af Visakha Devi Dasi

Jeg var engang sammen med en gruppe hengivne, der sang, dansede og distribuerede Krishna-bevidste bøger nær Wall Street i New York City. Mange forretningsfolk sad udenfor og nød deres frokostpause i forårsvejret.

Jeg gik hen til en midaldrende forretningsmand, der betragtede vores gruppe, for at sælge ham et Back to Godhead. Før jeg kunne sige noget, udbrød han: ”I er alle så slanke. Jeg tror aldrig, jeg har set en fed Hare Krishna. Hvordan gør I det?”

Det er helt uamerikansk at se normal ud og ikke være overvægtig. Hvordan gør hengivne det? Bestemt ikke ved at følge en populær slankekur, som så mange forsøger sig med. En delvis forklaring er de hengivnes vegetariske kost, der generelt er mindre fedende end en kost med kød. En anden, at de hengivne praktiserer viljestyrke og mådehold. De regulerer deres kost og afstår fra bestemte fødeemner. Hengivne trøstespiser generelt ikke hæmningsløst på grund af stress, ensomhed, seksuelle konflikter og frustration. De er ikke trætte af deres liv og livsstil. En hengivens livsstil er på nogle måder streng og spartansk, hvilket er befordrende for sundhed og vitalitet.

Før et måltid siger Hare Krishna-hengivne normalt en bøn, der udtrykker det hængedynd, som den overvægtige befinder sig i:

”Denne materielle krop er en klump af uvidenhed, og sanserne er et netværk af veje, der fører til døden. Vi er faldet ned i dette hav af sansenydelse, og af alle sanserne er tungen den mest grådige og ustyrlige. Men selv om det er meget vanskeligt at overvinde tungen, er Du, kære Krishna, meget venlig og har sendt os denne prasada blot for at hjælpe os til at beherske tungen. Lad os derfor indtage denne prasada til vores fulde tilfredsstillelse og prise Sri-Sri Radha og Krishna.”

Ved kun at spise Krishnas prasada kan man med andre ord få den ubeherskede tunge, der er grunden til folks fedme og overvægt, under kontrol.

Grønne bønner i kikærtemelssov
(phansi kadhi)
Tilberedelsestid: 30–40 minutter
4–6 portioner

  • 750 g friske grønne bønner
  • 8,75 dl vand
  • 2,5 dl tykmælk/yoghurt
  • 8,5 dl sigtet kikærtemel
  • 1 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 1 tsk. sorte sennepsfrø
  • ½ tsk. friskrevet ingefær
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • ½ tsk. hing
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 tsk. sukker
  • 2 tsk. citronsaft
  • 2 tsk. salt
  • 1 citron, vasket og i fire dele
  • 2 tomater, hver i otte kileformede stykker
  1. Vask og beskær bønnerne og skær dem i halve. Dæk bunden i en mellemstor gryde med 2,5 dl vand. Kom bønnerne i et metalnet eller en si, der kan indsættes i gryden. Bring vandet med bønnerne i sien i kog og læg låg på gryden for at fange dampen. Kog i ca. ti minutter, indtil bønnerne bliver mørke og bløde. Stil bønnerne til side.
  2. Tilsæt kikærtemelet til det kogende vand under hurtig omrøring med et piskeris. Tilsæt derefter tykmælk og bring gryden i kog under konstant omrøring. Kog kraftigt i 15 minutter.
  3. Varm ghee’en op i en lille gryde og steg sennepsfrøene. Når de sprutter, tilsættes revet ingefær, cayennepeber og hing. Vend krydderierne med en ske i nogle sekunder og hæld derefter ghee’en og krydderierne ned i kadhi-sovsen. Tilsæt gurkemeje, sukker, citronsaft og salt. Rør grundigt rundt. Skru ned for varmen og småkog i fem minutter under hyppig omrøring i takt med, at blandingen bliver tykkere. Fold bønnerne i og varm dem op til serveringstemperatur under konstant omrøring. Pynt med tomatstykker og et stænk citron. Ofres til Krishna.

Stuvet bittermelon
(sukta)
Tilberedelsestid: 45 minutter
4–6 portioner

  • 2-3 grønne, faste bittermeloner (karela)
  • ½ kg blomkålsbuketter
  • ½ kg skrællede kartofler i terninger
  • ½ kg squash eller aubergine i terninger
  • ½ kg friske ærter eller grønne bønner i stykker på 2½ cm
  • 3 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 1 tsk. bukkehornsfrø
  • 6 karry- eller laurbærblade
  • 3,75 dl vand
  • 1 tsk. spidskommenfrø
  • 2 tsk. friskrevet ingefær
  • 1-2 friske hakkede chilier uden frø
  • ½ tsk. gurkemeje
  • 2 tsk. korianderpulver
  • ½ tsk. hing
  • 2½ dl tykmælk/yoghurt
  • 2½ tsk. salt
  • 1 tsk. panca masala (se nedenunder)
  1. Til panca masala blandes og pulveriseres 2 spsk. af hver af spidskommen, sorte sennepsfrø, kalonji, anis eller fennikel og 1 spsk. bukkehornsfrø. Gem masalaen i en lufttæt beholder.
  2. Fjern frøene fra bittermelonerne. Skær melonerne i terninger på 2½ cm. Opvarm i en stor gryde 2 spsk. ghee over middelvarme og steg bukkehornsfrøene i 30 sekunder og tilsæt derefter de skårede grønsager. Tilsæt karryblade, steg i fem minutter under forsigtig omrøring med en træske. Hæld vandet i, læg låget på gryden og kog i ti minutter.
  3. Samtidigt males i en morter og støder eller i en blender spidskommenfrø, revet ingefær, hakkede chilier, gurkemeje og nogle dråber vand til en lind masala-pasta. Opvarm den sidste spiseskefuld ghee i en lille gryde og steg masala-pastaen under omrøring i et minut eller to. Tilsæt derefter panca masala, korianderpulver og hing. Rør i nogle sekunder. Hæld resten af vandet ned i krydderierne og kog i 1 minut. Hæld masalaen ned i de kogende grønsager og kog videre i 15-20 minutter under lejlighedsvis omrøring, indtil grønsagerne er let kogte.
  4. Løft låget af og tilsæt tykmælk og salt. Rør forsigtigt rundt for at blande krydderierne og sovsen med grønsagerne. Småkog i nogle minutter uden låg. Ofres til Krishna.


Blomkål og kartofler i tykmælkssovs
(alu phul gobhi ki bhaji)
Tilberedelsestid: 25 minutter
4–6 portioner

  • 1 mellemstort blomkål
  • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 1 tsk. spidskommenfrø
  • 1-2 tørrede, stødte chilier
  • 1 tsk. korianderpulver
  • 1 tsk. gurkemeje
  • ¼ tsk. hing
  • ½ kg skrællede kartofler i terninger
  • 4 spsk. vand
  • 1½ tsk. salt
  • 1,25 dl tykmælk/yoghurt
  • ¾ tsk. garam-masala
  • 2 faste modne tomater, hver i otte kileformede stykker
  • 1 citron eller lime
  1. Beskær blomkålen og skær den i 1,25 cm lange og 2,5 cm tykke buketter. Skyl dem i en sigte og lad dem afdryppe.
  2. Opvarm ghee’en i en svær gryde over middelvarme. Kom spidskommenfrø i sammen med de knuste chilier og steg i 30-45 sekunder, indtil spidskommenfrøene bliver gyldenbrune. Tilsæt pulverkrydderierne, steg nogle sekunder og tilsæt med det samme kartoffelterningerne. Vend kartoflerne rundt med 2-3 minutters mellemrum og lad dem blive pletvis brune. Tilsæt blomkålen og steg under omrøring i 2-3 minutter. Tilsæt derefter vand og salt og læg låg på gryden for at holde på dampen. Kog i ti minutter og ryst gryden engang imellem, indtil grønsagerne er kogte, men stadig faste.
  3. Rør tykmælk i og småkog i tre minutter, indtil sovsen er tyk. Drys garam masala over og rør let rundt. Pynt hver portion med stykker af tomater og et stænk citron. Ofres til Krishna.