Køkkenside

Af Visakha-devi Dasi – Oversat af Christopher Thuesen

Da mysterietræet i vores have viste sig at være frodigt, værdsatte vi dets frugter som en gave fra jorden, regnen, solen og Krishna.

En regnfuld dag i februar sidste år flyttede min familie og jeg i nyt hus. Vi var glade for de nye omgivelser på trods af den stærkt trafikerede firsporede vej uden for vores dør. I vores nye hjem var der en behagelig afstand mellem os og vores naboer, børnene havde en for- og en baghave at boltre sig i, og vi havde træer, vi kunne køle af i skyggen under i sommermånederne. Der var stedsegrønne træer og en kornel i forhaven, ahorn- og egetræer i baghaven, og ved indkørslen havde vi et træ, vi ikke kunne artsbestemme. Efter et par måneder fik det lange, spidse blade.

I juni var vi urolige for, om vi skulle haste på skadestuen til udpumpning, da børnene insisterede på at spise de grønne, olivenagtige frugter, vores mysterietræ producerede i overflod. I juli voksede de olivenagtige frugter sig store og røde. Dernæst mørkerøde. Til sidst blev de lilla.

Blommer!

Grene på 4-5 meters længde buede nu nedad, bugnende af frugt.

Jeg tænkte på blommebudding, blommetærte, blommemarmelade, blommenektar, blommesyltetøj, syltede blommer og blommeis. Tankerne var fortsat behagelige, når jeg efter mine morgengåture ville plukke de største blommer, vaske dem, ofre dem til Krishna og efterfølgende spise dem til morgenmad, imens jeg blev forbløffet over, hvor saftige, søde og bløde de var.

Når vi var på besøg hos nogen, ville vi forære værterne en posefuld blommer (blev vi inviteret på besøg oftere end sædvanligt?). I ny og næ kom naboerne forbi og fyldte en kasse, de ville tage med sig hjem. Hvis nogen gjorde os en tjeneste, ville vi tilbyde dem at plukke nogle blommer, de kunne tage med hjem til deres familier. Da nogle venner og jeg tog i parken, mæskede vi os i blommer under nattehimlens skær. På Herren Balaramas åbenbarelsesdag fandt jeg den længste stige i huset og udvalgte de mest delikate blommer, jeg senere ville ofre til Ham. Træet var en nærmest uudtømmelig kilde. Da jeg gik rundt under træet for at finde modne blommer, ville mine sko blive farvet lilla af at træde på nedfaldsfrugten.

Omkring midten af august efter vi havde plukket en masse blommer til Janmastami (Herren Krishnas åbenbarelsesdag), bemærkede jeg, at vores træ gradvist rettede sig op, ligesom man langsomt ranker ryggen efter at have dukket sig. I månedens sidste uge stod træet som før. En halv snes indtørrede blommer dinglede som store rosiner fra dets grene, og nedenunder lå den udsplattede nedfaldsfrugt til minde om træets frodige storhedstid.

Ved at betragte et sådant træ som vores vil en hortikulturentusiast finde en hortikulturel forklaring på dets overdådige produktion af lækker frugt. En blommeelsker vil se sine lysters objekt. Den, der ikke bryder sig om blommer, ser ikke noget af synderlig værdi, og en hengiven ser Krishna, den sædgivende Fader.

En hengiven studser over, hvordan intet menneske eller maskine kan skabe en eneste blomme (end ikke en mager, udtørret en), der huser et frø, der er i stand til at skabe et blommetræ, der kan skabe hundredvis af udsøgte blommer, og hver og en af disse blommer kan skabe endnu et træ. En hengiven ser, at den simple, delikate blomme er jordens, regnens, solens og i sidste ende selve Den Højeste Herres gave til os. I retur kan vi intet andet tilbyde end vores taknemmelighed samt den mængde kærlighed, vi formår at nære til Krishna, der så venligt har forsynet os med gaven.

Blommechutney
Tilberedelsestid: 30 minutter
Portioner: 4-6

  • 1300 gram blommer
  • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 1 tsk. friskrevet ingefær
  • 2 tørrede knuste chilier
  • 2 tsk. stødt koriander
  • ½ tsk. stødte kardemommefrø
  • ½ tsk. rosenvand
  • 400 gram sukker

Fjern stenene fra blommerne og skær dem i tern. Varm ghee’en eller den vegetabilske olie i en gryde over middelvarme. Tilsæt ingefæren og de knuste chilier og steg dem i et minut. Tilsæt blommerne og de øvrige ingredienser. Chutneyen er klar, når den er blevet til en klumpet puré. Nedkøles og ofres til Krishna.