Af Visakha Devi Dasi

For længere tilbage end nogen kan huske, gav Herren Krishna menneskeheden en sund kost, der samtidigt lader én vokse åndeligt. Krishnas kost og kultur, der er lige så god og perfekt i dag, som den hele tiden har været, sætter os i stand til at åndeliggøre vores liv og blive transcendentalt lykkelige.

En hengiven anerkender, at Krishna er den endelige ejer og nyder af alting. Som Krishna udtaler det i Bhagavad-gita, er Han alle levende væseners velgører og velønsker. I overensstemmelse med Krishnas ønske er ingredienserne i en hengivens madlavning altid vegetariske og rene (”Tilbyd Mig med kærlighed og hengivenhed et blad, en frugt, en blomst.” Bg. 9.26).

Selv om en hengiven har et arsenal af tidsbesparende opskrifter, anser han ikke madlavning for noget, der bare skal overstås. Han ser det som en handling af kærlighed og hengivenhed. Han laver mad for Krishnas tilfredsstillelses skyld.

Her er tre opskrifter på nogle fantastiske koftaer fra The Hare Krishna Book of Vegetarian Cooking af Adiraja Dasa


Friturestegte grønsagsboller i tomatsovs
(alu kofta)
Tilberedelsestid: 45 minutter
4-6 portioner

  • 15 mellemstore tomater
  • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 2 tsk. friskrevet ingefær
  • 2 knuste tørrede chilier
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1½ tsk. gurkemeje
  • 3 tsk. salt
  • 5 mellemstore kartofler
  • ½ mellemstort blomkål
  • 115 g kikærtemel
  • 3 spsk. frisk koriander eller persille
  • 1 tsk. garam masala
  • ¼ tsk. hing
  • ½ tsk. stødt sort peber
  • ghee eller vegetabilsk olie til friturestegning
  • 2½ dl tykmælk/yoghurt (valgfrit)
  1. Kom tomaterne i en gryde med spilkogende vand i 15-20 sekunder. Tag dem op, skyl dem under koldt vand, pil skrællen af og mos dem.
  2. Opvarm 2 spsk. ghee i en kasserolle over middelvarme og steg 1 tsk. revet ingefær. Tilsæt den tørrede chili. Følg efter med stødt spidskommen og ½ tsk. gurkemeje. Steg under omrøring i nogle sekunder.
  3. Kom tomaterne i gryden, tilsæt halvdelen af saltet, dæk gryden til og skru ned for varmen. Kog i 20 minutter og rør rundt hvert femte minut.
  4. Imens sovsen simrer, skrælles kartoflerne. Derefter beskæres blomkålet og brækkes af i store buketter. Vask begge grønsager grundigt og riv dem derefter igennem de store huller på et rivejern. I en skål blandes de revne grønsager, kikærtemelet, 2 spsk. af de hakkede korianderblade og resten af krydderierne. Bland grundigt. De revne kartofler skulle afgive nok væde til at binde ingredienserne sammen. Ælt blandingen grundigt nogle gange. Form derefter 20-30 små kugler.
  5. Opvarm ghee’en til den næsten ryger og kom grønsagskuglerne i. Frituresteg dem i 4-5 minutter, indtil de er ensartet gyldenbrune og sprøde. Afdryp dem.
  6. Hvis du bruger tykmælk, røres den sammen med tomatsovsen, som derefter varmes op i to minutter. Læg kofta-kuglerne i en serveringsskål og dæk dem med den varme sovs. Pynt dem med de resterende koriander- eller persilleblade og stil dem frem til ofring til Krishna.


Friturestegte spinat-og-oste kugler
(palak kofta)
Tilberedelsestid: 40 minutter
4-6 portioner

  • ½ kg frisk spinat
  • 1 spsk. ghee eller grønsagsolie
  • 1 tsk. friskrevet ingefær
  • 2 stødte tørrede chilier
  • ½ tsk. gurkemeje
  • ½ tsk. garam masala
  • ½ tsk. stødte korianderfrø
  • ¼ tsk. hing
  • 200 g panir (frisklavet ost), afdryppet og hakket
  • 2 tsk. salt
  • 285 g kikærtemel
  • ghee eller grønsagsolie til friturestegning
  1. Skyl spinaten omhyggeligt, fjern de største stilke og kog den derefter i kogende vand i nogle minutter. Afdryp spinaten grundigt og pres eventuelt overskydende vand ud. Hak bladene i små stykker på et skærebræt.
  2. Brug en mellemstor kasserolle til at opvarme ghee’en og steg ingefær og chili efterfulgt af de stødte krydderier. Tilsæt den hakkede panir og steg den under omrøring i 1 minut. Tilsæt derefter spinaten. Kom salt i og bland ingredienserne godt med en ske. Overfør blandingen til en glat arbejdsflade, tilsæt kikærtemelet og ælt grundigt.
  3. Rul blandingen i kugler på 2½ cm og frituresteg dem i ghee, indtil de er lysebrune. Afdryp dem, før de ofres til Krishna.


Kongelig kofta
(nargisi kofta)
Tilberedelsestid: 1 time
4-6 portioner

  • 200 g hvid ris
  • 6 mellemstore kartofler
  • 1¾ tsk. salt
  • 170 g panir
  • 225 g kikærtemel
  • 1 tsk. sorte spidskommenfrø (valgfrit)
  • 10 safrantråde eller ¼ tsk. pulveriseret safran
  • 2 spsk. varm mælk
  • 340 g hele spinatblade uden stilke
  • ¼ tsk. stødt sort peber
  • 1 tsk. garam masala
  • ½ tsk. gurkemeje
  • ¼ tsk. hing
  • ghee eller vegetabilsk olie til friturestegning
  1. Damp risen i dens dobbelte rumfang vand i omkring 18 minutter, eller indtil alt vandet er absorberet. Afdryp den og stil den til side. Kog kartoflerne, indtil de er bløde. Pil dem derefter. Bland ½ tsk. salt i paniren og ælt den til en blød dej. Dæk paniren til med et fugtigt klæde og stil den til side. Bland kikærtemelet og de sorte spidskommenfrø i en skål. Bland nok vand i til at lave en lind pandekagedej. Stil den til side.
  2. Udblød safranen i den varme mælk og bland den derefter godt med den kogte ris. Dyp spinaten i kogende vand i et minut, tag den op og lad den dryppe af. Bland spinaten med sort peber og ¼ tsk. salt og stil den til side. Tilsæt garam masala, gurkemeje, 1 tsk. salt og ¼ tsk. hing til kartoflerne og mos dem til en jævn mos.
  3. Opdel ris, panir, spinat og kartoffelblanding i seks dele hver. Tag én del af risen imellem hænderne og rul den til en fast kugle. Tryk én del af panir-dejen til en flad, rund form i hænderne og læg riskuglen midt i. Fold kanterne, så de dækker kuglen helt, og rul derefter den nye kugle i håndfladerne, til den er glat. Dæk kuglen med et eller to lag spinatblade og et lag af kartoffelblandingen. Gør kuglen kompakt og glat ved at kaste den let fra den ene hånd til den anden.
  4. Når adskillige kugler er klar, piskes pandekagedejen, og noget af den hældes over hver kugle. Kom derefter kuglerne i den rygende varme ghee. Vend dem ofte rundt for at forhindre, at de brænder på. Steg dem, indtil de er helt brune. Tag dem op, hvorefter de kan ofres til Krishna.