Sankarsana Dasa svarer på spørgsmål

SPØRGSMÅL: Hvis man ryger marihuana i små mængder for afslapnings- og meditationsformål, anses dette så for at være ’beruselse’, eller er det acceptabelt?

Hvis man nu drikker vin eller øl uden at drikke, til man bliver beruset. Er det acceptabelt, hvis det gøres med mådehold?

SVAR: Marihuana og alkohol bringer dig ikke til den virkelige meditative tilstand. Tværtimod overskygger de den rene bevidsthedstilstand, der opleves, når man virkelig kommer ind i den meditative tilstand. Hvorfor skulle du hælde vand på et bål, mens du forsøger at tænde det?

SPØRGSMÅL: Der er en sætning, jeg ikke forstår: ”Vi kan ikke spise kød, fisk og æg, for de er ikke blevet givet til os som vores kvote.” Kan du ikke forklare, hvordan udtrykket ”ikke givet til os som vores kvote” relaterer til vores spisevaner?

SVAR: “Ikke givet som vores kvote” betyder, at Gud har foreskrevet forskellige slags mad til forskellige arter. For eksempel har en tiger lov til at spise kød. Hvis vi studerer en tigers krop, vil vi se, at hans krop er udformet af Gud til kødspisning. Hvis vi til sammenligning studerer en menneskekrop, vil vi se, at dets krop ikke er udformet af Gud til kødspisning. Det er meningen, at mennesket skal leve af en kost af frugter, korn, grønsager og mælkeprodukter.

SPØRGSMÅL: Hvordan ved jeg, om jeg er helt Krishnabevidst? Hvordan kan jeg kontrollere det?

SVAR: Jo mere du bliver avanceret i Krishnabevidsthed, desto mere vil du ikke have andet end Krishna at tale eller høre om. Du vil miste enhver tiltrækning til ting af denne verden, og gradvist vil du mere og mere erfare Krishna inde i alting og alting inde i Krishna.

Et andet tegn er, at jo mere du bliver fuld af Krishnabevidsthed, desto vil du se, hvor falden du er. Med andre ord vil du blive mere og mere ydmyg.

SPØRGSMÅL: Jeg har forøget antallet af runder, jeg reciterer, men med hver eneste forøgelse har jeg det, som om mine sanser forsøger endnu hårdere på at holde mig i denne verden af maya. Har du noget forslag til, hvordan jeg kan komme igennem disse hårde tider.

SVAR: At blive Krishnabevidst vil sige at erklære krig imod den materielle energi. Når vi forøger vores angreb på den materielle energi ved at forøge vores recitation, er det naturligt, at den materielle energi vil forsøge at forhindre os i at gøre yderligere fremskridt. Når vi står over for disse vanskelige øjeblikke i vores fremskridt, må vi presse fremad med en fornyet beslutsomhed på trods af forhindringerne.

Vanskelighederne opstår normalt, fordi vi er nødt til at løsrive os fra vores materielle tilknytninger. Men hvis man er i stand til at tolerere sådanne vanskeligheder og fortsætter med at presse fremad med stor beslutsomhed, vil ens vej til åndelig erkendelse helt sikkert krones med held.

Så ligegyldigt hvor hårdt sanserne trækker, skal du trække endnu hårdere. Den, der trækker hårdest, vinder. Hvis du lader dine sanser trække hårdere, vinder de. Men hvis du trækker hårdere, er det dig, der vinder. Du er nødt til at være helt fast forankret i din beslutsomhed om at lade fødsel, død, alderdom og sygdom bag dig for at opnå et evigt liv, der er fuld af lyksalighed og viden.

Har du spørgsmål om Krishnabevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk.