SPØRGSMÅL: Jeg er lidt forvirret med hensyn til, hvordan jeg skal bede til Krishna. Bør det altid ske med standardbønner, eller er det i orden at bede på sin ”egen” måde? Siden vi ifølge Srila Prabhupada ikke er kvalificerede til at tilbede Radha-Krishna og tilbedelsen i virkeligheden går til Laksmi-Narayana, hvordan skal vi da tiltale Deiteterne i bønnerne?

Som Radha-Krishna, som Gandharvika-Giridhari eller sågar som Laksmi-Narayana? Kan vi bede til Radha og Krishna hver for Sig eller til Dem begge, skal vi bede til Dem i en bestemt rækkefølge, til blot én af dem eller måske kun til den åndelige mester? Kan vi bede direkte til Krishna om ren hengivenhed og kærlighed til Ham, eller er det at forsøge at springe til den højeste platform som en abe? Når vi står foran Deiteterne, bør vi da bruge en standardbøn, eller er det i orden at bede på en anden måde? Er det i orden altid at bede den samme bøn, eller bør man forsøge at variere dem?

SVAR: Man kan bede til Krishna med standardbønner, der er forfattet af tidligere acaryaer, så længe man ikke selv har evnen og renheden til at sammensætte sine egne bønner til Herren. Hvis en umoden hengiven beder til Krishna på sin egen måde, vil han bede om materielle ting, og det er ikke korrekt. Derfor bør en umoden hengiven følge acaryaernes standardbønner.

Hvis man imidlertid er lidt moden, kan man bede til Krishna med sine egne bønner. Dette bør gøres med forsigtighed, ellers kan materielle ønsker snige sig ind i bønnerne, og hele formålet med at bede til Krishna vil gå tabt. Når vi tilbeder Deiteterne, tilbeder vi Radha og Krishna, men på niveauet af Laksmi og Narayana. Det betyder, at du kan tiltale Dem som Radha og Krishna, hvis du ønsker det, eller ved Deres givne navne, i dette tilfælde Sri-Sri Gandharvika-Giridhari.

Det ville ikke være rigtigt at tiltale Dem som Laksmi-Narayana. Du kan bede separat til Radha og Krishna, men de hengivne er glade for at bede til Srimati Radharani, for hvis Hun er tilfreds, vil Krishna helt sikkert være barmhjertig imod os. I virkeligheden bør vi først bede til den åndelige mester, der vil give os nåden til at bede til Herren Nityananda, der vil give os barmhjertigheden fra de seks Gosvamier i Vrindavana, der vil give os Srimati Radharanis barmhjertighed, der vil give os Herren Sri Krishnas barmhjertighed.

Vi bør kun bede til Herren om at give os ren hengiven tjeneste og intet andet. Dette er ikke at ”springe som en abe”. Snarere er det ren hengiven tjeneste og det, som vi altid bør tragte efter. Du kan bede med en standardbøn til Deiteterne foran Deiteterne, men forsøg at undgå, at det bare bliver en remse og derfor uinspireret. Man bør være inspireret, når man beder til Herren.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk. Her spørger en svensk hengiven, der dagligt ser Gandharvika-Giridhari, Deiteterne af Radha-Krishna på Korsnæs Gård uden for Stockholm, hvordan man egentlig bør bede til Dem, når man står foran Dem.