Ved Lalitanatha Dasa

SPØRGSMÅL: Sjælen er evig, fuld af viden og fuld af lyksalighed, men samtidig er sjælens frihed eller uafhængighed meget lille. Er det ikke en selvmodsigelse?

SVAR: Den Absolutte Sandhed må være blottet for selvmodsigelser. Derfor er svaret, at det ikke er en selvmodsigelse. Hvordan?

Mængden af vand i havet er så umådeligt, at det ikke kan måles. Og mængden af vand i en lille dråbe af havets vand er minimalt og kan let måles. På trods af dråbens lille størrelse og hele havets umådelige størrelse deler de begge samme kemiske sammensætning. Det kan let forstås.

På samme måde er Herren ligesom havet ufatteligt, umådeligt og ubegrænset uafhængig, imens det levende væsen ligesom dråben af havvand er lille og minimalt uafhængig. Trods det deler begge samme kemiske sammensætning af at være evige, fulde af viden og fulde af lyksalighed.

Er det svært at forstå denne enkle forklaring?

*   *   *

SPØRGSMÅL: Når vi siger, at vi er en del af den store Gud, siger vi altid: ”Jeg er en del af Gud (aham brahmasmi)”. Men hvem er ”jeg” i virkeligheden? Hvis vi altid siger ”jeg, mig og mit”, er det et ord, ”selv”. Når vi siger: ”Jeg er en del af Gud,” kommer ”jeg’et” altid. Kan vi leve uden ordet ”jeg”?

SVAR: Guruer, der påstår, at vi skal eliminere ordet ”jeg”, er ufuldstændige i deres viden. De ved ikke, at sammen med det falske ”jeg” er der også et virkeligt ”jeg”. Det falske ”jeg” betyder: ”Jeg er denne krop.” Det virkelige ”jeg” siger: ”Jeg er den evige åndelige sjæl, Krishnas tjener.” At forsøge at eliminere ”jeg” er ikke praktisk. Det er kunstigt. Det vil ikke placere én solidt på det åndelige plan. Det bedste, det kan gøre, er at give én en følelse af midlertidig lindring. Men så vil man efter et stykke tid komme tilbage til det falske ”jeg”. Det er kun, når man er solidt placeret på niveauet af det virkelige ”jeg”, at man aldrig mere igen vil falde tilbage i det falske ”jegs” fælde. Under skyen af falsk ”jeg” tænker man: ”Jeg er en mand. Jeg er en kvinde. Jeg er amerikaner. Jeg er inder. Jeg er hvid. Jeg er sort. Jeg er gammel. Jeg er ung,” og så mange andre falske ting. Det er kun, når man til fulde genopvækker sit evige tjenerforhold til Herren Sri Krishna, Guddommens Højeste Personlighed, at man kan blive fuldstændigt fri for den falske fornemmelse af ”jeg”. Så snart den falske fornemmelse af ”jeg” er der, vil der også være en falsk fornemmelse af ”mit”, og man bliver fuldstændigt viklet ind i kredsløbet af fødsel og død.

Hvis man fast reciterer Hare Krishna-mantraet med kærlighed, genopliver man til fulde det slumrende virkelige ”jeg”, som har sovet inde i hjertet siden tidernes morgen. ”Jeg” vil da træde ind i evig eksistens, der er fuld af viden og fuld af lyksalighed.

Hare Krishna, Hare Krishna,
Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama,
Rama Rama, Hare Hare.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk. Her svarer Sankarsana Prabhu på et par spørgsmål om sjælen.