Af Visakha Devi Dasi
Dét er Krishna-bevidsthed – hvad end der er tale om filosofien, livsstilen eller køkkenet.
En dag i efteråret 1970, da Srila Prabhupada var i Amritsar, Indien, spurgte en af hans disciple ind til et slogan, som er populært blandt Indiens upersonalister: tat tvam asi (upersonalisterne citerer dette vers fra den vediske litteratur for at understøtte forestillingen om, at vi alle er Gud).
Prabhupada forklarede, at tat tvam asi indikerede, at det levende væsen kvalitativt er ét med Gud, idet begge er ånd. Men hvad angår kvantitet, er Gud ubegrænset, og det levende væsen er begrænset. At sige, at vi alle er Gud, er derfor en grov fejlfortolkning af dette vediske udsagn.
“Disse upersonalister plaprer bare løs om Vedanta-filosofi,” fortsatte Srila Prabhupada. “Det er ren og skær spekulation, og de kommer aldrig til nogen konklusion. Sådan vil de fortsætte i flere år og flere liv. Vi derimod realiserer Gud ved blot at spise.”
Hvorefter Srila Prabhupada udvalgte en sødsag fra den tallerken med prasadam, der stod foran ham, og poppede den i munden.
Fordi upersonalisterne ikke accepterer Guddommens Højeste Personlighed, er deres filosofi og livsstil tør. I deres stræben efter at blive Gud forsøger de at forsage alle aktiviteter i den materielle verden. Ifølge dem er denne verden falsk. Kun Brahman, den altgennemtrængende upersonlige ånd, er virkelig. Ligesom de afviser materielle aktiviteter, afviser de også hengivne aktiviteter. Så selv om de forsøger at vende ryggen til den materielle verdens magre glæder, har de endnu ikke opdaget det åndelige livs suveræne glæde. Hengivne realiserer derimod, fordi de tror på en personlig Gud, den højeste sandhed igennem hengivne handlinger såsom at tilberede og ofre mad til ære for Krishna for derefter at acceptere resterne af hans nåde (prasadam).
Denne gang sætter vi fokus på søde sager, som vi kan ofre til Krishna og poppe i munden ligesom Srila Prabhupada. Kunsten at lave disse søde sager er blevet overleveret gennem generationer af specialiserede “konfektionister” i Indien. Indien har et kæmpe udvalg af søde sager, og selv om det måske ser let ud, er det en kunst, der kræver mesterlig ekspertise.
Af alle madlavningsolier er ghee (klaret smør) mest velegnet til de såkaldte sødsager eller konfekter, der er lavet på korn, fordi smagen afhænger af smagen på olien. Man kan dog økonomisere ved at bruge en blanding af halv ghee og halv mild vegetabilsk olie.
Traditionelle konfektionister går især op i hver enkelt tilberednings tekstur, farve og form. Nogle søde sager rulles som kugler eller presses igennem dekorative forme. Andre skæres ud fra hele “plader” i firkanter, kiler, trekanter, diamanter eller rektangler. Nogle foldes, andre har fyld. Hver region har sin egen populære specialitet. Og enhver som spiser en sødsag, som er blevet ofret til Krishna, gør åndeligt fremskridt.
Srila Prabhupada forklarede videre fordelene ved at spise prasadam i New York et år efter episoden i Amritsar. En af hans disciple spurgte ind til distribution af en særlig sødsag, som bliver kaldt “Helt Vidunderlig” (’simply wonderful’; opskrift følger). Srila Prabhupada: “Det er vidunderligt – helt vidunderligt. Han har aldrig smagt en så vidunderlig sødsag i hele sit liv. Fordi du giver ham “vidunderlig”, og fordi han spiser den vidunderlige sødsag, vil han en dag komme til vores tempel og blive vidunderlig. Derfor er det helt vidunderligt. Så bliv ved med at distribuere Helt Vidunderlig. Jeres filosofi er helt vidunderlig, jeres prasadam er helt vidunderlig, I er helt vidunderlige, og jeres Krishna er helt vidunderlig. Krishnas lege er vidunderlige, og de virker helt vidunderligt. Hvem kan sige nej til det?”
Helt vidunderlige (simply wonderfuls)
(mock peru)
Giver 12 stykker
- 1,2 dl usaltet smør, stuetemperatur
- 1,6 dl sigtet flormelis
- 2,3 dl mælkepulver
- ¼ teske kardemommepulver
- op til 1 tsk. mælk
- Bland smør og flormelis i en lille skål og rør, indtil det får en blød konsistens.
- Tilsæt mælkepulver og kardemommepulver og bland det i den bløde dej. Juster evt. ingredienserne ved om nødvendigt at sprinkle lidt mælk på eller tilføje ekstra mælkepulver. Dejen bliver hård, jo længere den står, så del den i 12 stykker med det samme og rul dem til runde kugler.
- Kuglerne kan evt. presses igennem fine forme, inden de ofres til Krishna.
Kikærtekugler, der smelter i munden
(besan laddu)
Giver 15 stykker
- 1,2 dl smør
- 2,3 dl sigtet kikærtemel
- 2,3 dl sigtet flormelis
- 1/8 tsk. kardemommepulver
- Smelt smørret i en teflonstegepande ved jævn varme. Strø kikærtemelet i og bland godt. Steg, indtil blandingen er gyldenbrun. Fjern fra komfuret.
- Tilføj puddersukker og kardemommepulver og bland grundigt med en træske.
- Når blandingen er kølet nok ned til, at man kan arbejde med den, rulles den til 15 runde kugler eller presses i dekorative forme, inden de ofres til Krishna.
Variation I: laddu med pistacienødder. Gør som anvist og tilføj finthakkede blancherede pistacienødder til kardemommepulveret.
Variation II: laddu med knas. Gør som anvist og tilføj 3 spsk. let knuste ristede sesamfrø, 3 spsk. kokosmel og 2 spsk. hakkede og ristede cashewnødder eller jordnødder.
Dybstegte kikærtemelsperler
(boondi laddu)
Giver 14 til 16 stykker
Særligt køkkenudstyr: 2 store, runde, flade hulskeer: en med huller på 0,3 cm og en med huller på 0,4 cm
Ingredienser til kikærtemelsperlerne:
- 2,9 dl sigtet kikærtemel
- 1,6 dl vand eller vand blandet med mælk
- 7 dl ghee (klaret smør) til dybstegning eller 3,5 dl ghee og 3,5 dl vegetabilsk olie
- Ingredienser til sirup og til at samle desserten:
- 0,6 dl sukker
- 2,9 dl vand
- 1,5 spsk. majssirup
- 1 teske rosenvand, valgfri
- Øvrige ingredienser:
- 1 tsk. kardemommefrø, knuste
- 0,6 dl rå mandler, skåret fint på langs
- 0,6 dl rosiner
- 1,6 dl hakkede dadler
- 2 spsk. fintrevet kokos
- 1/8 tsk. groftkværnet sort peber (valgfrit)
Hæld 2/3 af væsken i blenderbeholderen. Læg låg på. Fjern det lille “dæksel” i toppen af låget, tænd maskinen, og hæld langsomt det sigtede kikærtemel i. Blend det godt igennem, sluk så maskinen og tjek dejens konsistens. Mel varierer i absorberingsevne, så juster enten med mere mel eller mere væske for at opnå en konsistens, der er tynd nok til, at dejen falder igennem skeen med 0,3 cm-huller som små perler. Overfør dejen til en skål, dæk til og lad stå, mens du laver siruppen og de øvrige ingredienser.
Tilberedelse af siruppen og de øvrige ingredienser:
Bland sukker, vand og majssirup i en svær kasserolle, sæt den over middelvarme og rør, indtil sukkeret opløses. Hæv varmen til middelhøj og kog i ca. 10 minutter, eller indtil siruppen når ca. 110 grader på et sliktermometer. Fjern kasserollen fra varmen og tilføj de resterende ingredienser. Rør godt og lad stå på lavest mulige varme.
Dybstegning af perlerne og formgivning:
Opvarm ghee’en i en wok eller dyb stegepande, indtil temperaturen når omkring 170 grader på et stegetermometer. Put 2,5 spsk. af dejen på skeen med 0,3 cm huller. Hold skeen ca. 15 cm over ghee’ens overflade, og lad dejen falde igennem hullerne i fine, runde perler. Hvis dejen er for tynd, falder den for hurtigt igennem hullerne og laver lange kruseduller. Jævn dejen ved langsomt at tilføje små mængder mel. Steg perlerne og rør godt med den anden hulske, indtil de er gyldenbrune og sprøde. Fjern perlerne og overfør dem til den varme sirup. Steg den resterende dej over flere omgange og sørg for at røre hvert parti grundigt ind i siruppen.
Tilføj et par dråber varmt vand og skru en anelse op for varmen, hvis siruppen begynder at krystallisere. Fjern kasserollen fra varmen, når alle kikærtemelsperlerne er færdige, og lad blandingen køle ned, til den er til at håndtere. Smør håndfladerne med smør og form kugler på størrelse med golfbolde. Kuglerne vil blive hårde ved stuetemperatur. Herefter kan de ofres til Krishna.
Dybstegte dejterninger i sukkerlage
(gaja)
Giver ca. 30 terninger
- 2,3 dl sigtet, ubleget hvidt konditormel eller almindeligt hvedemel
- 1/8 tsk. salt, sukker og bagepulver (én af hver)
- 3/4 tsk. sorte kommenfrø, hvis muligt
- 1 tsk. sesamfrø
- 1,5 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
- 3 spsk. tykmælk eller yoghurt naturel
- 7 dl ghee til dybstegning eller 3,5 dl ghee og 3,5 dl vegetabilsk olie
- Ingredienser til sukkerlage:
- 1,2 dl sukker
- 1,2 dl vand
- 2 spiseskeer majssirup
- Tilberedelse af dejen: Bland mel, salt, sukker, bagepulver, sorte kommenfrø og sesamfrø i en skål. Brug fingerspidserne til at gnubbe ghee’en ind i de tørre ingredienser, indtil konsistensen minder om tør havregrød. Tilføj tykmælk, rør godt og med hurtige bevægelser og saml blandingen til en løs dej. Tilføj et par dråber vand, hvis dejen smuldrer, indtil den binder. Ælt dejen i mindst 5 minutter på en ren overflade eller marmorplade, til den er blød som silke. Saml den til en jævn bold, dæk til og lad stå i mindst en halv time. Form herefter dejen til et rektangel på lidt under en centimeters tykkelse og skær den i 30 små firkanter.
- Tilberedelse af sukkerlagen: Bland sukker, vand og majssirup i en lille kasserolle og lad koge ved jævn varme i 7 til 10 minutter og lad herefter stå ved laveste varme.
- Opvarm de 7 dl ghee i en stor stegepande ved jævn varme, indtil temperaturen når 180 grader på et stegetermometer. Fjern panden fra komfuret og tilføj alle de små firkantede stykker dej. Tillad dem at stege, indtil temperaturen falder til 125 grader, og ghee’en stopper med at simre. Placér igen panden på komfuret og steg langsomt i 15 til 20 minutter ved mellem 125 og 130 grader. Dejen får en let gylden farve, hæver en anelse og får en sprød overflade, når den er gennemstegt. Lad terningerne dryppe af på køkkenrulle el.lign. absorberende papir.
- Sænk 6 til 7 stykker af de varme firkanter ned i den varme sukkerlage. Rør og lad søbe i 10 til 15 sekunder. Løft dem op med en hulske og lad dem dryppe af på en gitterplade over en tallerken. Glacér alle firkanterne på denne måde, hvorefter de til sidst ofres til Krishna.