SPØRGSMÅL: Kan du forklare forskellen på atma, jiva og prana? Når vi siger, at en person lider eller nyder, ’hvem’ er det da, der virkeligt lider eller nyder?

SVAR: Atma er den åndelige sjæl. Dette udtryk er mere eller mindre synonymt med jiva, det levende væsen. Atma og jiva er det samme. Prana er livsluften, der flyder inde i den materielle krop. I vores betingede tilstand af bevidsthed befinder atmaen eller jivaen sig i kroppen, hvor den flyder inde i pranaen, livsluften.

Jivaen eller atmaen er den, der lider eller nyder. Hvis han fejlidentificerer sig med materien, lider han. Hvis han husker sin åndelige natur og handler derefter, nyder han faktisk ubegrænset lyksalighed.

SPØRGSMÅL: Er det sandt, at vi ikke må hade nogen?

SVAR: Det er ikke et spørgsmål om, at det forlanges, at man ikke må hade nogen. En person, der er solidt forankret i Krishna-bevidsthed, vil naturligt ikke hade, for han føler ubegrænset kærlighed til alle levende væsener.

yas tu sarvani bhutany atmany evanupasyati
sarva-bhutesu catmanam tato na vijugupsate

“Den, der systematisk ser alt i relation til den Højeste Herre, som ser alle levende væsener som Hans uadskillelige dele, og som ser den Højeste Herre inde i alting, hader aldrig nogen ting eller noget levende væsen.” (Sri Isopanisad, Mantra 6)

SPØRGSMÅL: Hvad er beviset for, at en åndelig virkelighed eksisterer? Er det også muligt at overgive sig til både illusion og til Gud, dvs. nogle procent til illusion og nogle procent til Gud? Hvad sker med andre ord, før man er fuldstændigt oplyst? Kan man være i Krishna-bevidsthed og stadig i en vis grad i illusion, imens man praktiserer Krishna-bevidsthed ved at recitere Hare Krishna, huske på Herren osv.?

SVAR: Hvis den eneste virkelighed var denne midlertidige materielle krop, ville der ikke være noget ønske i det levende væsen om udødelighed. Hans ønske om udødelighed er beviset på den åndelige virkelighed.

Ja, der kan være en blanding. Man kan være 1 % i illusion og 99 % Krishna-bevidst. Men selv hvis man har 1 % materielt ønske på tidspunktet for døden, vil man fødes igen i denne materielle verden for at få opfyldt sit ønske. Derfor skal man blive 100 % absorberet i Krishna-bevidst uden den mindste antydning af materielt ønske, ikke engang 0,00001 %.

Hvis man oprigtigt praktiserer principperne for Krishna-bevidsthed som en initieret discipel af en ægte åndelig mester, betyder det, at man skridt for skridt formindsker sin illusion og fremmer sin Krishna-bevidsthed hele vejen op til punktet af fuldstændig ren hengiven tjeneste, 100 % Krishna-bevidsthed. Din opgave er nu oprigtigt og omhyggeligt hver dag at absorbere dig døgnet rundt i Krishna-bevidsthed, så du så hurtigt som muligt kan opnå målet af ren Krishna-bhakti.