Af Visakha-devi Da – Oversat af Christopher Thuesen

Tre opskrifter, som der ikke blev plads til i artiklen i sidste nummer, følger herunder.

Fyldte grøntsager
(bhari hui sabji)
Tilberedelsestid: 45-60 minutter
Portioner: 6

  • 6 mellem til store tomater eller
  • 6 små til mellem grønne peberfrugter eller
  • 6 små til mellem auberginer
  • ghee eller vegetabilsk olie for stegning
  • citronsaft

Fyld:

  • 3 spsk. ghee
  • 110 g smuldret panir
  • 140 g kogte, langgrynede hvide ris
  • 85 g let ristede, knuste cashewnødder
  • ½ tsk. hing (asafoetida)
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl cremefraiche
  1. Vask og tør tomaterne og skær dernæst toppen af dem. Grav indmaden ud og klem væsken ud igennem en si. Fjern frøene og gem indmaden til senere brug. Strø salt i tomatskallerne og vend dem på hovedet for at dræne.
  2. Gør det samme med peberfrugterne, men smid indmaden ud. Skær auberginerne i halve på langs og fjern indmaden, men sørg for, at de har en tyk skal. Skær aubergineindmaden i små tern og steg dem på panden med en lille smule ghee eller olie, indtil de er møre. Mos dem, så de er klar til at komme i fyldet.
  3. Forbered fyldet ved at varme ghee eller vegetabilsk olie i en gryde over middelvarme. Paniren smuldres i gryden og steges i et minut eller to. Tilsæt dernæst de kogte ris og resten af ingredienserne. Fjern gryden fra komfuret, hæld cremefraiche i og bland miksturen grundigt.
  4. Hæld fyldet i de udhulede grøntsager.
  5. Når tomaterne eller peberfrugterne fyldes, så glem ikke at sætte toppen på igen. Man kan evt. lave en pasta af mel og en smule vand for at hjælpe toppen med at blive på.
  6. Arranger de fyldte tomater og/eller peberfrugter på en ovnfast tallerken. Tilføj 4 spsk. vand, dæk til og bag dem i ovnen ved 150 grader i 15-20 minutter. Auberginerne tager 10 minutter længere, så bag dem separat.
  7. I stedet for at bage de fyldte grøntsager kan man dampkoge dem. Hvis man er i besiddelse af et dampstativ, kan man dampkoge dem over kogende vand i 15-20 minutter. Hvis et dampstativ ikke er tilgængeligt, kan man varme en spsk. ghee eller vegetabilsk olie og stege bunden af de fyldte grøntsager i 2-3 minutter. Tilføj derefter adskillige spsk. vand, dæk gryden til og kog i 15-20 minutter. For begge metoder gælder det om at sørge for, at der er tilstrækkeligt med vand under hele processen.
  8. Stænk citronsaft over hver fyldt grøntsag. Ofres varme til Krishna.

Dybstegte ostekugler i cremet sauce
(malai kofta)
Tilberedelsestid: 30-40 minutter
Portioner: 4-6

  • 450 g panir
  • 3 spsk. hvidt mel
  • 1 frisk chili, hakket
  • 1 spsk. hakket frisk koriander eller persilleblade
  • 4 tsk. salt
  • ghee eller vegetabilsk olie til stegning
  • 6 mellemstore tomater
  • 2 spsk. revet kokosnød
  • 2 friske chilier, hakket og kernerne fjernet
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. revet ingefær
  • 1 tsk. spidskommenfrø
  • ¼ tsk. hing (asafoetida)
  • 2 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 4,5 dl cremefraiche
  • 1 citron eller lime
  1. Paniren æltes, indtil den er jævn og blød. Tilsæt mel, chili, frisk koriander og en tsk. salt. Ælt igen for at fordele ingredienserne jævnt. Bræk stykker af og form dem til kugler på størrelse med valnødder. Varm ghee’en eller olien, indtil den er nærmest rygende varm. Dybsteg ostekuglerne i adskillige minutter, indtil de er sprøde og gyldenbrune. Dræn dem og sæt til side.
  2. Blancher tomaterne, skræl dem og mos dem til en puré. Lav en masala-pasta ved at male eller blende den revne kokosnød og alle krydderierne sammen bortset fra de tiloversblevne korianderblade og persilleblade. Varm 2 spsk. ghee eller olie i en mellemstor gryde og steg masala-pastaen i omtrent 1 minut. Tilføj tomatpuréen, cremefraichen, korianderbladene og saltet. Lad det simre i 10 minutter, imens der røres ofte.
  3. Put kofta-kuglerne i sovsen 10 minutter inden spisetid. Tilføj et skvæt citron eller limesaft til hver portion. Ofres til Krishna

Pandestegt krydderost
(tali hui panir)
Tilberedelsestid: 20 minutter
Portioner: 4-6

  • 280 g panir
  • 3 spsk. gurkemeje
  • 1 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 1 tsk. finthakket frisk koriander eller persille
  • 1 citron eller lime
  1. Lav panir og læg den under pres i 10 minutter, så osten bliver fast og fugtig. Skær osten i tern ca. 10 cm lange, 5 cm brede og 1-2 cm tykke.
  2. Lav en panering til osten ved at blande gurkemeje og salt i en lille tallerken. Pres panir-terningerne nænsomt i blandingen én ad gangen på begge sider. Paneringen bør være tynd og jævn. Hvis paneringen er for tyk, vil der ikke være nok mikstur til samtlige panir-stykker. Varm en spsk. ghee eller olie på en pande og fyld den med panir-stykker. Steg dem langsomt, omtrent 4-5 minutter på hver side, indtil de er let brunede og har en tynd skorpe.
  3. Pynt med hakkede korianderblade og en skive citron eller lime. Ofres til Krishna.