Radha-Damodara Dasa, en af Sovjetunionens første hengivne, gik bort den 3. september på grund af lungekræft. Anuttama Dasa fra ISKCON Communication:

rdd1_slideshow

rdd2

”Radha-Damodara Prabhu var en ægte, ydmyg og dedikeret tjener af sin Guru Maharaja og Srila Prabhupada. På trods af farerne og problemerne med at være en hengiven af Krishna i de tidlige år i Rusland var Radha-Damodara fuldstændigt engageret i Herren Caitanyas mission.

Senere som leder af kommunikationsholdet i Rusland var han en stabil og sattvisk stemme, der havde øje for den langsigtede udvikling af vores samfund samtidig med, at han forholdt sig til de kortsigtede udfordringer og muligheder på den rigtige måde.

Radha-Damodara Prabhu var en vaisnava og gentleman. Han talte ikke kun om hengivenhed, men var også et praktisk eksempel på en dedikeret Krishna-bevidst person. Han var en inspiration for mange hengivne, både i Rusland og udenfor. Han var en venlig og hensynsfuld person, en ægte ven. Han vil blive dybt savnet.”

Radha-Damodara hørte første gang Hare Krishna-mantraet i 1979 og begyndte selv at chante med det samme. Han blev hurtigt lederen af Hare Krishna-bevægelsen, der på det tidspunkt var illegal i Sovjetunionen. I maj 1983 blev han arresteret og fængslet for sin overbevisning. I fængslet levede han under farlige forhold, hvor han bl.a. blev tvunget til at arbejde med en meget giftig lim. Han led også af fejlernæring. Men uanset hvad fortsatte Radha-Damodara med at følge principperne for Krishna-bevidsthed og prædike på livet løs.

Da forfølgelsen af de hengivne sluttede i 1987, blev Radha-Damodara igen en af lederne af bevægelsen i USSR og senere Rusland, og mange store og vigtige ting fandt sted under hans lederskab.

Lungekræften, der udadtil endte med at tage hans liv, var eftervirkningerne fra hans år i fængsel og de livsfarlige forhold, han mange gange havde måttet leve under.