KRISHNA-BEVIDST HJEMME HOS SIG SELV, 6

Af Lalitanatha Dasa

Dette afsnit om at være Krishna-bevidst hjemme hos sig selv forklarer vigtigheden af renlighed.

Det vediske system er at starte dagen med renlighed, så snart man står op. Srila Prabhupada plejede at sige: ”Renlighed står guddommelighed nær.” (’Cleanliness is next to Godliness’) Renlighed og ordenssans er afgørende for åndeligt liv. Det er meget vanskeligt at have en ren bevidsthed, hvis man ikke selv er ren eller holder rent omkring sig. Krishna er den reneste af det rene, og Han manifesterer Sig ikke under urene omstændigheder.

Hengivne følger bl.a. disse renligheds-principper:

Når man står op om morgenen, reder man sin seng og gør rent/vasker gulvet, hvor man har sovet.

Dernæst går man i bad. Men før man bader, gør man alt det, som er urent, såsom at gå på toilet, børste tænder, barbere sig, frisere håret, klippe negle osv. Gør man det i omvendt rækkefølge, gør man sig igen uren efter at have vasket sig.

Normalt tager man også bad mindst én gang senere på dagen, f.eks. i forbindelse med et stort toiletbesøg. Dvs., efter et stort toiletbesøg tager man altid et fuldt bad. Efter et lille toiletbesøg vasker man hænderne grundigt og ideelt set også fødderne (det er ikke altid lige praktisk her i Vesten, men i Indien er det en normal ting at gøre). Har man ikke taget bad tidligere på dagen, bader man som regel om aftenen ved 6-7 tiden. Hengivne tager altså bad mindst to gange om dagen.

Man bør iføre sig rent tøj hver dag. Srila Prabhupada havde et system med om morgenen under sit første bad at vaske gårsdagens tøj, som han også havde sovet i, i en spand og hænge det til tørre. Det rene tøj, han tog på, gik han med hele dagen og sov i den efterfølgende nat, hvorefter det var klart til at blive vasket næste morgen.

Put ikke fingrene i munden eller andre af kroppens åbninger. Vask hænderne med det samme, hvis du kommer til at gøre det.

Før man spiser, vasker man hænderne og skyller munden. Når man er færdig med at spise, vasker man igen hænderne og skyller munden.

Hold orden i dine ting og omgivelser. Det tager altid meget mindre tid at holde orden end at rydde op.

Efterlad altid et sted mere rent og ryddeligt, end du kommer til det.