Uden vand ville vi dø i løbet af nogle dage. Og undersøgelser viser, at hvis vi mister fem procent eller mere af vores kropsvægt på grund af mangel på vand, påvirker det os voldsomt, selv om vi ikke altid forstår, at det blot skyldes væskemangel. Derfor bør en gennemsnitlig person drikke mindst to liter vand hver dag og gerne mere.

Vand kan også gøre os Gudsbevidste. Srila Prabhupada forklarer: ”Kundskaben, vi får fra Krishna, gør os i stand til at se Krishna. Måske bliver vi udfordret: ’Kan I vise mig Gud?’ Og vores svar er: ’Ja, Gud kan ses hvert eneste øjeblik. Krishna siger: ’Jeg er vandets smag.’ Vi drikker vand hver dag, og smagen af vand er der. Så hvis vi tænker på den smag som Krishna, begynder vi at erkende Gud. Selv hvis en person drikker spiritus, vil han en dag blive en stor helgenagtig person, hvis han tænker: ’Smagen af denne drik er Krishna.’”

Krishnas køkken har et bredt udvalg af drikke. Den vigtigste er selvfølgelig frisk vand, som er standardtilbehør til et måltid. Friske safter fra modne frugter kan være tilbehør til et let måltid eller en dessert. Mere solide drikke kan laves af frugter, nødder, krydderier og essenser sammen med mælk, kærnemælk eller tykmælk/yoghurt. Varm mælk er en god godnatdrik. Med tykmælk og kærnemælk kan man lave kolde forfriskninger, der er ideelle, når det er meget varmt.

Her er fem forskellige drikke fra Yamuna Devi Dasis opskrifter. Alle disse drikke kan ofres til Krishna, og når du drikker dem, kan du tænke på, hvordan smagen af dem er Krishna.

Hurtig limedrik eller lemonade

Denne saftblanding er praktisk at have ved hånden i køleskabet, eller når man er på ture. Blot tilsæt vand og is, og I har en kold, velsmagende opkvikker.

Følgende giver omkring halvanden liter saftevand, hvilket er nok til 9 liter færdig drik.

Tilberedelsestid: 40 minutter

  • 5-8 citroner eller limefrugter (må ikke være overfladebehandlet. Økologiske er at foretrække.)
  • 1,25 dl vand
  • 3,2 dl sukker og 5 dl let majssirup eller 8,75 dl honning
  • 1,1 l citron- eller limesaft
  1. Skræl lange strimler af skal af citronerne eller limefrugterne uden noget af det hvide og anbring skallen i en lille skål.
  2. Bring vandet helt i kog, hæld det i skålen, dæk den til og lad blandingen trække i 30 minutter. Hæld den derefter igennem en si, gem væsken og smid skallen væk.
  3. Hæld væsken op i en gryde, tilsæt sukker/sødemiddel og varm den op over middelvarme, indtil sukkeret/sødemidlet opløses. Tag gryden af varmen, tilsæt citronsaften og lad den afkøle. Hæld saftevandet i en 2-liters krukke, luk den til med et tætsluttende låg og sæt den på køl.
  4. Når det første glas skal ofres til Krishna, gøres følgende: Ryst krukken, hæld 0,6 dl af saftevandet op i et glas på 3,5 dl, tilsæt nogle knuste isterninger og fyld glasset op med koldt vand.

Appelsinsaft med ingefærsmag

4 portioner  – Tilberedelsestid: 5 minutter

  • 1 spsk. skrællet, finthakket frisk ingefærrod
  • 2,5 dl varmt vand
  • 0,8 dl honning eller sukker
  • 0,8 dl skyllede, let sammenpakkede friske mynteblade
  • 0,8 dl siet citron- eller limesaft
  • 3 isterninger
  • 6,25 dl kold frisk appelsinsaft
  • 1/8 tsk. kardemommepulver
  1. Bland ingefær, varmt vand, sødemiddel, citronsaft og mynteblade i en blender og blend i omkring et minut.
  2. Sluk for blenderen, tilsæt isterningerne og blend i et minut til. Hæld juicen igennem en sigte ned i en 1½ liters kande. Tilsæt appelsinsaften og kardemommepulvet, rør godt rundt og hæld saften op i et glas, hvorefter den kan ofres til Krishna.

Isafkølet yoghurtdrik (mithai lassi)

4 portioner – Tilbedelsestid: 15 minutter

  • 7,5 dl tykmælk eller yoghurt naturel
  • 2,5 dl isvand
  • 4 knuste isterninger
  • 0,8–1,25 dl sukker eller tilsvarende mild honning
  • ½ spsk. rosenvand (valgfrit)
  • 4 spsk. tyk yoghurt/tykmælk (sådan som den dannes på overfladen af hjemmelavet tykmælk)
  • 1 tsk. sukker elleer honning til pynt på 4 afkølede glas
  • Bemærk: Hvis du bruger honning som sødemiddel, varmer du vandet op, indtil honningen opløses, og køler det derefter af, indtil det er iskoldt.
  1. Bland yoghurt, rosenvand og sukker eller honningvand i en 1½ liters skål. Rør/pisk kraftigt med et piskeris eller brug en stavblender, indtil blandingen er let og jævn. Hvis du bruger sukker som sødemiddel, tilsætter du isvand og pisker, indtil det hele er blandet.
  2. Anbring ¼ af isen i hvert afkølet glas, hæld yoghurtdrikken op og rør rundt. Før den ofres til Krishna, anbringes et lille stykke tyk yoghurt oven på hver drik, og der pyntes med et drys sukker eller nogle dråber honning.

Kold nektarpunch (pancamrta)

10 Portioner – Tilberedelsestid: 15 minutter

  • 7,5 dl mælk
  • 6,25 dl tykmælk/yoghurt naturel
  • 2,5 dl afkølet vand
  • 1 frisk kokosnød
  • 2,5 dl skrællet mango i terninger (sørg for, at den er moden)
  • 2,5 dl honning
  • 6-8 knuste isterninger
  • 0,6 dl tørrede kokosstrimler
  • 0,6 dl rosenvand
  • Kog mælken og afkøl den derefter.
  • Hæld 2,5 dl kokosmælk ud fra kokosnødden.
  • Bland mælk, yoghurt, vand og kokosmælk i en stor skål og pisk, indtil det er blandet.
  • Anbring mangostykkerne og honningen i en blender og blend, indtil blandingen er homogen.
  • Bland ingredienserne i en 4-liters punchskål, der står på knust is. Drys den tørrede kokos og stænk rosenvandet over overfladen. Lad drikken trække i 10-15 minutter, før det første glas ofres til Krishna.
  • Krydret varm kokosmælkstonikum
  • 4 portioner – Tilberedelsestid: 20 minutter
  • 1 frisk kokosnød
  • 1 l varmt vand
  • ½ tsk. ristede kardemommefrø
  • 6 hele sorte peberkorn
  • ½ spsk. citron- eller limesaft
  • et rundt stykke frisk ingefær, 2 cm langt og ½ cm i diameter
  • 3-4 spsk. fin honning
  • Skræl kokosnødden og skær pulpen i terninger på 1 cm.
  1. Anbring kokossen og 1,25 dl vand i en blender og blend ved høj fart i 1½ minut. Tag låget af blenderen og tilsæt langsomt 3,75 dl varmt vand. Tilsæt derefter kardemommefrø og peberkorn og blend, indtil kokossen er blevet til en jævn puré.
  2. Beklæd en sigte med et dobbelt lag af osteklæde og filtrer kokospuréen igennem det. Forsøg at få så megen væske som muligt ud ved at presse klædet mellem hænderne og vride væsken ud. Der skulle gerne være lidt over en halv liter kokosmælk. Tilsæt vand, så der sammenlagt bliver en liter.
  3. Opvarm den fortyndede kokosmælk, citronsaften, ingefæren og sødemidlet i en lille gryde, indtil blandingen næsten koger. Ofres varm til Krishna.

Fra Back to Godhead, 18-07, 1983