Af Visakha Devi Dasi

Her fortsættes fra sidste nummer med en opskrift på sydindiske rispandekager.

Pandekager af ris og urad-dal med krydret kartoffelfyld
(masala dosha)

Iblødssætningstid: 30 timer
Tilberedningstid: 45 minutter

Giver 10-12 fyldte pandekager

Ingredienser til kartoffelfyld:

  • 2 mellemstore nye kartofler (ca. 350 g), kogte, pillede og skåret i terninger på 2,5 cm
  • 1½ spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • ½-1 spsk. skrabet frisk ingefærrod, finthakket
  • ½-1 spsk. grøn chili, hakket meget fint
  • ½ tsk. sorte sennepsfrø
  • 6-8 friske eller tørrede karryblade, hvis tilgængelige
  • 1 tsk. korianderpulver
  • ½ tsk. spidskommenpulver
  • 1½ tsk. chat masala, hvis tilgængelig
  • 1/3 tsk. gurkemeje
  • 1/3-½ tsk. salt
  • 1,25 dl vand
  • ½ spsk. citronsaft
  • 2 spsk. hakkede friske koriander- eller persilleblade

Ingredienser til dosa-pandekager:

  • 1,25 dl flækket urad-dal uden skaldele
  • 3,75 dl rå langkornede hvide ris
  • 1½ tsk. salt
  • ca. 1,25 dl ghee eller vegetabilsk olie til stegning

Tilberedning af kartoffelfyldet:

  1. Varm ghee’en eller olien op i en 25 cm’s stegepande over middelvarme, indtil en dråbe vand, der stænkes i, danser med det samme. Kom den hakkede chili og ingefær i og steg, indtil disse brunes. Tilsæt sennepsfrøene og steg, indtil de popper. Tilsæt med det samme karrybladene og derefter kartoffelterningerne. Rør godt rundt.
  2. Drys pulverkrydderier og salt i. Sauter i ét minut. Hæld vand i, skru ned for varmen og kog, indtil grønsagerne er tørre (5-10 minutter).
  3. Tag panden af ilden og bland citronsaft og de friske eller tørrede korianderblade i.

Tilberedning af dosa-pandekagerne:

  1. urad-dal’en igennem og fjern alle fremmedlegemer. Vask dal’en i flere hold vand ved at gnide bønnerne imellem håndfladerne, indtil vandet er praktisk taget rent. Hæld dal’en op i en sigte til afdrypning. Hvis der bruges basmati-ris, gentages den samme proces med at sortere, vaske og afdryppe.
  2. Anbring ris og dal i hver sin skål, hæld 6,25 dl koldt vand i hver skål og stil ris og dal i blød i mindst seks timer og gerne natten over. Hæld derefter vandet fra.
  3. Kom risen i en elektrisk blender eller foodprocessor, tilsæt 1,6 dl vand og blend ved høj hastighed, indtil risen er malet til en lind dej. Hæld den purerede ris op i en 1½ liters gryde og skrab blenderens sider med en gummiskraber for at få det hele med.
  4. Kom den afdryppede dal i blenderen eller processoren, tilsæt 1,25 dl vand og blend ved høj hastighed, indtil dal’en er en lind, luftig dej. Tilsæt den purerede dal til risdejen, tilsæt salt, bland godt, dæk gryden til og lad dejen stå ved stuetemperatur (ca. 23°C) i 24 timer. Hvis dejen endnu ikke er hævet, så lad den stå i en time eller to mere.
  5. Tilsæt 0,8 dl vand og rør let rundt. Dejen skal være som en tyk, tung pandekagedej med en lind konsistens.
  6. Opvarm en 25-30 cm’s jernplade eller stegepande over middelvarme. Smør overfladen let med ghee eller olie. Test temperaturen ved at stænke vand på overfladen. Hvis den er for høj, forsvinder vandet med det samme. Hvis den ikke er varm nok, koger vandet. Når overfladen har den rette temperatur, danser og sprutter vandet og forsvinder derefter.
  7. Brug en stor serveringsske og anbring 3 skefulde dej på panden og spred den med det samme ud til en tynd rund eller oval form med en diameter på 20 cm. Start fra midten og gå udad i en spiral med den rigtige bevægelse for at få en ensartet, meget tynd pandekage. Lad dosaen stege i ca. 30 sekunder og hæld derefter 1 tsk. smeltet ghee eller olie langs kanterne og på toppen af dosaen.
  8. Skrab efter 1½-2 minutters stegning langs kanterne med en tynd spatel for at løfte pandekagen og se, om bunden er tilstrækkeligt brun. På samme tid skulle der opstå små huller på overfladen, og pletter af brunt vil kunne ses igennem pandekagen. Når bunden er brun, er pandekagen klar til at blive vendt. Stik spatelen ind fra siderne for at løsne dosaen fra panden. Hvis pandekagen hænger fast, er temperaturen enten for høj eller for lav, dejkonsistensen er forkert, eller panden er ikke tilstrækkeligt ”hærdet”. Steg den anden side i to minutter, indtil den er lysebrun.
  9. Tag dosaen af panden, anbring to spiseskefulde af kartoffelfyldet på dosaens ene halve side, fold den sammen og dæk den med den anden halvdel. Hvis du ikke er klar til at ofre dosaerne rygende varme, kan du stille dem i en forvarmet ovn ved 120°C. Når de er klar til at blive ofret til Krishna, smøres de over med kokoschutneyen (se opskriften fra sidste nummer).

Fra Back to Godhead 19-06-1984.