–  Af Lalitanatha Dasa –

Vær med til at bidrage til Krishnas fødselsdagsgave og renovere Hans tempel.

Årets største festivaldag for Krishnas hengivne over hele verden er Sri Krishna Janmastami, Herren Krishnas fremkomstdag, der falder i år lørdag den 5. september. Men selv om Janmastami først falder i september i år, skriver vi om festivalen i dette nummer af Nyt fra Hare Krishna, så alle kan nå at sætte kryds i kalenderen og møde op på det nærmeste sted, hvor hengivne mødes for at fejre Janmastami. For de fleste af vores læsere betyder det nok enten København, Århus, Oslo eller Korsnäs nær Stockholm.

Det er en vigtig del af hengiven tjeneste at deltage i festivaler som Janmastami. Srila Prabhupada skriver i Nectar of Devotion:

”Under Janmastami (tidspunktet for Krishnas fremkomst i denne verden) bør man gøre en særlig tjeneste.”

”Man må ikke undlade at fejre de forskellige festivaler til glæde for Guddommens Højeste Personlighed såsom Janmastami og Ratha-yatra.”

I forbindelse med forskellige elementer, der vækker ens ekstatiske kærlighed til Krishna, skriver Prabhupada:

”Der står mange ting om festdagene i forbindelse med Krishnas forskellige aktiviteter. En af disse festdage er Janmastami, dagen for Krishnas fødsel. Denne Janmastami-dag er den mest overdådige festivaldag for de hengivne, og den fejres fortsat med stor pomp i ethvert hinduhjem i Indien. Somme tider drager selv hengivne fra andre religiøse grupper fordel af denne lykkebringende dag og nyder fejringen af Janmastami-ceremonien.”

Prabhupada fortæller også:

”I Bhavisya Puruna er der en udtalelse om at afholde forskellige ceremonier til fejring af Herrens fremkomst (fødselsdag) og andre transcendentale aktiviteter. Der står: ”Min kære Herre Janardana [Krishna], fortæl os venligst, hvilken dag din moder Devaki-devi gav fødsel til Dig. Hvis du vil være så venlig at lade os vide dette, vil vi afholde en stor fest på denne dag. O Kesis dræber, vi er sjæle, der er et hundrede procent overgivet til Dine lotusfødder, og vi ønsker kun at glæde Dig med vores ceremonier.”

Denne udtalelse fra Bhavisya Purana beviser, at ved at afholde forskellige arrangementer i relation til Herren er man sikker på at glæde Herren.”

Lad os alle være med til at glæde Krishna på Hans fødselsdag i år!

 

En fødselsdagsgave til Krishna

I anledning af Janmastami vil templet i København i år gerne give Krishna en særlig fødselsdagsgave. Mere præcist vil vi gerne kunne give Krishna et renoveret tempel på Hans fødselsdag. Forskellige renoveringsarbejder er påkrævet, og vi vil benytte lejligheden her til at spørge jer alle, om I har lyst til at være med til at give Krishna en fødselsdagsgave i år. Vi har brug for forskellige former for bidrag. Èn form er økonomisk. Har man lyst til at sponsere en del af renoveringsarbejdet (eller det hele!), er der god mulighed for dette, se nedenunder. Et andet bidrag kan være med arbejdskraft. Vi vil lave så meget af arbejdet som muligt med frivillig arbejdskraft, så hvis du har tid og har hænderne skruet rigtigt på, er du meget velkommen. Specielt hvis du er håndværkeruddannet som tømrer, murer, elektriker, VVS’er, maler mm., har du rigtig god mulighed for at gøre en forskel.

Helt konkret håber vi at have følgende klart til Janmastami:

Renovering af husets facade. Den nuværende facade trænger til at blive frisket op, og vi vil have en varmere og friskere farve end den nuværende. Det betyder, at der skal slås løst puds af og pudses op igen, hvorefter hele huset skal males med silikatmaling. Silikatmaling er ikke-organisk og diffusionsåben, hvilket betyder, at huset kan ånde igennem det. Det er afgjort den bedste og mest holdbare form for maling til husfacader. Denne form for maling er meget ren og klar i farverne, og hvis pudset ikke skaller af, kan en silikatbehandlet facade holde i årtier og fortsat se ud som helt ny. Prisen for dette arbejde ligger omkring 10.000-12.000 kr.

Reparation af tag og indsættelse af ovenlysvinduer. Det flade tag over selve templet har brug for en istandsættelse. Tagpappet blev lagt på for lidt over ti år siden, men desværre blev der dengang lavet fejl ved afdækningen af nogle ovenlysvinduer, hvilket nu betyder, at der er brug for en tagreparation. Derudover vil vi gerne have åbnet mindst et og gerne flere af de ovenlysvinduer, der blev afdækket dengang, så der kan blive et bedre lys nede i selve tempelrummet. Prisen til alt inklusive tagpap og køb af nye ovenlysvinduer ligger omkring 15.000 kr.

Afhøvling og lakering af gulv. Tempelgulvet er ikke blevet lakeret siden tempelrummet blev bygget for over ti år siden, så det trænger til en afslibning og lakering. Dette arbejde kan vi ikke selv gøre, men skal foretages af en professionel gulvmand. Prisen for en sådan behandling af tempelgulvets 100 kvm. er 10.000 kr.

Opsættelse af ekstra ydervæg. Templets nordvæg er en isoleret væg med gipsplader, der er sømmet oven på lægter og isoleringsmateriale. Desværre skæmmes denne væg voldsomt af kuldebroer på de steder, hvor lægterne går inde i væggen. Disse kuldebroer betyder også, at det er meget vanskeligt at male tempelrummet og holde det pænt (efter få måneder træder kuldebroerne igen frem, når der er blevet malet). Derfor er der brug for at få opsat en ekstra gipsvæg, hvor lægterne går på den anden led. En sådan ny gipsvæg vil koste omkring 5.000 kr. i materialer. Arbejdet kan vi selv gøre.

Sænking af loft. Den første del af loftet i tempelrummet skæmmes på samme måde af kuldebroer og bør derfor sænkes. Dette kan gøres enkelt og skånsomt ved at fastspænde et særligt stof under loftet og derefter male det. Når dette stof males, trækker det sig sammen og giver et rigtigt pænt loft, der samtidigt er meget let. Lysarmaturerne på denne del af loftet skal også sænkes, hvilket kræver en professionel elektriker. Prisen for dette inklusive elektrikerarbejdet vil være omkring 6.000 kr.

Når alt dette er gjort, skal tempelrummet males. Prisen for en god kvalitetsmaling ligger omkring 10.000 kr.

Der er selvfølgelig endnu flere ting, der gerne måtte gøres, men hvis vi alene kan få disse ting gjort op til Janmastami, synes vi, at det vil være en rigtig god fødselsdagsgave til Krishna i år.

Hvis du har lyst til at hjælpe eller bidrage, kan alle henvendelser ske til mig: lalitanatha@krishna.dk eller tlf. 4073 6446. Du er også velkommen til at indsætte et beløb til Krishnas fødselsgave på templets konto: reg. 2128, kontonr. 6881 118 945. Små såvel som større bidrag modtages med glæde. Skriv, hvis du ønsker dit bidrag skal gå til noget specifikt. Husk også, at alle beløb er fradragsberettigede.

 

Programmer omkring Janmastami

Optakten til Janmastami starter allerede en uge i forvejen, lørdag den 29. august, med Herren Balaramas fremkomst. Denne dag fejres i Københavnstemplet med et aftenprogram fra kl. 17.

Med hensyn til det nærmere program på Janmastami-dagen følger der mere i næste nummer af Nyt fra Hare Krishna. Ikke desto mindre kan det kort fortælles, at i København vil der være fest hele dagen igennem. Mange hengivne møder allerede op klokken 4.30 til mangala-arati. Der er også kirtana kl. 7.30 efterfulgt af Srimad-Bhagavatam-foredrag om Herren Sri Krishna. Om formiddagen og til hen over middag er der løbende bhajana. Det egentlige offentlige program starter kl. 15 med bhajana, foredrag, abhiseka (badning af Sri Krishna), parikrama rundt omkring templet og andre funktioner, der kulminerer ved midnat, hvor der er arati efterfulgt af fest-prasada. Flere hundrede gæster forventes i løbet af dagen.

Dagen efter, søndag den 6. september, er det Srila Prabhupadas vyasa-puja eller fremkomstdag. Her begynder programmet kl. 15 og fortsætter frem til kl. 18, hvor der serveres prasada.

I forbindelse med disse festligheder er der som altid brug for hjælp til forberedelserne, der foregår dagen i forvejen. Ligeledes modtages der bidrag til sponsorering af festen. Vel mødt op!