Af Niranjana Swami

Niranjana Swami har i mange år været GBC-sekretær for Ukraine, hvilket vil sige den øverste ledende skikkelse for ISKCON i landet. Da han ikke er ukrainsk statsborger, har han ikke været i landet det meste af tiden under krigen, men han har besøgt det to gange og er i løbende kontakt med alle landets ledende hengivne.

Det følgende er et brev, som Niranjana Swami sendte til ISKCON Nordamerikas ledere den 13. december 2022.

Modtag min dybeste respekt. Al ære til Srila Prabhupada.

Jeg besøgte Ukraine to gange i år i august og oktober. Mit første besøg var til Janmastami og Srila Prabhupadas vyasa-puja. Siden jeg var den første, der besøgte Ukraine siden de første dage i krigens udbrud, og siden det var den største forsamling siden Nityananda Trayodasi, var det en temmelig følelsesmæssig anledning for alle.

På den første dag af min ankomst til Vestukraine lagde jeg mærke til snesevis af hengivne, der holdt om hinanden i lange, varme omfavnelser.

At sige, at de hengivne var oprigtigt taknemmelige for hele den internationale støtte på den tid, ville være en underdrivelse. Jeg hørte det tydeligt fra dem, da tidspunktet kom for nogle af de hengivne til at oplæse deres ofringer af taknemmelighed, som de havde skrevet til Srila Prabhupada til hans vyasa-puja. Selv om deres ord var utilstrækkelige, sagde deres tårer det hele. Hvad jeg igen og igen hørte, var, hvor taknemmelige de var for at være en del af Srila Prabhupadas familie.

Det var for omkring fire måneder siden. Højtflyvende missiler og efterfølgende eksplosioner høres stadig jævnligt over hele Ukraine, men nu er det blevet vinter. Så mange hengivne er stadig stuvet sammen i de vestlige dele af Ukraine. Men mange andre hengivne eller i det mindste dem, der stadig har et sted at vende tilbage til, var besluttede på at tage tilbage til deres hjembyer på trods af det uforudsigelige i deres situationer. Regionalsekretær Acyuta Priya Dasa er for øjeblikket optaget af at besøge mange af de byer.

Acyuta Priya har siden marts opholdt sig i Tjernivtsi, en by lige øst for den rumænske grænse i det vestlige Ukraine. Der er et lille center i Tjernivtsi, men siden marts er så mange hengivne, specielt fra Kyiv, flyttet dertil. Nogle af dem bor nu i lejligheder i nærheden. Men i krigens tidlige dage boede ikke mindre end 20-30 hengivne i Tjernivtsis prædikecenter, der består af ét stort rum med separat toilet og bruser.

Det store rum blev delt op, så mændene kunne være i den ene side af rummet, og kvinderne boede i den anden side. Nogle kvinder var der også med deres børn. Acyuta Priya har siden marts boet i nogle hengivnes hjem lige uden for Tjernivtsi. Han bor i kælderen i saunaen, der er blevet hans kontor, soveværelse og baderum. Det er derfra, han har overset alle forholdene i den ukrainske yatra via zoom, telefonopkald og også lokale møder.

For nogle dage siden var Acyuta Priya i Kyiv, og i de sidste to dage har han været i Kharkiv. På grund af jævnlige strømafbrydelser kan jeg ikke kommunikere med ham lige så ofte som før. Men fra tid til anden sender han mig korte rapporter om sine rejser.

I forgårs i Kharkiv, byen, der blev meget hårdt ramt i konfliktens tidlige dage, har der helt påfaldende være elektricitet uden afbrydelse siden hans ankomst. I går sendte han mig følgende to korte videoudklip: https://youtu.be/74-ZJBQRxSk og https://youtu.be/kgzR2NMSU4A. Det var fra deres søndagsfest. 180 hengivne deltog.

Acyuta Priya modtog også følgende korte videoudklip i går fra søndagsfesten i Tjernivtsi for to dage siden. Bare klik på videoen. Det tager måske et lille stykke tid at hente den ned: https://iskconnews.org/wp-content/uploads/2022/12/AP-Video.mov.

Den hengivne, der sendte mig denne video, skrev: ”Manglen på lys er ingen hindring for et ’varmt’ søndagsprogram.”

Selv om fokus i Kharkiv og Tjernivtsi hovedsageligt er Food for Life, har nogle hengivne i Kyiv i tilgift til FFL også mobiliseret til Srila Prabhupadas bogdistributionsmaraton.

De har faste morgenprogrammer, og fra templet tager de hengivne dagligt ud på Kyivs gader for at gå på bogdistribution. Det følgende videoklip viser de hengivne forlade templet i Kyiv for at tage ud på bogdistribution: https://youtu.be/ieNKwDvwAaI. Derudover er følgende en meget kort videooptagelse og et par billeder af hengivne på bogdistribution i Kyiv: https://youtu.be/mNJtBLjKMTs. Videoen er med Ekantita-buddhi Dasa. Han har i gennemsnit uddelt mellem 60–100 bøger om dagen siden begyndelsen på maratonet.

Dette er kun en kort rapport. Så meget mere kunne siges om hengivne i andre byer, men desværre har kommunikationen været meget uregelmæssig i de sidste uger. Fra de få breve, jeg har fået fra ukrainske hengivne, der bor hjemme hos sig selv, har jeg fået at vide, at de kun har elektricitet i fire timer om dagen. De er nødt til at budgettere deres brug af elektricitet med omhu.

Jeg vil gerne takke Kuladri Prabhu. Det var ham, der personligt rakte ud til mig og bad om et interview i oktober. Det gav mig en mulighed for at opdatere jer alle om situationen i Ukraine. Fra det tidspunkt startede Kuladri Prabhu kampagnen og fortsatte med at lede den. Han har også befæstet sig selv som en person, der om nødvendigt kan opdatere jer alle i Nordamerika med yderligere detaljer ved også at have etableret gode forbindelser til nøglepersoner i shareyour.care-teamet. Han kan kontaktes på kuladridas@gmail.com.

Jeg vil benytte mig af denne anledning til på vegne af Ukraines hengivne endnu engang at takke alle nordamerikanske ledere og forsamlingsmedlemmer. Selv om I alle har udvist så megen venlighed mod disse hengivne året igennem med jeres støtte, er I stadigvæk trådt frem med endnu en kampagne for at hjælpe dem igennem denne vinter under disse særdeles vanskelige omstændigheder.

Jeres i Srila Prabhupadas tjeneste, Niranjana Swami.