Fortalt af Sacinandana Swami
En gammel bonde boede på en gård i bjergene sammen med sit lille barnebarn. Hver morgen stod han tidligt op og sad ved køkkenbordet og læste Bhagavad-gita. Hans barnebarn ville være ligesom sin bedstefader, så han forsøgte at efterligne ham så godt, han kunne.
En dag spurgte drengen: ”Bedstefader, jeg forsøger at læse Bhagavad-gita, ligesom du gør det, men jeg forstår ikke det meste af den, og det, jeg forstår, glemmer jeg lige så snart, jeg lukker bogen. Hvad gavn har jeg af at læse Bhagavad-gita?”
Bedstefaderen, der var ved at lægge kul på ilden, vendte sig stille rundt og sagde: ”Tag denne kulkurv med ned til floden og kom tilbage til mig med en kurvfuld vand.”
Drengen gjorde, som han fik besked på, men vandet lød ud af kurven, før han kunne nå hjem med den.
Bedstefaderen lo og sagde: ”Du er nødt til at være lidt hurtigere næste gang,” og han sendte drengen tilbage til floden for at prøve igen. Denne gang løb drengen hurtigere, men kurven var alligevel tom, før han nåede hjem. Forpustet fortalte han sin bedstefader, at det var umuligt at bære vand i en kurv, og han gik hen for at hente en spand. Men den gamle mand sagde: ”Jeg vil ikke have en spand vand. Jeg vil have en kurvfuld vand. Du forsøger ikke godt nok.” Han gik ud af døren for at se drengen forsøge en tredje gang.
På dette tidspunkt vidste drengen, at han forsøgte at gøre det umulige, så han besluttede sig for at vise sin bedstefader, at selv om han løb så hurtigt, som han kunne, ville vandet lække ud, før han kunne være tilbage til huset.
Drengen dyppede kurven ned i floden og løb bagefter så stærkt, han kunne. Da han kom hen til sin bedstefader, var kurven tom. Han gispede: ”Se, bedstefader, det kan være lige meget!”
”Så du synes, at det er lige meget?” spurgte den gamle mand. ”Prøv at se på kurven.” Drengen kiggede og lagde for første gang mærke til, at kurven var fri for alle kulpletterne og nu ren både indvendigt og udenpå.
”Min dreng, det er, hvad der sker, når du læser Bhagavad-gita. Måske forstår eller husker du ikke alting, du læser, men ordene vil ændre dig i både det indre og det ydre. Det er sådan, Krishna virker i vores liv.”