Af Visakha-devi Da – Oversat af Christopher Thuesen

Vi nærer vores åndelige helbred gennem at værdsætte Krishnas mirakel: mælk.

Mælk har været kendt som en vitaminbombe længe inden nutidens sundhedsflip. Har din mor aldrig fortalt dig, at mineralerne i mælk giver stærke knogler og tænder?

I de seneste år er mælks status som en sund drik øget, siden vi er blevet mere bekendte med dens bestanddele. Den allestedsnærværende drik indeholder proteiner, kulhydrater, vitaminerne A, B2, B3, D, E og K, kalk, fosfor, magnesium, kalium, natrium og mange andre mineraler.

Hvert af disse næringsstoffer er vigtige for vores helbred. Tag f.eks. protein. Proteiner består af aminosyrer, der bygger og vedligeholder kropsvæv, bekæmper sygdom, transporterer ilt igennem blodet, regulerer blodsukkeret og bidrager til at danne hormonerne, der regulerer vores fordøjelse og tilfører energi.

Ifølge de danske næringsstofanbefalinger bør protein udgøre 10-20 % af det samlede energiindtag, svarende til 0,8-1,5 g protein/kg kropsvægt/dag. En person på 80 kg har altså brug for mindst 64 gram protein om dagen. En kop mælk indeholder omtrent 8 gram protein, så ved at drikke to kopper dagligt samt indtage havregryn eller cornflakes, brød, bønnesuppe, ris og andre kornprodukter vil man nemt kunne dække sit daglige proteinbehov.

På trods af at vegetarer ofte falsk beskyldes for at have en proteinfattig kost, er faktum, at mange ikke-vegetarer indtager for meget protein, hvilket har en skadelige virkning på kroppen. Diætisten Nancy Clark, forfatter til bogen The Athlete’s Kitchen, skriver: ”Amerikanerne spiser to eller tre gange så mange proteiner, som de burde.” Pat Croce fra The Philidelphia Inquierer skriver: ”Hvis man spiser flere proteiner, end hvad kroppen kræver, forvandles det til overflødigt fedt.” Ydermere kan overdrevne mængder af protein resultere i en øget risiko for dehydrering og hedeslag samt diarré, gigt, appetitløshed og kalkmangel.

Kalk, som mælk har et rigt indhold af, er ikke noget, man ønsker at være i mangel af. Kalk er nødvendigt for, at blodet kan koagulere, og for at opretholde en sund hjertefunktion. Kalk beskytter også tænderne ved at sætte de syrer, der danner huller i tænderne, ud af kraft.

Vore dages sundhedsbevidste kvinde ved, at det at få tilstrækkeligt med kalk er vigtigt for knoglernes sundhed. Kvinder har en høj risiko for at udvikle knogleskørhed, en knoglenedbrydende sygdom, som omtrent 20 millioner amerikanere lider af, hvilket svækker deres skelet og gør deres knogler porøse.  Det er en af de hyppigste dødsårsager blandt ældre kvinder.

Det anbefalede daglige indtag af kalk er 800 mg, men undersøgelser viser, at mange kvinder får kun 650 mg, kun sølle 78% af den anbefalede mængde. Et fornuftigt indtag af mælkeprodukter kunne snildt løse dette problem, da en kop mælk indeholder 300 mg kalk. Ud over at bekæmpe knogleskørhed er der også noget, der tyder på, at mælk sænker forhøjet blodtryk, og ifølge visse videnskabsmænd forebygger kræft.

Herren Krishnas hengivne nyder gerne et glas mælk, både om morgenen sammen med morgenmaden og om aftenen inden sengetid. Srila Prabhupada bekræfter: ”Mælk er et mirakel, for det indeholder alle de nødvendige vitaminer, der skal til for at vedligeholde den menneskelige krop.” Ud over det pointerer han, at mælk også indeholder en kvalitet, forskerne endnu ikke har opdaget i deres laboratorier. Ved at beskrive mælk som ”flydende religiøsitet” fortæller Prabhupada, at det er et effektivt middel til at ”vedligeholde det finere væv i hjernen, der kræves for at forstå livets højere mål.” I tidligere tidsaldre opretholdt helgener ofte deres tilværelse udelukkende ved dagligt at drikke 1-2 liter mælk, som husholderne glædeligt donerede til dem.

I dag drænes køerne desværre for mælk på en unaturlig måde, og når de ikke kan give mere mælk, sendes de til slagtning. ”Disse ufatteligt syndige aktiviteter,” skriver Srila Prabhupada, ”er ansvarlige for alle problemerne, vi oplever i nutidens samfund. Folk ved ikke, hvad de foretager sig i jagten på økonomisk fremskridt.”

Mælk er altså vigtigt for at vedligeholde kroppen og for vækst i åndelighed. Hvis vi formår at sætte pris på mælkens fordele, vil vi også sætte pris på køerne, der så gavmildt leverer den til os. Vi må begynde at føle kærlighed til køerne, så vil vi naturligt ophøre med at anse dem for værende fødevarer. Herren Krishna holder af køerne og kalvene, og på linje med, at vi udvikler tilknytning til samt taknemmelighed for koen og hendes unikke produkt, vil vi opleve, at vores sind bliver klarere og vores hjerter blødere.

Søde ris
(khir)
Tilberedelsestid: 1 time og 15 minutter
Nedkølingstid: 2 timer
Portioner: 4-6

  • 0,6 dl korte eller mellemlange hvide ris
  • 16 dl sødmælk
  • 2 laurbærblade
  • 1 dl sukker
  • 2 spsk. hakkede mandler, let ristede
  • ½ tsk. stødt kardemommefrø

 

  1. Vask risene og sæt dem til at dræne. I en stor gryde, der kan indeholde mindst den dobbelte mængde, bringes mælken i kog. Tilpas dernæst flammen, så mælken hele tiden stiger og skummer, men uden at koge over. For at minimere kogetiden, så lad mælken koge kraftigt, utildækket, hvor der i de første 15 minutter omrøres rytmisk med en paletkniv af træ for at forhindre den tykke mælk på bunden af gryden i at brænde på.
  2. Hæld risene ned i mælken sammen med laurbærbladene. Fortsæt omrøringen. Sæt temperaturen ned til middelvarme og rør meget omhyggeligt i de næste 20 minutter, indtil risene bryder åbne og flyder med mælken. Nu skulle mælken gerne være reduceret til 2/3 af den oprindelige mængde. Hæld sukker, mandler og stødte kardemommefrø i. Kog i 5 minutter mere og tag dernæst gryden fra kogepladen. De søde ris burde kun være en lille smule tykke i konsistensen, når gryden fjernes fra kogepladen, da de vil tykne i nedkølingsprocessen. Køl den grundigt – jo koldere de søde ris er, jo bedre smager de.
  3. For andre traditionelle former for smag kan den stødte kardemomme erstattes med en tsk. rosenvand og nogle få drys stødt safran. Alternativt kan man anvende laurbærblade og tilføje en lille smule naturligt kamfer til slut. Ofres til Krishna.


Mælk med safran og pistacienødder
(masala dudh)
Tilberedningstid: 10 minutter
Portioner: 4

  • 9,5 dl mælk
  • 10 safrantråde eller ¼ tsk. stødt safran 
  • 4 nelliker
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 3 spsk. honning
  • 1 spsk. finthakkede pistacienødder
  1. Bring mælken i kog i en gryde sammen med safran, nelliker og kanel. Juster temperaturen, så mælken vedligeholder et rullende kog i 5 minutter. Fjern dernæst gryden fra blusset, hæld honningen i og fjern nellikerne. Drys de hakkede pistacienødder på toppen. Ofres rygende varm til Krishna

 

Cremet vermicellibudding
(khir sevian)
Tilberedningstid: 20-25 minutter
Portioner: 4-6

  • 12 dl sødmælk
  • 1 spsk. smør
  • 6 nelliker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 130 gram fin vermicelli (tynde nudler)
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk. pistacienødder
  • 1 spsk. mandler
  • 3,5 dl tyk fløde
  • 1 tsk. rosenvand
  1. Bring mælken i kog i en gryde, hvorefter den skal simre. I en anden gryde smeltes smørret.  Nellikerne og halvdelen af den stødte kardemomme steges hurtigt. Tilføj vermecillien. Steg, indtil de er let brunede. Hæld mælken i gryden og kog ved middelvarme i 5 minutter, imens der omrøres ofte. Tilføj nødder og sukker. Sænk varmen. Kog i 15 minutter, hvor der omrøres regelmæssigt for at undgå, at det brænder på eller så længe, det behøver for at tyknes let. Vær opmærksom på, at miksturen vil fortsætte med at tyknes, efter den flyttes fra blusset.
  2. Tag gryden fra ilden, hæld fløden i og tilføj rosenvandet. Hæld den færdigtilberedte khir sevian op i en tallerken og drys resten af den stødte kardemomme ovenpå. Ofres enten varm eller kold til Krishna.

Ostekugler i cremet sovs
(ras malai)
Tilberedningstid: 1 time og 15 minutter
Iblødsætning: 30 minutter
Portioner: 4-6

  • 285 gram panir
  • 2 tsk. stødte pistacienødder
  • 2 tsk. stødte mandler
  • 7 dl vand
  • 5 dl sukker
  • 9,5 dl mælk
  • 4 spsk. tyk fløde
  • 3 eller 4 dråber mandelessens
  1. Paniren smuldres på en jævn overflade. Ved at bruge en skubbende bevægelse æltes paniren med bunden af dine håndflader, indtil den bliver jævn, og dine hænder føles fedtede. Bræk stykker af på størrelse med en valnød og form dem til kugler, der er helt jævne og runde og fri fra revner.
  2. Lav en blanding af 1 tsk. sukker, 1 tsk. stødt pistacienød og 1 tsk. stødt mandel. Lav en fordybning i hver af ostekuglerne og fyld dem med en lille smule af blandingen. Klem de fyldte ostekugler, så de lukkes og rul dem mellem hænderne for at gøre dem runde (hvis du ønsker, kan du undlade at putte fyld i ostekuglerne).
  3. Bland 5 dl vand med 1,5 dl sukker i en gryde. Kog i 15 minutter og tilføj dernæst 2 dl vand. Sænk temperaturen og sæt til at simre, hvorefter ostekuglerne anbringes i siruppen. Put låg på gryden for at bevare siruppen i et mildt rullende kog. Fjern låget efter 10 minutter. Kog ostekuglerne i yderligere 10 minutter. De vil hæves til nær det dobbelte af deres oprindelige størrelse.
  4. For at bedømme, om ostekuglerne er klar, så dunk en af dem med fingeren. Hvis den føles blød, er den klar. Fjern gryden fra blusset, tag ostekuglerne ud af siruppen og sæt dem i blød i mælken i mindst 30 minutter. Tag dem derefter ud fra mælken og sæt dem til side.
  5. Kog mælken ved en høj temperatur under konstant omrøring, indtil den reduceres til 2/3 af sin oprindelige volumen. Tilføj fløden og den tiloversblevne sirup, bring i kog og hæld blandingen ud over ostekuglerne. Drys med mandelessens og stødte nødder. Ofres varm eller kølig til Krishna.