I år og specielt næste år fejres ISKCON’s 50-års jubilæum over hele verden. Srila Prabhupada rejste fra Indien for 50 år siden og grundlagde efter et år med mange prøvelser ISKCON den 11. juli 1966 i New York. Vi omtalte i sidste nummer det store arrangement, der blev afholdt i september i anledning af Srila Prabhupadas afrejse med skibet Jaladuta, og vi vil det næste år løbende rapportere om nogle af de ting, der sker verden over i forbindelse med jubilæet. Vi vil selvfølgelig også skrive om det, der kommer til at ske i Danmark, for også her vil vi fejre, at Krishna-bevidsthed nu har været i Vesten i et halvt århundrede.

Boston fejrer Prabhupada

Torsdag den 17. september hejste rådhuset i Boston det indiske flag til ære for ISKCON’s grundlægger-acarya Srila Prabhupada. På denne dag for 50 år siden i 1965 lagde Jaladuta sammen med Srila Prabhupada til kajs ved Bostons Commonwealth Pier. Dette er første gang, Boston har æret Indien ved at hejse dets flag.

Bostons borgmester udsendte også en erklæring til lejligheden: ”Jeg, Martin J. Walsh, borgmester for byen Boston, erklærer hermed den 17. september 2015 for Hans Guddommelige Nåde A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Dag i Boston.”

Julie Burros, overhoved for kunst og kultur i Boston, var æresgæst ved arrangementet. Den nepalisiske generalkonsul for New England talte også og takkede ISKCON for organisationens løbende humanitære arbejde i kølvandet på jordskælvet i Nepal.

“Dette var en enestående mulighed for at bekræfte, at ISKCON er en vigtig tråd i det stof af åndelige traditioner, som nu udgør det altid skiftende kulturelle landskab i USA,” sagde organisatoren af arrangementet, Amit Dixit.

bos2_sh bos6_sh boszi2_sh

Prabhupada i Butler  

Efter arrangementet den 17. oktober i Boston finder det næste sted den 24. oktober [fremtid i skrivende stund], hvor hengivne fra hele Nordamerika mødes for at forherlige Prabhupadas aktiviteter i Butler, Pennsylvania. Srila Prabhupada ophold i Butler var et vigtigt punkt i hans liv. Det var det første sted i USA, hvor han prædikede og gav sit selskab til nysgerrige sjæle. Srila Prabhupada mødtes med de lokale folk og talte til dem om relevante ting som at vække den åndelige sjæl og udvikle sit mistede forhold til Krishna.

Srila Prabhupadas ophold i Butler blev gjort muligt på grund af Gopal Agarwal og hans hustru Sallys venlighed. Selv om det unge par ikke var i stand til at have Prabhupada boende hjemme hos sig, arrangerede de, at han kunne bo i det lokale KFUM, mødes med interesserede mennesker og lave mad hjemme hos dem. Sally beskriver Srila Prabhupadas selskab og i særdeleshed hans madlavning som ”ophøjet”.

Den 24. oktober er der en stor fest og højtidelighed til minde om Srila Prabhupadas ophold i Butler, hvor han boede i en måned. Arrangementet finder sted i Grand Ballroom i Butler. Den gamle KFUM-bygning, hvor Prabhupada boede, kan ses fra vinduet i Grand Ballroom. Denne historiske begivenhed inkluderer harinama-sankirtana rundt til de steder, hvor Prabhupada var, såvel som taler om Srila Prabhupada og god prasada.

En af æresgæsterne vil være Sally Agarwal, der er glad for at have chancen for at fortælle om det, hun husker om Srila Prabhupada. En anden gæst vil være Bhaktimarga Swami, der er i gang med at vandre fra sted til sted til de steder, hvor Prabhupada opholdt sig i USA i anledning af ISKCON’s 50-års jubilæum.

Daglige Prabhupada-meditationer

I anledning af ISKCON’s 50 år skriver Sat-svarupa Maharaja, forfatteren til Prabhupada-lilamrta, den officielle biografi over Srila Prabhupadas liv, hver dag det næste års tid om, hvad Prabhupada lavede for 50 år siden på den pågældende dag. I skrivende stund boede Srila Prabhupada for 50 år siden hos yoga-læreren Dr. Misra i New York. Satsvarupa Maharaja fortæller om, hvad der skete, og lader forskellige personer, der var på stedet dengang, komme til orde med det, de husker om Prabhupada.

Satsvarupa Maharajas daglige meditationer over Srila Prabhupada for 50 år siden kan læses på http://www.dandavats.com/?p=20490.