Sankarsana Dasa svarer på spørgsmål

SPØRGSMÅL: Jeg har læst lidt om faste og hellige dage, specielt i relation til ekadasi. Hvor længe skal jeg faste – fra solnedgang til solnedgang? Er det bedre at faste helt eller nøjes med at undgå korn og bønner? Jeg er blevet anbefalet inderligt at stræbe efter at blive fri fra kredsløbet af fødsel og død, og faste siges at hjælpe med åndeligt fremskridt.

SVAR: Det er fint, at du ønsker at blive befriet fra kredsløbet af fødsel og død. For at opnå det skal du gøre følgende, der er de grundlæggende elementer i sadhana-bhakti, der skal overholdes af alle, der er seriøse med hensyn til at blive hengivne af Krishna:

  • Ingen utilladt sex (for andet end formering).
  • Ingen kødspisning inklusive fisk og æg.
  • Ingen beruselse (inklusive kaffe, te og cigaretter).
  • Intet spil.
  • Recitér mindst seksten runder dagligt af Hare Krishna-mantraet på en japa-kæde.
  • Spis kun Krishna-prasadam (mad, der først er blevet ofret til Krishna).
  • Studér regelmæssigt Prabhupadas Bha-gavad-gita og Srimad-Bhagavatam.
  • Etablér et tjenesteforhold til dit nærmeste ISKCON-tempel eller gruppe af ISKCON-hengivne.
  • Søg tilflugt hos og bliv indviet af en ægte åndelig mester.

En af de ting, der forstærker ovennævnte, er overholdelsen af ekadasi. Ekadasi følges fra solopgang på ekadasi-dagen til solopgang den næste dag. Man skal faste strengt fra alle former for korn og bønner inklusive alt, der indeholder noget af disse. Hvis man vil gøre noget ekstra, kan man faste helt undtagen fra vand, og vil man gøre det endnu strengere, kan man også faste fra vand. Endnu bedre er det, hvis man kan blive hjemme fra arbejde og bruge hele dagen fra solopgang til solnedgang på at høre og synge om Herren.

Srila Prabhupada satte os til at følge den simpleste form for ekadasi med faste fra korn og bønner. Han talte dog også om at overholde de strengere former, hvilket mange hengivne er inspirerede til at gøre, selv om det ikke er obligatorisk.

Blot at overholde ekadasi, selv i dens strengeste form, kan ikke befri dig fra fødsel og død, medmindre du også overholder de ovenstående ni punkter. Men kombinationen af de ni punkter sammen med en trofast overholdelse af ekadasi på den ene eller anden måde vil helt sikkert befri dig fra fødsel og død.

SPØRGSMÅL: Krishna siger: ”Det er ikke muligt at blive en yogi, O Arjuna, hvis man spiser for meget eller spiser for lidt, sover for meget eller ikke sover nok.” (Bg. 6.16) Kan du uddybe dette?

Sravanam (at høre) er en vigtig del af hengiven tjeneste. Inkluderer det læsning og at lytte til kirtana?

SVAR: Hvad der kurerer en smed, slår en skrædder ihjel. For meget eller for lidt kan være forskelligt fra person til person. Derfor har alle hengivne brug for at blive vejledt. På den måde kan man få praktisk vejledning i, hvad der er den rigtige og bedste mængde spisning og søvn for ens åndelige liv. Selv om store transcendentalister kan fungere næsten uden at spise eller sove, vil andre falde ned, hvis de forsøger at imitere dem.

At læse er også en måde at lytte på, ligesom at lytte til en optagelse af en kirtana eller høre din egen japa-recitation er det.

Truth Works s. 178-179

Har du spørgsmål om Krishnabevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk.