Af SB Kesava Swami (Oversat af Jesper Frydenlund)

Træningscentre åbner på hvert gadehjørne – forbrænd mere på kortere tid og bliv en bedre udgave af dig selv, får vi at vide. Om det er en oprigtig opfordring til sundhed og velvære, eller om de blot lokker os til at blive fysisk attraktive, er en anden historie!

Uanset hvad, så er kroppen en værdifuld gave, som skal plejes, trænes, næres og vedligeholdes. Førhen var motion flettet ind i dagligdagen. At gå eller cykle var almindelige transportformer. Som tiden gik, blev vi mere og mere avancerede og opfandt biler, motorcykler osv. Resultatet – vi bruger nu timer i træningscentret på løbebåndene, trædemøllerne og motionscyklerne! Unaturlig livsstil kræver unaturlige løsninger!

Alt imens den usunde verden mister sin fysiske vitalitet, kan vi også betragte, hvordan vi samtidig mister vores skarpsindighed. Ligesom vi træner kroppen og holder den i form, skal vi også træne vores mentale kapacitet. Hvis vi ikke gør det, vil vi ikke være i stand til at udnytte den fuldt ud eller endnu værre ende med at bruge den forkert. Vores mentale evner har brug for konstant træning, da de driver vores retning i livet. De beslutninger, vi træffer, de reaktioner, vi genererer, de opfattelser, vi føder, og de idéer, vi udtrykker, er alle et produkt af vores mentale tilstand. Mennesker har en forfejlet tillid til, at de til fulde forstår deres egne mentale og intellektuelle evner, men tager sig alligevel ikke tid til at forstå dem, træne dem eller finpudse dem.

Måske det er på tide at melde sig ind i ”tankernes træningscenter”. Her er fire stærke øvelser:

Drop teknologi og tag bøgerne frem – sociale medier og internettet kan ødelægge din koncentration, sløve din reflektionsevne, forstyrre din kritiske sans og kvæle din følsomhed. Seneca opsummerer det smukt – ”at være overalt betyder intetsteds at være.” Lad os afbryde forbindelsen, tage flere bøger frem, filosofere lidt mere og vende tilbage til den virkelige verden.

Konfrontér modsatte meninger – ligesom modstand bygger muskler, nærer det at kommunikere med mennesker med andre meninger end din tankegang. Tal med mennesker, der har et andet syn på livet. Gå ikke ind i diskussionen blot for at ”vinde” eller få din stemme hørt, men lad snarere andres spørgsmål, tvivl og meninger virkelig udfordre og klarlægge din egen forståelse.

Stræk din fantasifulde udfoldelse – udtryk dine tanker på kreative måder, og du vil opdage, at dybden af din erkendelse strækker sig. Skriv om det, tal om det, undervis i det og find dynamiske måder at dele det på, og i processen vil du opdage, at din egen forståelse af det hele har udviklet sig markant.

Løb på det mentale løbebånd – lad tankerne brygge videre. Henry David Thoreaus observation – ”Som et enkelt skridt ikke vil skabe en vej på jorden, vil en enkelt tanke ikke lave en sti i sindet. For at skabe en dyb fysisk sti skal vi gå igen og igen. For at danne en dyb mental sti må vi tænke den slags tanker, vi ønsker skal dominere vores liv igen og igen.”