– Af Madhava Smullen –

Titusinder af hengivne og medlemmer af offentligheden deltog for nylig i åbningen af det store nye Sri-Sri Radha-Madhava Mandir i Kanpur, Indien, det næststørste ISKCON-tempel i verden næst efter ISKCON’s hovedkvarter i Mayapur, Vestbengalen. Blandt de deltagende gæster var Uttar Pradesh’ guvernør Sri Ram Naik og guvernøren for Nagaland, Sri Padmanabha Acarya, der præsiderede over indvielsesceremonien.

Blandt ISKCON’S tilstedeværende ledere var GBC-medlemmerne Gopala Krishna Gosvami, Bhakti Caru Swami, Radhanatha Swami og Anuttama Dasa såvel som andre ældre Prabhupada-disciple som Bhurijana Dasa, Deena Bandhu Dasa, Lokanath Swami og mange flere.

Den monumentale åbningsfestival fandt sted fra den 1. til 5. oktober. Gæsterne ankom den 1. oktober, imens Deiteterne af Sri-Sri Nitai-Gaurasundara, Sri-Sri Radha-Madhava og Sri-Sri Sita-Rama Laksmana Hanuman blev flyttet den 2. oktober under stor pomp og pragt fra Deres gamle tempelrum, der ligger på den samme grund, til den enorme nye tempelhal.

Den 3. oktober, den lykkebringende dag for Sri Ram Vijaya Dasami, der er bedre kendt i Indien som Dusshera, blev hovedinstalleringsceremonien afholdt. Et fuldendt yajna eller ildceremoni begyndte kl. 8 om morgenen og blev ledsaget af sang af mantraer fra Vedaerne og Upanisaderne. Dette blev fulgt af en to timers abhiseka (badeceremoni). Alteret blev derefter lukket, imens Deiteterne blev klædt på, og nogle af de prominente gæster gav en række taler. Efter disse blev Deiteterne afsløret kl. 14 i Deres storslåede nye dragter på Deres nye alter for første gang.

Andre begivenheder under festivalen inkluderede foredrag og kirtanaer med ældre ledere hver aften såvel som forskellige kulturelle programmer på scenen såsom et drama over det gamle epos Ramayana. Et særligt højdepunkt var Hema Malinis udførlige danseoptræden, hvor hun opførte Krishnas lege og beskrev den store kvindelige helgen Mirabai. Hema Malini er en berømt Bollywood-skuespillerinde og er parlamentsmedlem for Mathura, Herren Krishnas fødested. Hun har været hengiven af Krishna og en solid støtte af ISKCON igennem mange år.

Der var også en særlig børnefestival, der hed “Natkhat Gopal Mela”. Den foregik fra den 1. til den 3. oktober og var organiseret af Krishnamayi Dasi fra ISKCON i Mumbai og viste sig at være særdeles populær med 1.500 til 2.000 besøgende dagligt.

Under alle dagene var der lækker prasada til alle. Gauranga Dasa fra ISKCON Chowpatty var hovedkok.

“Donorer og andre gæster var meget glade og kaldte det den største festival i Kanpurs historie,” fortæller tempelpræsident Premharinam Dasa. “De kunne i særdeleshed godt lide yajna-kunda’en (ildarenaen), som vores pujari-afdeling havde lavet. Og de hengivne satte også stor pris på åbningsceremonien og var taknemmelige for at være en del af den.”

Med åbningsfestivalen overstået forventes opførelsen af det første stadie af Sri-Sri Radha-Madhavas megatempelkompleks, der er designet af den berømte Mumbay-arkitekt Prem Nathji, at stå færdigt inden for de næste fire til seks måneder. Det vil omfatte ikke blot det 18.000 kvm. store hvide marmortempel med tre majestætiske kupler, men også en vedisk asrama med plads til 200 fastboende hengivne, et gæstehus, et Food For Life center, en forsamlingshal, et vaisnava-akademi for træning af unge, en gavebutik, en Govindas restaurant, en gosala til beskyttelse af køer og et Bhaktivedanta Bibliotek med en konferencehal.

Komplekset breder sig på mere end 60.000 kvm. med haver og små søer og ligger ved bredden af Ganges nær Bithoor, der er tæt på den store hengivne Dhruva Maharajas fødested og forfatteren til Ramayana, Valmiki Munis, asrama.

Templet er virkeliggørelsen af en drøm, der først blev udtrykt af ISKCON’s grundlægger Srila Prabhupada tilbage i 1968, da han skrev til sin discipel Brahmananda: “Kanpur er den næstvigtigste by efter Calcutta og Bombay. Derfor kan beslutningen om at starte et center i Kanpur med det samme accepteres.”

Ja, faktum er, forklarer Premharinam Dasa, at arealet, hvorpå templet nu ligger, blev oprindeligt skænket til Srila Prabhupada for tre årtier siden og vundet tilbage af de hengivne i 2006. Nu om dage er de hengivne i Kanpur, der er et af Indiens industrielle og uddannelsesmæssige midtpunkter, godt i gang med at virkeliggøre en masse projekter, der stod Srila Prabhupadas hjerte nær. De tager sig af 60 køer i gosala’en, laver “Food for Life” i de tilstødende landsbyer, prædiker til unge mennesker på mange af Kanpurs større universiteter og arrangerer sommerlejre for børn såvel som programmer for livsmedlemmer og forsamling.

“Under åbningshøjtideligheden fortalte Gopal Krishna Gosvami os, hvordan Srila Prabhupada så frem til, at Kanpur blev det åndelige midtpunkt for det nordlige Indien,” fortæller Premharinam. “Til gengæld ser vi frem til at tage Srila Prabhupadas bevægelse med ud blandt folk.”

“Hvad mere er,” tilføjer han, “har Lokanatha Swami forudsagt, at Kanpur vil blive kendt som et globalt center, hvorfra de hellige navne vil nå ud til verden. Så vores planer for Kanpur-templet er på langt sigt centreret omkring opfyldelsen af disse profetier fra vaisnavaerne med Srila Prabhupadas ønske som kernen i det hele.”

Kanp1_slideshow-1 Kanp3

Fra ISKCON News den 14. november 2014, se http://iskconnews.org/thousands-flock-to-opening-of-second-largest-iskcon-temple-in-the-world-in-kanpur,4685/