Af Prakash Govindan Dasa – Oversat af Christopher Thuesen

Kandarpa Koti Krishna Dasa har ikke en Ph.d. i vaisnava-studier, han er ikke en rig forretningsmand, ej heller har han en berømt YouTube-kanal eller Facebook-side i sit navn, og han er hverken den lokale tempelpræsident eller medlem af GBC.

Skulle man være så heldig at deltage i et arrangement i Gauranga-centeret i Singapore, vil man opleve, at alle hengivne, unge som gamle, vil henvende sig til denne umådeligt venlige mand og røre ved hans fødder for at modtage hans velsignelser. Dette skyldes ikke blot hans vidunderligt høje alder på 93 år. Nej, det er nærmere et udtryk for, hvor velanset han er, og at de hengivne bærer ham i deres hjerter.

Ved en nylig fejring af Madhavendra Puris bortgangsdag (en lysende vaisnava-acarya fra det fjortende århundrede, som fortsat udførte fysisk anstrengende tjeneste, efter at han var fyldt 90 år) udnævnte Devakinandana Dasa, den lokale GBC-repræsentant, Kandarpa Koti Dasa til at være ’Singapores egen Madhavendra Puri’. “Kandarpa Koti viser os, at alder kun er et tal, og at man kan udføre konstant og umotiveret hengiven tjeneste til Krishna uanset alder. Alle i vores forsamling er meget inspireret af ham,” tilføjede Devakinandana Dasa.

Altid tjene de hengivne og aldrig søge anerkendelse for det

Denne beskedne mand, der har 45 års erfaring i den offentlige sektor i Singapore, tjener altid de hengivne. Han giver ofte følgende gode råd: “At tjene andre er vejen til sand livsglæde.” En førstegangsbesøgende i templet i Singapore vil som regel blive budt velkommen af Kandarpa Koti med et venligt ord og lidt caranamrita, og han vil også sørge for, at den besøgende får en siddeplads. Undertegnede (red. Prakash Govindan) har nærmest aldrig forladt templet uden at modtage en venlig gestus fra Kandarpa Koti. Alle hengivne i Singapore deler denne oplevelse.

Selv om Kandarpa Koti er mere end kvalificeret, har han aldrig givet en Bhagavatam-klasse på en festivaldag eller sunget for i kirtana til Janmastami. Tempelautoriteterne siger, at Kandarpa Koti aldrig har søgt anerkendelse eller berømmelse for sine mange tjenester i templet.

Regulerede vaner er nøglen til et langt liv

Når Kandarpa Koti bliver spurgt ind til hemmeligheden bag sit lange og succesrige liv, svarer

han: “Rene, regulerede vaner samt at tænke hengivenhed ind i alt, man foretager sig – det er nøglen til et vellykket liv.” For eksempel udfører Kandarpa Koti Deitetstilbedelse i Gauranga-centeret 3-4 gange om ugen i 4 timer ad gangen fra kl. 5 om morgenen. Efterfølgende kan man finde ham siddende i tempelrummet, og med sin smukke skråskrift vil han nedfælde, hvad han læser i Srila Prabhupadas bøger. Ofte vil man kunne finde disse skriverier gemt bag Srila Prabhupadas murti i Gauranga-centeret.

En tidlig start på den åndelige tilværelse

Kandarpa Koti Krishna Dasa blev født i Nagapattinam (i den sydindiske delstat Tamil Nadu) i 1928. Hans far studerede Ramavataram (en tamilsk udgave af Ramayana), Mahabharata samt andre vediske værker. Allerede i en ung alder blev han undervist af sin far i disse skrifter. Selv i dag, hvis man henvender sig til ham og anmoder om det, vil han med sin smukke sangstemme recitere passager fra disse tekster.

Udholdenhed i modgang

Efter at være migreret fra Indien til Singapore i 1952 mødte Kandarpa Koti megen modgang. Bl.a. oplevede han økonomiske kvaler som nytilflytter til Singapore, hans barn døde i en ung alder, og for nyligt døde hans kone også efter 62 års ægteskab. På trods af dette lader der ikke til at være et glimmer af frustration eller fortrydelse at finde i ham. Når han bliver spurgt ind til, hvordan han holder humøret oppe, svarer Kandarpa Koti: “Ved at leve et Krishnabevidst liv og konstant være iblandt hengivne indser man, at modgang og medgang er to sider af samme mønt. De er begge Herrens nåde.”

Taknemmelighed er hans drivkraft

Når snakken falder på Srila Prabhupada og Kandarpa Kotis åndelige mester (Mahavisnu Gosvami Maharaja), bliver hans øjne våde af taknemmelighed. På trods af sine mange års tjeneste til Krishna har han ikke glemt, at det kun er ved en ren h

engivens nåde, at man opnår adgang til Herrens hengivne tjeneste.

Som svar på, hvad hans råd til ISKCON’s ungdom er, siger Kandarpa Koti: “Værdsat venligst den gave, Srila Prabhupada har givet os, og viderefør hans mission. Anvend menneskelivet til at udføre hengiven tjeneste. Menneskelivet er en sjælden gave og bør ikke gå til spilde.”

Fra ISKCON News den 22. maj 2021, se https://iskconnews.org/humble-93-year-old-man-inspires-singapore-congregation-by-his-example,7813/.