Lalitanatha Dasa svarer på spørgsmål

SPØRGSMÅL: Jeg læser Bhagavad-gita som den er + Srimad Bhagavatam. Hele tiden understreger Prabhupada nødvendigheden af at finde en guru, hvis pålæg man skal følge.

Jeg er 80 år gammel. Smittet som de fleste af total sekulær påvirkning. Men jeg accepterer uden store problemer Prabhupadas kommentarer.

Jeg tror, jeg lettere vil kunne overgive mig helt til den almægtige, personlige Guddom end til en guru, selv om guruen er ”selvrealiseret”. Jeg har en stærk følelse af at være ansvarlig for mine handlinger og mine tanker.

Dersom jeg behøver en guru, hvordan finder jeg så guruen? Kan jeg betragte Prabhupadas kommentarer/forklaringer som guruens pålæg, eller må jeg finde en personlig guru?

Bedste hilsener og tak for bladet + litteratur.

SVAR: Godt at høre fra dig. Det glæder mig, at du læser Bhagavad-gita og Srimad-Bhagavatam og er glad for at modtage vores blad.

Med hensyn til at acceptere en guru – jo, det skal man, og det gør du for så vidt også allerede ved at acceptere Srila Prabhupadas instruktioner, sådan som du kan læse dem i hans bøger. Derudover skriver du for at få et godt råd, og det er også i en vis forstand at acceptere en guru. Vi er nødt til at lade os vejlede af hengivne, der er længere fremme end os selv – det er det grundlæggende princip. Vi kan ikke selv direkte kommunikere med Krishna eller Gud, selv om Han sidder i vores hjerte og taler til os hele tiden. Derfor er vi nødt til at have kontakt til fysisk levende hengivne, som vi direkte kan tale og kommunikere med, og som kan hjælpe os fremad med relevante instruktioner. Det er et af principperne i at acceptere en guru, der egentlig blot betyder en lærer.

Selvfølgelig er der også et stadie, hvor man overgiver sig til én bestemt guru, følger hans instruktioner og dedikerer sit liv til at tilfredsstille Krishna ved at tilfredsstille sin guru, der er Krishnas repræsentant. Men lige nu bør du ikke bekymre dig om det, hvis du spørger mig. Følg Prabhupada og de generelle instruktioner, du kan få fra mig og andre, du eventuelt kommunikerer med. Chant Hare Krishna-mantraet, gerne 16 runder om dagen, eller så meget du kan, og se indtil videre Prabhupada som din guru. Lidt senere vil du måske opdage, at du er parat til at tage det næste skridt og blive initieret af en nulevende guru. Så kan vi tage den derfra, når det kommer dertil, men tænk ikke på det lige nu. Det er mit umiddelbare svar.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk.