SPØRGSMÅL: Kan I forklare mig, om de forskellige ekspansioner af Herren Krishna hver er en separat person, eller er De én og samme person?

SVAR: Svaret er, at De er advaita, ikke-forskellige. De er én og samme person, men på samme tid manifesterer den ene Højeste Person Sig i forskellige personligheder for at forøge Sin nydelse ubegrænset. Herren Balarama er for eksempel Krishna Selv, men Han er manifesteret som en separat person, så Krishna kan nyde at have en bror. I denne materielle verden nyder mange mennesker at have en bror. Så skal vi tro, at Gud mangler noget og ikke kan nyde at have en bror? Nej, Gud kan ikke mangle på nogen måde. Selv om alting, der eksisterer, ikke er andet end Hans personligt ekspanderede energi, manifesterer Han den derfor som en ubegrænset mangfoldighed af personlige forhold med henblik på en ubegrænset ekspansion af Sin personlige nydelse.

Herren manifesterer to slags ekspansioner. De integrerede ekspansioner som Herren Balarama og Herren Ramacandra er den samme person som Krishna. De separerede ekspansioner er de levende væsner som os. Vi er forskellige individuelle personer. Vi er ikke Krishna.

SPØRGSMÅL: Jeg har bedt til Ganesa, Hanuman, Siva, Visnu, Rama og Krishna siden barndommen. Skal jeg nu glemme alle de andre og kun tilbede Krishna?

SVAR: Når man vander roden på et træ, næres alle bladene og grenene automatisk. Vanding af bladene og grenene vil ikke være virkningsfuld, når det kommer til at give træet det vand, som det behøver. Hvis træet skal have nok vand, må man vande roden. Kun ved at vande roden vil træet være sundt. Hvis man forsømmer at vande roden, dør træet.

Ifølge de vediske skrifter er der klar forskel på den Højeste Herre og halvguderne. Herren Krishna er den oprindelige form af den Højeste Herre. Herren Visnu og Herren Rama er Hans ekspansioner. Halvguderne er Herrens ophøjede hengivne, der tjener Herren inden for denne materielle verden. Der er ingen grund til at tilbede halvguderne separat. Når vi tjener den Højeste Herre, tilfredsstilles halvguderne automatisk.

Så svaret på dit spørgsmål er ja. Du kan opgive alle andre former for tilbedelse og blot overgive dig fuldstændigt til Krishna. Det er grunden til, at Krishna udtaler i Bhagavad-gita, at vi bør opgive alle andre pligter og blot helt og aldeles overgive os til Ham. Hvis du imidlertid ikke kan gøre det, kan du fortsætte med at tilbede halvguderne for at tigge dem om at velsigne dig, så du helt kan overgive dig til Herren Krishna.

Du kan tilbede alle former af den Højeste Herre, eftersom enhver tilbedelse af den Højeste Herre effektivt kan befri os fra denne materielle eksistens. Når vi reciterer Hare Krishna-mantraet, tilbeder vi både Herren Krishna og Herren Rama. Men halvgudetilbedelse beskrives af Herren Krishna som værende for dem, der har mistet deres intelligens.

Har du spørgsmål om Krishna-bevidsthed, er du velkommen til at sende dem til redaktionen: Nyt fra Hare Krishna, Holsteinborgvej 20, 1.th., 2720 Vanløse. E-mail: lalitanatha@krishna.dk. Her svarer Sankarsana Prabhu på flere spørgsmål.