Den følgende samtale mellem Hans Guddommelige Nåde A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada og nogle af hans disciple fandt sted i juli 1975 på en tidlig morgenvandring i San Francisco.

Discipel: Srila Prabhupada, en af de videnskabsmænd, der opfandt brintbomben, beklagede for nyligt, at unge mennesker ikke er særligt interesserede i videnskab længere.

Srila Prabhupada: Ja, videnskabsmændene kan ikke løse fødslen og dødens problemer, så de unge mennesker er blevet mere fornuftige. ”Hvorfor skulle vi spilde vores tid på den måde?” tænker de. ”Videnskaben kan ikke løse de virkelige problemer.” Dette giver god mening. Er denne professor stadig i live?

Discipel: Ja, han lever stadigvæk.

Srila Prabhupada: Så spørg ham, om han ikke kan opfinde en bombe, der kan forhindre døden. Sig til ham: ”Folk dør allerede, og du har opfundet noget, som får dem til at dø i stor stil. Opfind nu noget, som folk kan tage, så de aldrig mere behøver at dø. Kan du gøre det? Nej? Da er vi ikke længere interesseret i din videnskab.” Gå til denne professor og sig til ham: ”Du beklager, at unge mennesker ikke længere er interesserede i din videnskab. Dette er grunden: ”Hvorfor skulle vi studere din videnskab, eftersom alt vil være slut, når vi dør? Du har ikke forbedret noget som helst. Dyrene bliver født og dør, og vi bliver også født og dør. Hvor er den afgørende forskel? Således er al din propaganda falsk propaganda. Vi er ikke længere interesserede.”

Discipel: I Los Angeles sagde du, at om 24 år vil det være slut med videnskaben.

Srila Prabhupada: Ja, den er allerede færdig, og det vil også være slut med deres såkaldte religion og deres såkaldte politik. Fordi de har brudt med Gud, vil det snart være slut med alt, de har – alt vil blive til ingenting, absolut ingenting.

Discipel: Hele den menneskelige civilisation, Srila Prabhupada?

Srila Prabhupada: Hvor ser du den civilisation? Moderen dræber barnet i maven. Er dette civilisation? Det er en mindre-end-hundsk civilisation. Hunde dræber ikke deres afkom. Absurde skurke! De opmuntrer moderen til at dræbe barnet i maven, og de hævder, at dette er civilisation. De er lavere end hunde og katte. Hunde og katte prøver at beskytte deres unger. Er du klar over det? Kattene bærer deres killinger fra et sted til et andet, så hankatten ikke kan dræbe dem. Tigerne giver også deres unger beskyttelse.

Discipel: Selv rotterne gør det.

Srila Prabhupada: Ja, en mors kærlighed til hendes barn er naturlig. Men nu dræber de såkaldte civiliserede mødre deres børn. Dette er jeres civilisation, og dette er jeres religion, jeres videnskab, jeres filosofi – alting. Denne ”civilisation” er færdig, medmindre folk vender sig til Krishna-bevidsthed. [Srila Prabhupada peger på nogle fyrrekogler på jorden] Hvad er det for nogen?

Discipel: Det er fyrrekogler, Srila Prabhupada. Det er fyrretræets frø.

Srila Prabhupada: Lad os se videnskabsmændene skabe et frø som dette. Hvor er videnskabsmanden, der kan gøre det? Millioner af levende væsner fødes hvert sekund, og alligevel prøver de i årevis at fremstille et levende væsen i laboratoriet for at kunne tage æren for at have skabt liv. Hvad er deres ære, selv hvis det lykkes for dem? Millioner og billioner af levende væsner bliver født hver dag. Videnskabsmændene, der prøver at skabe liv, er fjolser, og menneskene, de narrer, er også fjolser.

Discipel: De siger, at de kan forklare skabelsen uden Gud. De siger, at alt er kommet fra Moder Jord.

Srila Prabhupada: Men kan en kvinde føde uden en fader? Hvor er faderen? Stil disse skurkagtige videnskabsmænd disse spørgsmål.

Discipel: Somme tider siger de, at Gud nu er død.

Srila Prabhupada: Men selv hvis en mands fader er død, betyder det ikke, at manden har taget fødsel uden en fader. Det kan man ikke sige. Faderen er måske død – det kan vi diskutere på et senere tidspunkt. Men først må du acceptere, at en kvinde ikke kan give fødsel uden en fader. Hvem er faderen?

Discipel: Naturen har alene skabt alting. Oprindeligt begyndte alting med en tilfældig kombination af atomer og molekyler.

Srila Prabhupada: Enhver, der siger, at denne skabelse begyndte ved et tilfælde, er en skurk. Intet sker ved et tilfælde. Svaret er der i Bhagavad-gita, hvor Krsna siger, bijam mam sarva-bhutanam: ”Jeg er det oprindelige frø til al eksistens.” Prøv at udfordre disse skurke. De fører så mange mennesker bag lyset.

Discipel: Nu studerer videnskabsmændene atomet, Srila Prabhupada, og de er enige om…

Srila Prabhupada: Lad os frem for alt først blive klar over, hvad de har gjort. De fremsætter så meget vrøvl – at naturen fungerer uafhængigt, at mennesker nedstammer fra aber – men har de befriet os fra den materielle naturs greb? Selv hvis du accepterer, at der ingen Gud findes, og at naturen er højest, er du stadig underordnet. Du er ikke uafhængig. Dette bliver også forklaret i Bhagavad-gita (3.27): ”Alting foregår i kraft af Krsnas materielle naturs styring, men de, der er fjolser og slyngler, tror, at de gør alting uafhængigt.” Hvorfor tror du, at du er uafhængig? Den materielle natur trækker dig i øret: ”Kom her!” Du kan ikke sige: ”Jeg kommer ikke til at blive en gammel mand. Jeg kommer ikke til at dø.” Du bliver nødt til at blive gammel og dø. Selv hvis du kun accepterer naturens eksistens, men ikke Guds, må du stadig acceptere naturens autoritet. Hvor er din uafhængighed?

Discipel: Det er derfor, de arbejder med videnskab – for at beherske naturen.

Srila Prabhupada: Dette er en anden dumhed. Og vi skal lade os vildlede af disse slyngler? De lover, at alting kommer i fremtiden: ”Ja, i fremtiden vil vi gøre dette. I fremtiden vil vi gøre hint.” Det er intet andet end en fremdateret check: ”Jeg vil give dig en check på en million kroner dateret seks måneder fra nu. Værsgo’ og tag den.” Kun tåben vil være tilfreds: ”Nu er jeg rig.”

Discipel: Så checken fra videnskabsmanden kommer tilbage med beskeden ”Ikke nok dækning”.

Srila Prabhupada: Nej, mere end ”Ikke nok dækning”. ”Ingen dækning overhovedet”.

Discipel: Kontoen er blevet spærret.

Srila Prabhupada: Ja.