad, er de begge syndige, ikke sandt?
Svar: Korrekt. Men vegetarer har en bedre chance for at gøre åndeligt fremskridt.
Spørgsmål: Hvorfor?
Svar: Fordi det gør én nådesløs og hårdhjertet at spise kød. Det er meget lettere for en vegetar at forstå åndelige begreber og følge åndelige praksisser.
Spørgsmål: Men jeg forstår det ikke helt. Du sagde, at både planter og dyr har en sjæl, og at dræbe dem er syndigt – dårlig karma. Så hvad er ideen med en karma-fri kost? I dræber også de grønsager, I spiser.
Svar: Ja, det gør vi. Man er nødt til at slå ihjel for bare at kunne eksistere. Men en hengiven indsamler frugter, korn og andre former for mad, som Krishna kan lide, tilbereder dem på en særlig måde og ofrer dem til Krishna med kærlighed og hengivenhed. Når Krishna får en sådan ofring, accepterer Han også hvad end syndige reaktioner, der opstår ved tillavningen af maden. Så der er ingen karmiske reaktioner, når vi spiser den. Snarere bliver vi renset af at spise prasada, mad, der er blevet ofret til Krishna.
Srila Prabhupada forklarer dette princip om karma-fri med en analogi. Når en soldat slår ihjel på en overordnet officers befaling, dømmes han ikke som en kriminel. Men hvis en soldat slår ihjel for egen regning, bliver han helt sikkert stillet for retten og dømt. Når vi på samme måde først ofrer det, der er bestemt til os af naturens love, til Krishna og bagefter spiser det, er der ingen reaktion. Men hvis vi spiser for vores egen sansenydelses skyld og glemmer Krishna, får vi reaktion for det.
Spørgsmål: Det er klart nu, men hvad mente du med ”tilberedt på en særlig måde”?
Svar: At lave mad i Krishna-bevidsthed er en form for meditation og tilbedelse. Srila Prabhupada lærte os at have en høj standard af renlighed i køkkenet, lige fra skinnende rene grydebunde til gulvet under vores fødder. Før vi går ind i køkkenet, sørger vi for at være rene i krop og sind, og når vi laver mad, tænker vi på at glæde Krishna, så der er ingen fjollet eller unødvendig tale. Vi smager aldrig på retterne, før de bliver ofret. Krishna er den første, der skal nyde dem.
Spørgsmål: Hvad sker der med en sjæl i en grønsag, der ofres til Krishna?
Svar: Jeg stillede Srila Prabhupada det samme spørgsmål engang. Han svarede: ”Sjælen får befrielse.” Jeg var for målløs og genert til at forfølge spørgsmålet, men en anden hengiven spurgte: ”Hvad slags befrielse får sjælen?” Og Srila Prabhupada svarede: ”Den får en menneskekrop, hvorfra den kan gøre videre fremskridt i åndeligt liv.”
Spørgsmål: Hvad nu, hvis jeg ikke tror på noget som helst af det, du har fortalt mig?
Svar: Det er du fri til. Vi har ikke noget imod, at du er skeptisk, for vi vil ikke have blind tilslutning. Vi vil have dig til at stille spørgsmål og tænke over filosofien om Krishna-bevidsthed så langt, som din logik og intelligens tillader det. Men du bør heller ikke blindt forkaste denne viden, fordi den virker fremmed på dig. Alt, vi beder om, er blot, at du forsøger at lytte med et åbent sind. Jeg var også skeptisk, tilmed endnu mere end dig. Jeg diskuterede med de hengivne i et år, før jeg omsider indrømmede, at det, de sagde, gav perfekt mening – meget mere mening end det, jeg forsøgte at fortælle dem.
Blandede grønsager i krydret tomatsovs
- (Laphra-vyanjana)
- Denne ret minder om en grønsagssuppe. Den er en klassisk favorit, der er enkel at lave og let at fordøje.
- Tilberedelsestid: 10 minutter
- Kogetid: 20 minutter
- 6 til 8 portioner
Ingredienser til kogte grønsager:
- 0,75 kg blandede, skårede grønsager i terninger såsom snittebønner, gulerødder, kartofler, blomkål, spinat, hvidkål, rødbeder, squash, ærter osv.
- 2 mellemstore faste, modne tomater i tern
- ½ spsk. skrællet frisk ingefærrod, hakket eller revet
- 1-3 tsk. stærke grønne chilier uden frø, finthakket
- 7,5 dl vand
- ½ tsk. gurkemejepulver
- 1 spsk. korianderpulver
- 1 tsk. sukker, honning eller tilsvarende sødemiddel
- 3 spsk. finthakkede friske korianderblade eller persille
- 1 spsk. vegetabilsk olie eller ghee
- 1¾ til 2 tsk. salt
Ingredienser til stegte krydderier:
- 1 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
- 1¼ tsk. spidskommenfrø
- ½ tsk. sorte sennepsfrø
- ¼ tsk. sorte kommenfrø (kalonji), hvis de fås
- 1/8 tsk. groftkværnet sort peber
- 1 lille laurbærblad, smuldret
- 1 tsk. citronsaft
Bland grønsagerne og alle de andre ingredienser på den første del af listen (til og med salt) i en 4-liters gryde, bring den i kog over høj varme, skru varmen ned til medium, dæk gryden og lad den småsimre, indtil grønsagerne er kogte. Tag gryden af varmen.
Varm ghee’en eller den vegetabilske olie i en lille gryde over mellemhøj varme, kom spidskommenfrøene i sammen med sorte sennepsfrø, sorte kommenfrø, friskkværnet sort peber og laurbærbladet og steg, indtil sennepsfrøene sprutter og knaser. Hæld krydderiblandingen sammen med de kogte grønsager, tildæk gryden og giv krydderierne lov til at trænge ind i suppen. Rør citronsaft i efter nogle minutter, hvorefter retten ofres til Krishna.
Fra Back to Godhead 17-06-1982