af Madhava Smullen

Back to Godhead-magasinets designer, layoutkunstneren og fotografen Yamaraja Dasa, gik bort om morgenen fredag den 22. juni 2018 efter ti års kamp med knoglemarvskræft. Han blev 69 år gammel og var den, der havde tjent længst tid på Back to Godhead (BTG). Han arbejdede med Srila Prabhupadas elskede magasin i 42 år.

Yamaraja tilbragte sine sidste dage med at mødes med hengivne for at høre, hvordan de var kommet til Krishna-bevidsthed, og tale om tjeneste til Herren. Han delte også sine egne hjertelige erkendelser af, hvordan Srila Prabhupada “gav os den virkelige ting”.

Yamaraja forlod denne verden i den hellige brahma-muhurta tid, imens han lyttede til Prabhupada recitere japa. Det var på den lykkebringende Ganga Puja-dag, hvor Baladeva Vidyubhusana også gik bort, og Srimati Ganga-mata Gosvamini blev født.

“Må vi alle blive velsignet med sådan en heldig bortgang fra denne verden,” kommenterede hans ven Caturatma Dasa.

Yamaraja blev født som Robert Wintermute i 1948 og voksede op uden for Portland, Oregon. Han gik på Portland State College og derefter University of Oregon i Eugene, hvor han tog en eksamen i kunst, før han sprang fra og kastede sig ud i 60’ernes modkultur. Hans interesse i Østens filosofi fik ham til at købe et eksemplar af Srila Prabhupadas Bhagavad-gita i en boghandel.

Efter at have besøgt Hare Krishna-templet i Portland fast i nogle år flyttede han i 1971 til New Vrindavana, fordi han var tiltrukket af ideen om at leve et naturligt liv på landet. Han blev initieret som discipel af Srila Prabhupada i 1972.

I 1973 rekrutterede østkystgrenen af The Bhaktivedanta Book Trust (BBT) Yamaraja. Han flyttede til New York-templet, hvor han blev uddannet i design og layout for BTG såvel som Prabhupadas bøger.

I 1975 flyttede han med BBT til Los Angeles, hvor han arbejdede med BTG og BBT’s bøger. Det samme år deltog han i det vellykkede maraton, der producerede sytten bind af Caitanya-caritamrita på kun to måneder for Prabhupada.

Derefter fortsatte Yamaraja med at lave design og layout på Back to Godhead. I 42 år gjorde han denne tjeneste dag ud og dag ind gennem alle former for askese og personlige ofre. Han giftede sig aldrig, men forblev brahmacari helt til slutningen og gav uselvisk hele sit liv til Srila Prabhupadas mission.

“Han var stille, stabil og viet til sin tjeneste, som han tog meget alvorligt,” fortæller Visakha Dasi, der først mødte Yamaraja med sin mand, Yadubara, i begyndelsen af 1970erne. “I løbet af årene skiftede Back to Godhead bopæl – Philadelphia, Los Angeles, San Diego, Alachua – og Yamaraja flyttede med hver gang og fortsatte med at være ansvarlig for udseendet på magasinet, som Srila Prabhupada kaldte ”Hare Krishna-bevægelsens rygrad”. Sideløbende med sin fuldtidstjeneste fotograferede Yamaraja også til magasinet. Igennem årene er sikkert hundredvis af hans fotografier blevet bragt på siderne, specielt af glade hengivne i harinama-sankirtana grupper.”

Ud over sit arbejde med BTG brugte Yamaraja sin ekstra tid om aftenen eller i weekenderne på at lave layout på bøger for hengivne. Han assisterede The Bhaktivedanta Institute med at sprede Krishna-bevidsthed gennem videnskab med sit arbejde på afdøde Sadaputa Dasa (Richard L. Thompsons) bøger. Indtil for nylig var han også en del af det hold, der gør Sadaputas arbejde tilgængeligt for offentligheden.

“Han puslede ofte med et bogprojekt om aftenen, imens han arbejdede på BTG om dagen,” fortæller BTG’s redaktør, Nagaraja Dasa, der gjorde tjeneste på nært hold med Yamaraja fra 1986 og fremefter. “Han var meget optaget af godt design. Han brændte for, at det livsvigtige Krishna-bevidste budskab skulle præsenteres i veldesignede tryksager. Det irriterede ham at se dårligt producerede bøger. Selv efter at have arbejdet med ham igennem mange år var jeg fortsat imponeret over, hvordan han altid kunne lave artikler med tiltrækkende layout med meget begrænsede ressourcer, hvor han ofte genbrugte kendt BBT-kunst på nye måder.”

Mukhya Dasi, tempelpræsident i New Raman Reti, Alachua, Florida, arbejdede med Yamaraja, når han lavede Alachuas årlige Deitets-kalender. Hun roser også hans høje standarder: “Yamaraja var en fuldbyrdet perfektionist,” bemærker hun. ”Han havde øje for detaljer i alle sine tjenester. Han lagde stor omhu i alt, som han gjorde. Åh Krishna, vi kommer virkeligt til at savne ham.”

Sesa Dasa, der var BTG’s chefredaktør i begyndelsen af 1980erne, fortæller: ”Selv om vi er tilbøjelige til at tænke på Yamaraja som en stille person, holdt han sig ikke tilbage fra at udtrykke og energisk arbejde for sin mening på personalemøderne. Han var helt klar i sin kunstneriske opfattelse af magasinets design, og i årtier kæmpede han for det. Han var så dygtig til sin tjeneste, at når en hvilken som helst hengiven eller BTG’s abonnenter verden over tænker på BTG, er det, de ser for sig, Yamaraja Prabhus skabelse. Yamaraja og BTG’s design er én og samme ting. Jeg kan stadig se ham for mig gå hen til Srila Prabhupadas vyasasana og ofre det nyeste magasin frisk fra trykkeriet.”

Mange andre hengivne husker Yamarajas tørre humor, hans utrolige lunch-chapatier og halava til søndagsfesterne og specielt hans stadighed i hans tjeneste og daglige liv.

“Stille, ydmyg og dedikeret – han ledte aldrig en kirtana eller gav nogen klasse, men han var altid til mangala-arati og reciterede sin japa i templet,” mindes Adikarta Dasa. “Det, han var mest optaget af, efter at han blev ude af stand til at fortsætte med BTG, var at komme tilbage og tjene Srila Prabhupadas mission.”

I alle henseender var Yamaraja Dasa indbegrebet af en af ISKCON’s ubesungne helte, der giver os alle et ideelt eksempel på beslutsomhed, ydmyghed og tjenestevillighed at leve op til.

”Jeg vil ikke spekulere over, hvor han er gået hen,” bemærker Kesihanta Dasa, der besøgte Yamaraja på hans sidste dage. ”Men på mere end én måde var Yamaraja Prabhu allerede tilbage til Guddommen (Back to Godhead).”

Kilde: https://iskconnews.org/back-to-godhead-magazines-quiet-hero-yamaraja-das-passes-away,6617