Sofie Jensen skriver:

Jeg har nogle spørgsmål, som jeg håber, du vil svare på: 

1) Hvorfor bruger man kourin (f.eks. drikker man det jo), og hvad er fordelene ved det? Hvorfor kunne man ikke lige så godt bruge urinen fra en anden herbivore?

2) Hvad er synet på organdonation?

3) Er det forkert at gå på jagt?

SVAR: Lad mig først sige, at det hverken er et princip eller integreret del af livet for os i Hare Krishna at drikke kourin. De fleste af os gør det ikke, tror jeg. Ikke desto mindre er det et faktum, at det for tiden er lidt af et modefænomen inden for Hare Krishna. Det kan der også være gode grunde til, for det lader til, at kourin både kan være sundt og hjælpe mod mange lidelser og sygdomme.

Kourin er et anbefalet lægemiddel mange steder i Vedaerne inklusive Ayurveda. Det er en undtagelse fra den generelle regel om, at afføring og urin fra et hvilket som helst dyr eller menneske er uhumsk, og at man efter at have rørt ved disse urene substanser øjeblikkeligt skal tage et bad. Koen og tyren er undtagelsen. Deres afføring og urin er ifølge Vedaerne desinficerende og rensende, hvilket også er blevet bekræftet af moderne forskning. Hvorfor? Tja, sådan har Krishna åbenbart valgt at skabe det. Andet svar har jeg ikke.

Organdonation har vi ikke noget særligt syn på. Hvis det f.eks. kan redde dit liv, er det i orden for dig at modtage et organ fra en anden person, hvilket også betyder, at det ikke er forkert for den person at donere sine organer, hvis han eller hun har lyst til det. En sådan organdonation kan selvfølgelig ske, både mens man lever og efter ens død. Om du og jeg vælger at testamentere vores organer eller anser det for uklogt (f.eks. kunne vi være bange for, at lægerne så ville være ivrige efter at fremskynde vores død, så de kunne bruge og måske ligefrem sælge vores organer), er en anden sag, en individuel sag.

Personligt har jeg det sådan, at når jeg er væk, må andre bruge min krop, præcis som de har lyst til. Kroppen er kun som en klædedragt. Hvis nogle kan finde gavn i mine gamle klæder, har jeg ikke noget imod det. Jeg er allerede et andet sted på det tidspunkt.

Kødspisning inklusive jagt er en af de fire store synder, der generelt bør undgås af dem, der ikke ønsker at degradere sig selv i dette og næste liv, og specielt af dem, der gerne vil bruge deres liv på åndeligt fremskridt og på at udvikle deres kærlighed til Krishna. Den karmiske reaktion på kødspisning og jagt er voldsom – kort sagt fører den til et næste liv som dyr, hvor man selv bliver slagtet eller jagtet til døde. Den rædsel, man forvolder andre, kommer man selv til at opleve.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk. Her svarer Lalitanatha Dasa på et spørgsmål.