Der findes mange slags is på markedet, men på trods af det store udbud varierer ingredienserne eller slutresultatet ikke meget fra hinanden. Derimod er is, der er blevet lavet til Herren Krishna og ofret til Ham med kærlighed og hengivenhed, noget helt andet.

Forskellen er hengivenhed. Herren Krishna er perfekt og fuldstændig og mangler ikke noget. Når noget bliver ofret til Ham, smager Han derfor ikke på det, fordi Han er sulten, men fordi Han nyder en kærlighedsudveksling med Sin hengivne, når denne ofrer mad til Ham.

Selv en begynder i åndeligt liv kan skaffe ingredienserne og lave is og opleve, hvilken forskel det gør, når den ofres til Herren Krishna med kærlighed.

Hurtig og let vanilleis

Tilberedningstid: 10 minutter
Nedkølingstid: 2 timer
Frysetid: 6-10 timer
Giver 8 portioner

  • 5 dl piskefløde (36 – 40% fedt)
  • 1 tsk. vanillesukker eller 1 tsk. kewra-essens
  • 0,6 dl sødet kondenseret mælk
  1. Bland ingredienserne i en stor skål, dæk til og stil i køleskab i to timer.
  2. Pisk blandingen, indtil den bliver til fast flødeskum. Overfør blandingen med en ske til en frysebeholder af metal og frys, indtil isen er fast, hvorefter den kan ofres til Krishna. Frysningen går hurtigere i en metalbeholder end i glas eller plast.

Frisk jordbæris

En perfekt dessert om sommeren, når bærrene er modne på planten og brister af smag og naturlig sødme. I denne opskrift rækker en lille mængde jordbær langt. Det er bedst, hvis isen tilberedes en dag i forvejen, inden den skal serveres.

Tilberedelsestid: 15 minutter
Frysetid: 10-12 timer
Giver 6 portioner

  • 5 dl vaskede og afdryppede jordbær i skiver
  • 0,6 dl flormelis, sigtet efter at være blevet målt op
  • 2 spsk. appelsinsaft
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1,25 dl fed piskefløde, afkølet
  • 1,25 dl let piskefløde, afkølet
  • 1,25 dl skivede jordbær til pynt
  1. Bland bær, sukker, appelsinsaft og citronsaft og blend det. Pisk den afkølede fløde i en skål, indtil den er tyk, men ikke stiv. Bland jordbærpuréen i.
  2. Overfør blandingen til en metalfrysebeholder, dæk den til med et tætsluttende låg og frys i 10-12 timer, indtil isen er fast. Omkring en time før serveringen kan isen stilles i køleskab for at gøre den en anelse blødere. Pynt den med skivede jordbær og tilbyd den som ofring til Krishna.

Banannøddeis

Tilberedelsestid: 5 minutter
Afkølingstid: 1 time
Frysetid: 8 timer
Giver 8 portioner

  • 0,6 dl sødet kondenseret mælk
  • 2,5 dl fed piskefløde
  • 5 modne bananer
  • 2-3 spsk. citronsaft
  • 3 spsk. superfint sukker
  • ¼ tsk. stødt muskatnød
  • 1,25 dl finthakkede valnødder
  1. Bland den kondenserede mælk og fløden i en stor skål og stil til afkøling tildækket i 1 time.
  2. Purér bananerne i en blender eller pres dem igennem en sigte for at få en puré. Bland derefter citronsaft, sukker, muskatnød og nødder grundigt i til en jævn blanding.
  3. Pisk flødeblandingen, indtil den bliver til fast flødeskum. Tilsæt bananblandingen og pisk let. Hæld det alt sammen i frysebeholdere og frys, indtil isen er fast.


Klassisk vanilleis

En opskrift til is, der røres i hånden eller laves i en elektrisk ismaskine. Isen smelter hurtigt, når den stilles ud, og er tilbøjelighed til at danne iskrystaller, når den står for længe i fryseren, men er trods det en gammel favorit, når den er frisk.

Tilberedelsestid: 10 minutter
Nedkølingstid: 2 eller 3 timer

Frysetid: ifølge fabrikantens specifikationer
Giver 10 portioner

  • 5 dl fed piskefløde
  • 5 dl let piskefløde
  • 1,25 dl superfint sukker
  • 1 7,5 cm lang vanillestang
  1. Bland den lette fløde, vanillebønnen og sukkeret i en mellemstor gryde. Opvarm og rør rundt over middelvarme i 5-7 minutter, indtil sødemidlet er helt opløst.
  2. Tag gryden af varmen og afkøl til stuetemperatur. Fjern vanillebønnen.
  3. Bland den lette flødeblanding med den fede piskefløde i en 1½-liters skål. Dæk til og stil til køl i 2-3 timer.
  4. Hæld i fryseenheden og følg fabrikantens anvisning for frysning.

Variation: frisk kokosis

Tilbered som ovenfor, men udelad vanillebønnen og tilsæt 3,25 dl kokosmel og ½ tsk. kardemommepulver. Rør sammen i hånden eller frys det i en elektrisk ismaskine.

Tilberedelsestid: 10 minutter
Afkølingstid: 2-3 timer
Frysetid: som specificeret af fabrikanten
Giver 10 portioner

  • 5 dl fed piskefløde
  • 5 dl let piskefløde
  • 2,5 dl superfint sukker
  • 3,75 dl friskrevet kokosnød (omkring en halv kokosnød)
  • ½ tsk. stødte kardemommefrø

Citron eller appelsinis

Tilberedelsestid: 15 minutter
Frysetid: 8 timer
Giver 9 portioner

  • 3 citroner eller 2 appelsiner, økologiske eller usprøjtede
  • 2,5 dl superfint sukker
  • 0,5 dl afkølet fed piskefløde
  • 3 spsk. isvand
  • gul eller orange madfarve (valgfrit)
  1. Riv skallen fra citronerne eller appelsinerne og stil den til side. Pres og sigt saften fra frugten og bland den med sukkeret. Opvarm blandingen i en lille gryde i 1-2 minutter under konstant omrøring, indtil sukkeret er helt opløst. Afkøl derefter til stuetemperatur.
  2. Bland fløde og isvand i en kold skål og pisk til fast flødeskum. Pisk den sødede citrussaft, revne skal og eventuelt farven i, hvis det ønskes. Stil det hele i fryseren i to timer, pisk endnu engang, dæk beholderen til og frys til fast is.