Sankarsana Dasa svarer på spørgsmål

SPØRGSMÅL: Hvad er vigtigheden af at recitere Hare Krishna på en kæde? Nogle gange reciterer jeg uden kæde.

SVAR: At recitere på kæde er meget vigtigt. Herren Caitanya, der er Krishna Selv i form af en hengiven, reciterede på en kæde. Dette er praksissen blandt alle de store acaryaer eller åndelige mestre, der underviser igennem deres praktiske eksempel. Kæden tilføjer en ekstra dybde til recitationsprocessen og sætter den hengivne i stand til at fæstne sit sind fuldt ud på kærlig meditation på de hellige navne.

Kæden er også en måde at tælle hvor mange mantraer, der siges dagligt. Hver hengiven skal tage et fast løfte om hvor mange mantraer, han vil sige om dagen, og forblive fast forankret i det løfte med beslutsomhed. Vi beder hver eneste af vores initierede hengivne om at recitere mindst 16 runder af Hare Krishna-mahamantraet hver dag.

Vi skal selvfølgelig recitere Hare Krishna så meget som muligt døgnet rundt, enten på en kæde eller uden. Men vores løfte om dagligt at recitere mindst 16 runder skal reciteres på en kæde for at sikre den bedste fordybelse.

*

SPØRGSMÅL: Har jeg ret i, at jeg har lov til at recitere Sri-Visnu-sahasranam, Herren Visnus 1.000 navne?

SVAR: Selv om det er i orden at recitere Sri-Visnu-sahasranam, er det bedre, at du reciterer Hare Krishna-mantraet. Hvorfor? Fordi én udtalelse af Rama ifølge de åbenbarede skrifter er lig med 1.000 gentagelser af Visnus navne, og én udtalelse af Krishna er lig med tre udtalelser af Rama. Det betyder, at hvis du siger Krishna én gang, får du gavnen af at recitere 3.000 navne på Visnu. I betragtning af hvor lang tid, det tager at komme hele vejen igennem Sri Visnu sahasranam én gang, kan du se, at det er meget mere åndeligt gavnligt blot at koncentrere sig om at recitere Hare Krishna. Hvis du regner på det, kan du se, at bare ét Hare Krishna-mantra er lig med 16.000 navne på Visnu. 16 runder af Hare Krishna-japa svarer til 27.648.000 navne på Visnu. Det giver os en ide om indflydelsen af Hare Krishna-mantraet.

*

SPØRGSMÅL: Jeg har indtil nu reciteret mantraet, jeg har fået af min åndelige guru. Men på det seneste har jeg fundet det mere behageligt at recitere mahamantraet. Kan jeg ændre min recitation til fuldstændigt at gå over til mahamantraet?

SVAR: I den vediske visdom beskrives sangen af Hare Krishna-mahamantraet som den suveræne måde at opnå åndelig fuldkommenhed på. Derfor burde din lærer have rådet dig således. Ja, du kan gå over til at recitere Hare Krishna-mantraet i stedet for det, du nu reciterer. Enhver gavn, du får ved at recitere andre mantraer, er automatisk inkluderet, når du reciterer Hare Krishna. Forskellen er, at Hare Krishna-mantraet ikke blot giver dig gavnen af de andre mantraer. Det giver dig også millioner og milliarder gange mere gavn end det.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk. Her svarer Sankarsana Prabhu på endnu et par spørgsmål om at recitere Hare Krishna.