Sukkerindustrustrien betalte tilbage i 1960’erne videnskabsmænd for at tilsløre forbindelsen mellem sukker og hjertekarsygdomme og i stedet skyde skylden på fedt. Det viser historiske dokumenter, som tre nutidige forskere har studeret, kunne Berlingske Tidendes erhvervsavis fortælle den 13. september.1
Sukkerindustriens egne interne dokumenter, som en ansat på University of California i San Francisco opdagede, slår tvivl om 50 års forskning i sammenhængen mellem kost og hjertekarsygdomme. Mange af nutidens kostråd kan i stor udstrækning være formet af sukkerindustriens interesser.
Dokumenterne blev offentliggjort mandag den 12. september i det medicinske tidsskrift JAMA.2
Den amerikanske sukkerorganisation (The Sugar Association) betalte tre højtstående videnskabsmænd fra forskellige universiteter inklusive Harvard for at udgive forfalskede forskningsartikler om, hvor sundt sukker er for helbredet, og i stedet give fedt den store skyld for hjerte- og karsygdomme. De tre videnskabsmænds artikel blev offentliggjort i det ansete New England Journal of Medicine, hvor de nedtonede sammenhængen mellem sukker og hjertekarsygdomme og fremstillede mættet fedt som den store synder.
Det er ikke uvæsentligt, at dokumenterne nu ser dagens lys, for debatten om de relative skader af sukker og mættet fedt fortsætter i dag, påpeger en amerikansk professor over for The New York Times3. I årtier er amerikanerne blevet opfordret til at reducere deres fedtindtag, hvilket har ført til, at mange mennesker spiser fødevarer med lavt fedt- og højt sukkerindhold, som nogle eksperter nu beskylder for at være den egentlige grund til fedmeepidemien.
Selv om dette foregik for omkring 50 år siden, viser nyere rapporter, at fødevareindustrien fortsætter med at påvirke ernæringsvidenskaben. Sidste år kunne en artikel i The New York Times4 således afsløre, at også Coca-Cola, verdens største producent af sukkerholdige drikkevarer, tidligere har givet millioner af dollars i støtte til forskere, der søgte at nedtone forbindelsen mellem sukkerholdige drikkevarer og fedme.
Forskerne, der var med til at skrive den betalte videnskabelige artikel i 60’erne, og sukkerindustriens folk, der betalte for at få den lavet, lever ikke længere. En af forskerne, der blev betalt for at fremstille sukker positivt, blev siden hen chef for ernæring ved det amerikanske departement for landbrug. Han hjalp i 1977 med at skrive de føderale ernæringsråd, beretter New York Times.5
Fodnoter
1 http://www.business.dk/global/den-store-loegn-om-sukker-er-endeligt-afsloeret
2 http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2548255
3 http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html
4 http://well.blogs.nytimes.com/2015/08/09/coca-cola-funds-scientists-who-shift-blame-for-obesity-away-from-bad-diets/
5 http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html?_r=0